מיכאל בן ארי, ארכיון (צילום: תומר ניוברג, פלאש 90, חדשות)
יוכל להתמודד בבחירות 2019|צילום: תומר ניוברג, פלאש 90, חדשות

בן ארי ובן גביר יוכלו להתמודד בבחירות לכנסת ה-21: הוועדה התכנסה היום (רביעי) ודנה בעתירה שהגישו מרצ והתנועה הרפורמית כנגד מועמדותם של חברי "עוצמה יהודית" לכנסת. בתום הצבעה מותחת 15 חברי וועדה הצביעו בעד פסילתם של ד"ר מיכאל בן ארי ואיתמר בן גביר ו-16 הצביעו נגד פסילתם. למרות שהיועמ"ש מנדלבליט המליץ לפסול את בן ארי, חברי הוועדה קבעו - בן גביר ובן ארי יתמודדו בבחירות הקרובות.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

ההצבעה הראשונה עסקה בשאלה האם לפסול את האיחוד "הטכני" בין מפלגות "הבית היהודי" ל-"עוצמה יהודית". איש מהנוכחים בוועדה לא הצביעו בעד פסילת האיחוד מלבד חבר וועדה אחד, ולכן גם רשימת "איחוד מפלגות הימין" אושרה בוועדה.

לאחר מכן השופט מלצר הורה להתחיל בהצבעה על פסילתם או אישורם של איתמר בן גביר ומיכאל בן ארי מהתמודדות לכנסת. חברי הוועדה הצביעו בפסילה של כל אחד מהם בנפרד והשופט מלצר בחר שלא להצביע למרות שהייתה לו את הזכות. 15 חברי וועדה הצביעו בעד פסילתם של בן ארי ובן גביר ו-16 הצביעו נגד הפסילה. לכן שניהם יוכלו להתמודד בבחירות לכנסת ה-21.

השבוע, השופט חנן מלצר, אסר לשדר נאום של נתניהו ורגע לפני ההצבעה הוא התייחס לטענות שהושמעו. "אני נתקל בהרבה שאלות כמו מה זה תעמולת בחירות", סיפר. "לכל אדם יש את החוש האישי שלו שהוא מרגיש מתי זו תעמולת בחירות ומתי לא. כשמראיינים מישהו בטלוויזיה אתם יודעים מתי הוא יוצר חשדות ומתי הוא גולש לתעמולת בחירות".

ועדת הבחירות לכנסת ה-21 (צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש90, חדשות)
חברי ועדת הבחירות|צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש90, חדשות

מלצר המשיך: "כולם מבינים את זה – הציבור, המראיין והמרואיין. כך גם גזענות, כל אחד חש ומבין מה זה גזענות ומעבר לזה אני רוצה להגיד שחוץ מזה לכל אחד יש זכות לבחור ולהיבחר החריג זה שלילת הזכות".

יו"ר מפלגת מרצ, תמר זנדברג, הגיבה לאישור בן ארי ובן גביר בוועדת הבחירות ותקפה את השר כחלון על שנעדר מההצבעה. "משה כחלון צריך להוריד היום את תמונתו של מנחם בגין משלטי החוצות שלו - לאור ההחלטה לברוח מהדיון ולתת ל"כהניסטים" את כרטיס הכניסה לכנסת".

"ההחלטה הפוליטית המביכה של ועדת הבחירות שהחליטה להתעלם מעמדת היועץ המשפטי ולהציל את ה"כהניסטים" היא אות קלון על הכנסת" הוסיפה זנדברג והצהירה: "אנחנו נגיש עתירה לבג"ץ".

לפני ההצבעה, הד"ר מיכאל בן ארי ששובץ במקום החמישי ברשימת "איחוד מפלגות הימין", נאם בדיון בוועדת הבחירות לכנסת והשמיע את טענותיו הנגדיות לעתירה נגד מפלגתו. "אני האיש המסוכן כאן? אדוני השופט, אנחנו הולכים ללוויות, בזו אחר זו. אנחנו הגזענים?", אמר בן ארי. "אנחנו אלה שצריך להוציא מהכנסת כדי לא להשמיע את קולנו? בוא נשתיק את הצופר הזה ונקרא לזה גזענות. לקחו אמירות והוציאו מהקשרן".

"רבותיי, אני לא גזען. וודאי וודאי לא אשמות נוראיות, מכוערות" טען בן ארי. "שמעתי אתמול את יו"ר הכנסת אומר שאני רוצה לכבוש את ערב הסעודית ויזרוק את כל הערבים מהארץ. טוב שלא אמרו שבן ארי רוצה להוריד את הירח ולהוריד שלג באילת". בן ארי גם אמר על הרב כהנא: "הוא היה אדם נפלא, השם יקום דמו".

הוא תקף את ההאשמות נגדו ונגד חבריו. "יש פה באופן שיטתי הוצאת הדברים שלי מהקשרם, באופן שיטתי. פעלתי למען עם ישראל במסירות נפש", אמר. אמרתי במפורש שמי שנאמן שיישאר פה אבל רק מי שנאמן באופן מוחלט למדינת ישראל. מי שלא נאמן, צריך להחזיר למדינות המוצא שלהם".

בן ארי התייחס באופן ממוקד לחוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה ואמר שהוא הוציא את הדברים מהקשרם. "אתם מוציאים דברים מהקשרם. אנחנו צריכים להוציא לרוצחים את החשק, לפגוע ביהודים", אמר. "גם גנץ אמר את זה. אנחנו מדברים על הרתעה, על מעטפת שצריכה להבין שלא צריך להיות חלק מהדבר הזה, אלו ציטוטים שלי".

"באופן שיטתי מוציאים את הדברים שלי מהקשרם"

"המדינה סוגרת את העיניים ואני מציף את הבעיה, האם זה אסור?", טען בן ארי. "בתופעה של איחוד משפחות מכניסים לכאן אזרחים מעזה ומחברון. אני מנסה להזהיר רבותיי, אם אנחנו חפצי חיים חייבים להחזיר את ההרתעה. אני מביא את הדוגמאות, הייתה מדיניות חיסולים בישראל, לגיטימית, שמשום מה נשכחה. אני רוצה להתריע על זה. לי כאיש ציבור אסור לדבר על זה?", אמר בן ארי בתגובה לטענות סביב אמירותיו. בן ארי אמר כי הוא "לא שונא ערבים", אך הדגיש כי "הנפת דגל של מי שחותר תחת מדינת ישראל צריכה להיות לא חוקית".

בפתח הדיון התעמתו איתמר בן גביר וח"כ סתיו שפיר שלאחר מכן עלתה לנאום, וטענה כי יש זהות מלאה בין עמדות בן-ארי ובן-גביר לבין עמדותיו של כהנא. "הם בעלי אידיאולוגיה רצחנית שמסיתה לגזענות ושוללת את אופיה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית", אמרה בדיון. "כפי שהוועדה פסלה את כהנא בעבר, חובה עליה לפסול אותם היום". שפיר, אחת מהעותרות נגד מועמדי "עוצמה יהודית", הוסיפה: "מדובר על אנשים שמחנכים לגזענות, עמדותיהם מזכירים תקופות אפלות בהיסטוריה האנושית ובעיקר בקרב בני עמנו. לא מדובר בעניין פוליטי".

ח
צילום: נעם ריבקין פנטון, פלאש 90, חדשות

אחרי שפיר, עלה עו"ד איתמר בן גביר להגיב לאישומים והוא שב על דבריו שלפיהם מאיר כהנא מנהיג תנועת כ"ך, שנפסלה בתקופתה מהתמודדות לכנסת, צדק בדבריו ו"היה מנהיג". "לא היינו מגישים חוק שמדבר על הפרדה בחוקים", פירט בן גביר על האידיאולוגיה של מפלגתו "עוצמה יהודית" באשר ליחס לאזרחי ישראל הערבים. "אנחנו לא מכלילים את כל הערבים - כתבנו ואמרנו את זה". בן גביר תקף את העובדה שייחסו לו ולעמיתו מיכאל בן ארי אמירות של כהנא מלפני 30 שנה.   

השופט מלצר, יו"ר ועדת הבחירות ומנהל הדיון, פנה בפתח הדיון לחברי הועדה, נציגי המפלגות, וביקש מהם שלא להצביע רק על פי העמדה הפוליטית: "ההחלטה לאחר מכן תגיע לביהמ"ש העליון ואחר כך תתקפו גם אותם. אם תנהגו על פי מה שמתבקש, לא תצטרכו לתקוף אחר כך את העליון".

הדיון עצמו נפתח, איך לא, במהומה וצעקות. איתמר בן גביר עלה לשאת דברי פתיחה וביקש ארכה לעיין בהחלטת היועמ"ש. בזמן זה, ח"כ עיסאווי פריג' ממרצ החל לכנות אותו "גזען", וזה בתגובה קרא "לך למרמרה". משתתפים נוספים בדיון קראו לעבר פריג' "בסוריה לא היית יכול לדבר ככה". פרג' זעם, וזמן קצר לאחר מכן יו"ר הוועדה הורה על הפסקה של חצי שעה בדיונים.

בהחלטת היועץ המשפטי שפורסמה אמש, נכתב כי "עיקר המשקל ניתן לדברים אשר נאמרו בקולו של בן-ארי, בסרטונים שונים בעת האחרונה, שחלקם אף הועלו לעמוד הפייסבוק של 'עוצמה יהודית'. שורה של ציטוטים המפורטים בעמדה מלמדים באופן מובהק כי בן-ארי מסית לליבוי יצרים שיטתי על יסוד לאומי-אתני נגד האוכלוסייה הערבית, באופן המביא איבה ומדנים ומעמיק תהום".

עימות עם פריג', היום (צילום: נעם ריבקין פנטון, פלאש 90, חדשות)
עימות עם פריג', היום|צילום: נעם ריבקין פנטון, פלאש 90, חדשות

מנדלבליט הוסיף: "בן-ארי קורא לשלילה אלימה של זכויות האוכלוסייה הערבית, לביזוי שיטתי ומכוון של האוכלוסייה הערבית, המאובחנת כמובן לפי יסוד לאומי-אתני, כ'אומה רצחנית', 'בעלי אופי בוגדני ורצחני', אנשים שמבינים 'רק כח', וכיו"ב. מכלול מתמשך וחמור זה, מלמד כי יש הצדקה לפסילת בן-ארי, הכל על-פי ההגדרות המדויקות שקבעה הפסיקה".

לקריאת המלצת היועמ"ש הקוראת לפסול את מיכאל בן ארי מריצה לכנסת לחצו כאן

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו