על רקע הפרסום במהדורה על היוזמה לביטול הבחירות בספטמבר, בימים האחרונים פנו מספר חברי כנסת ליו"ר הכנסת יולי (יואל) אדלשטיין וביקשו ממנו לפעול למניעת הבחירות הנוספות שרבים רואים בהן מיותרות. הערב (שלישי) נחשף במהדורה המרכזית כי אדלשטיין בדק את ההיתכנות למהלך ובהמשך ראש הממשלה בנימין נתניהו הביע את תמיכתו. ישראל ביתנו: הפחד לאבד את השלטון מנחה את נתניהו.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
תחילה זה היה נראה בלתי אפשרי, אך בשעות האחרונות נראה שנמצא מתווה מסוים שהופך את הצעד לאפשרי מבחינה משפטית. השלב הראשון הוא כינוס נשיאות הכנסת על מנת לבטל את פגרת הבחירות. מרגע שהוכרזו הבחירות, הכנסת יצאה לפגרה ולא ניתן לחוקק חוקים בתקופה זו.
לפי התוכנית, לאחר שהכנסת תחזור לפעילות יחוקק חוק חדש שיאפשר את המהלך – ביטול בחירות שכבר הוכרזו. במצב החוקי הנוכחי לא קיימת אפשרות כזאת, לכן אלדשטיין ייאלץ לעבור בקונצנזוס רחב מאוד וברוב של 80 חברי כנסת. לכן המפתח נמצא בגיבוש התמיכה למהלך, ואת זה עושה יו"ר הכנסת בימים אלה.
אדלשטיין בודק אם עדיין קיימת אפשרות לכונן ממשלה רחבה, אך לצורך כך היא יזדקק לתמיכה מהאופוזיציה ומהקואליציה כאחד. במצב הדברים הנוכחי הסיכויים למהלך עדיין נמוכים, אך בינתיים ממשיכים לנסות להכשיר את הקרקע כדי שהוא יתאפשר.
בעקבות הפרסום בליכוד מסרו כי "נתניהו מתייחס בכובד ראש ליו"ר הכנסת אדלשטיין והוא יבחן את הצעתו בימים הקרובים". מנגד, בכחול לבן טענו כי מדובר ב"עוד ספין שנועד להשכיח מהציבור שנתניהו נכשל בהקמת ממשלה, העדיף את טובתו האישית וגרר במו ידיו מדינה שלמה לבחירות מיותרות".
עוד מסרו במפלגה כי "נתניהו מבין שהוא עומד להפסיד את הבחירות ומחפש עכשיו פתרונות קסם. אנחנו הולכים לבחירות ובני גנץ יהיה ראש הממשלה הבא של ישראל". שר האוצר כחלון, שהצטרף לאחרונה לרשימת הליכוד, צייץ: "הבחירות הקרובות מיותרות, יקרות ומזיקות למשק. כל יוזמה שתביא לביטולן מבורכת".
מי שעוד לא אוהב את הניסיונות לביטול הבחירות הוא ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק, מועמד אפשרי בבחירות הקרובות שמודאג ממהלך כזה וצייץ הערב: "מי שייתן יד לביטול פיזור הכנסת יהפוך לשותף, הלכה למעשה, למעשה השחיתות מבית המדרש של נתניהו: שיעבוד המדינה, הממלכתיות והשיטה לתועלת אישית ולהישרדות אישית. מי שיתמוך בחרפה הזו להצלת נתניהו יגורש מהעיר".
בישראל ביתנו תקפו את המהלך ומסרו כי "מה שמנחה את נתניהו הערב זו לא טובתה של מדינת ישראל, אלא הפחד לאבד את השלטון. דווקא נתניהו, שפעמיים בתוך חצי שנה פיזר את הכנסת, התחיל להפנים שאזרחי ישראל לא מקבלים את הגישה 'שאלוהים לשלטון בחרתנו'. ישראל ביתנו תתמוך אך ורק בממשלה רחבה, שתורכב משלוש המפלגות: ישראל ביתנו, הליכוד וכחול לבן.
לחדשות Online נודע כי במסגרת הבחינה לביטול הבחירות, אדלשטיין נועץ עם אנשי מחלקת הייעוץ המשפטי של הכנסת. למרות פניותינו ביומיים האחרונים, דוברות הכנסת ודוברות יו"ר הכנסת לא הסכימו לפרט בשלב זה מה הייתה עמדת מחלקת הייעוץ המשפטי של הכנסת.
היועמ"ש: אין אפשרות חוקית לדחות את הבחירות"
קודם לכן נודע לחדשות Online כי היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אמר בשיחות סגורות כי אין אפשרות חוקית לדחות את הבחירות. דברי היועמ"ש מגיעים יומיים לאחר הפרסום במהדורה שחשף כי גורמים בשתי המפלגות הגדולות - הליכוד וכחול לבן - בודקים, ביחד ולחוד, את האפשרות לבטל את החוק לפיזור הכנסת ולהמשיך בכנסת הנוכחית בלי צורך ללכת לבחירות בספטמבר.
לפי הפרשנות הזו, אם 80 חברי כנסת יצביעו בעד ביטול פיזור הכנסת, אז החוק שעבר לפני שלושה שבועות מתבטל - ועמו גם מערכת הבחירות כולה. השלב השני בתכנית הזאת, אם תצא לפועל, תהיה הקמת ממשלת אחדות של הליכוד ושל כחול לבן, כשגישושים ברוח זו כבר היו עוד ביום פיזור הכנסת.
לפיד שלל אז על הסף, אבל רוב צמרת כחול לבן דווקא הייתה - ועודנה מוכנה - לשקול שותפות עם נתניהו בנסיבות מסוימות. גורמים בסיעות נוספות בכנסת טענו כי הצדדים גיששו גם אצלם אם יתמכו בביטול הבחירות, וראשי שלוש מפלגות טענו כי "דיברו איתנו בשבועות האחרונים מטעם הליכוד וכחול לבן על האפשרות שנתמוך בביטול הבחירות". לדבריהם, הם לא פסלו את המהלך.
בריאיון לגלי צה"ל למחרת, שלל יו"ר סיעת כחול לבן אבי ניסנקורן את הדיווח על מגעים לביטול הבחירות: "יהיו בחירות, מדובר בספין מבית מדרשו של נתניהו כדי להסית את תשומת הלב מהבעיות השוטפות, מהגירעון והקיפאון". ניסנקורן הוסיף כי "אנחנו בעד ממשלה יציבה, ממשלת אחדות אבל לא ממשלת שחיתות בראשות נתניהו".