השאלות על הבחירות שהגיע הזמן לענות עליהן - אחת ולתמיד: יום שלישי היום, יום הבחירות - ובטח לא נעים לכם להודות אבל כנראה שגם אתם שאלתם את עצמכם פעם למה בחירות נופלות תמיד על יום שלישי? מה זה בעצם מעטפות כפולות? ומי הימאים האלה שמחכים כל כך לקולות שלהם? התשובות לשאלות שאולי התביישתם לשאול על הבחירות

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות      

למה הבחירות תמיד ביום שלישי?

אז למה בוחרים בימי שלישי? הסיבה הרשמית היא השבת. בחירות ביום הזה, באמצע השבוע, מאפשרות להיערך ליום הבחירות בלי לחלל שבת - ואחריהן גם נותר די זמן לחשב את התוצאות ולפרסם אותן רשמית לפני כניסת השבת הבאה.

בחירות בימי שלישי - בגלל השבת (צילום: פלאש 90, יוסי זליגר, חדשות)
בחירות בימי שלישי - בגלל השבת|צילום: פלאש 90, יוסי זליגר, חדשות



חוק יסוד: הכנסת קובע שבחירות לכנסת ייערכו ביום שלישי השלישי בחודש חשוון בשנה בה תמה כהונת הכנסת היוצאת (או יום שלישי הראשון בחודש הזה, אם מדובר בשנה מעוברת). אם הבחירות מוקדמות - כפי שקורה כמעט תמיד - הן אולי לא ייערכו בחשוון, אבל עדיין ביום שלישי. בעבר היו שני מקרים חריגים בהם בחירות נערכו בימים שני ורביעי.

מה זה בכלל מעטפות כפולות?

ומה העניין הזה עם מעטפות כפולות, אותו מונח ששומעים כל פעם מחדש בבחירות? הצבעה בשיטה הזו נועדה למי שלא יכול להצביע בקלפי הסמוכה למקום מגוריו ורשאי להצביע בקלפי אחרת - חיילים בבסיס, אסירים במתקני הכלא, חולים בבתי החולים, נציגי המדינה מעבר לים ו... כן, גם הימאים.

החיילים מצביעים במעטפה כפולה (צילום: Yossi Zeliger/FLASH90, חדשות)
החיילים מצביעים במעטפה כפולה|צילום: Yossi Zeliger/FLASH90, חדשות



כל אלה שמים את הפתק של המפלגה בה הם חפצים לבחור במעטפה - ובמקום להכניס אותה ישר לקלפי, הם מכניסים אותה לעוד מעטפה, עליה נרשמים פרטי הזיהוי של המצביע (על מנת לוודא שלא הצביע פעמיים). את המעטפה בתוך מעטפה - הם משלשלים לקלפי. המעטפות הכפולות הללו מועברות לוועדת הבחירות המרכזית ונספרות שם. הקולות במעטפות הכפולות זכו ברבות השנים לכינוי "קולות החיילים" ו"קולות הימאים".

הבחירות הסתיימו ויש תוצאות. איך מקימים ממשלה?

ועכשיו, תגידו אם באמת ידעתם מה בדיוק קורה אחרי שהתוצאות מתפרסמות? איך בעצם מקימים ממשלה חדשה אחרי שכל חגיגת יום הבחירות מסתיימת? אז הזרקור מופנה לעבר נשיא המדינה, שמטיל את הרכבת הממשלה על אחד מחברי הכנסת שהסכים לכך, אחרי שהוא התייעץ עם נציגי הרשימות שנבחרו לכנסת.

מקובל שהנשיא מטיל את התפקיד על ראש המפלגה הגדולה ביותר - וזה שיש לו יותר המלצות מנציגי הסיעות השונים, אך לנשיא יש שיקול דעת רחב בבחירה. לחבר הכנסת שבחר יש 28 יום להרכיב ממשלה - ועוד 14 ימים, אם יזדקק להארכה.

המנדט עובר אליו. הנשיא ריבלין (צילום: צילום: עמוס בן גרשום לע
המנדט עובר אליו. הנשיא ריבלין|צילום: צילום: עמוס בן גרשום לע"מ, חדשות

אם הוא לא מצליח להרכיב ממשלה גם לאחר ההארכה - ההזדמנות ניתנת לחבר כנסת אחר שהנשיא בוחר. לרשותו יעמדו 28 ימים נוספים למשימה - ללא הארכות. אם גם הוא לא יצליח - כולנו נלך לבחירות חדשות. שוב ביום שלישי. ועם קולות החיילים והימאים ומעטפות כפולות. מוכר לנו העניין הזה.