מפלגת כחול לבן (צילום: החדשות)
תחת מתקפה. הנהגת כחול לבן|צילום: החדשות

ביום שאחרי המפץ - המפלגה שקיימת יום אחד בלבד והפכה למובילה בסקרים, הופכת גם למושא להתקפות: מפלגת "כחול לבן" בראשות גנץ ולפיד, שלהנהגתה שותפים גם הרמטכ"לים לשעבר משה (בוגי) יעלון וגבי אשכנזי, זוכה היום (שישי) לביקורות קשות מהיריבים במערכת הפוליטית - בעיקר מימין, אבל לא רק.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות  

"לא יודע איפה הכחול ואיפה הלבן", תקף היום יו"ר כולנו, שר האוצר, משה כחלון, במהלך סיור בחירות בחולון - כשהוא מדגיש את המסרים המעומעמים שמנפקים ראשי המפלגה החדשה. "תחליטו קודם בעד מי אתם ומה אתם, תחליטו אם אתם בעד הבנקים או בעד הציבור, בעד הקבלנים או בעד הזוגות הצעירים. אנחנו הראינו במעשים ובהישגים בדיוק למען מי אנחנו פועלים".

המפץ בגוש המרכז-שמאל יוצר בעיה קשה בפני כחלון, שמפלגתו נעה סביב אחוז החסימה בסקרים. ייתכן שקולות של מצביעים שהיו מיועדים למפלגתו יזלגו לרשימה המאוחדת החדשה - ואם לא אליה, אז לליכוד בהנהגת נתניהו. מצביעים שיחששו מכך שנתניהו עשוי לאבד את השלטון יצביעו עבורו כדי לחזק אותו - ומפלגתו של כחלון נותרת בבעיה.

יו"ר הימין החדש, נפתלי בנט, שמתחרה על קולות הימין - מצוי אף הוא באותה בעיה - של זליגת קולות מצביעים פוטנציאליים לנתניהו ולליכוד. זו הסיבה שהוא בחר לתקוף היום את נתניהו - והזהיר שבכוונתו להקים ממשלה עם המפלגה המאוחדת החדשה.

"אחרי שכל האבק ישקע, ולמרות כל הדרמה המלאכותית שהתקשורת, נתניהו, ולפיד-גנץ יוצרים כל אחד מטעמו-שלו, הם יודעים שהשאלה היחידה בבחירות 2019 היא: האם תקום ממשלת ביביגנץ או ממשלת ביביבנט", צייץ בנט בחשבון הטוויטר שלו.

שחקנית נוספת במגרש הפוליטי, שעד אתמול הייתה מועמדת מובילה לאיחוד עם מפלגתו של גנץ, יו"ר מפלגת גשר אורלי לוי-אבקסיס - עלתה אף היא להתקפה ומחתה נגד "שכחת" הנשים בצמרת הרשימות המובילות בסקרים - כחול לבן והליכוד.

"שכחו את הנשים". לוי-אבקסיס במתקפה|צילום: מתוך הטוויטר של אורלי לוי אבקסיס, חדשות



"בשתי המפלגות שטוענות לשלטון, יש מקום רק לשתי נשים בעשירייה הפותחת", תקפה לוי אבקסיס וצירפה תמונה שלה ושל הנשים שבצמרת מפלגתה - לצד התמונה של צמרת הרשימה הגברית של כחול לבן. "שוב הם שכחו אותנו. הגיע הזמן להזכיר למפלגות הגברים ש-51% באוכלוסיה זה לא מגזר - אנחנו הרוב!".

נתניהו במתקפה: "גנץ ולפיד יקימו ממשלת שמאל חלשה"

אמש, דקות בודדות אחרי ההצהרה המשותפת של ראשי מפלגת כחול-לבן, ראש הממשלה ויו"ר הליכוד נתניהו כינס את כלי התקשורת וטען מול המצלמות שגנץ ולפיד יקימו "ממשלת שמאל חלשה" בעזרת גוש חוסם של המפלגות הערביות. נתניהו גם מתח ביקורת על התקשורת ואמר שהיא מגוייסת על מנת לסייע להם לנצח בבחירות.

"הם מסתמכים על גוש חוסם של מפלגות ערביות, שלא רק שאינן מכירות במדינת ישראל, הן פועלות לחסלה", אמר נתניהו. "גוש חוסם ימני-ציוני זה אסור, אבל גוש חוסם של מפלגות ערביות שפועלות לחסל את ישראל זה לגיטימי? זה אבסורד".

נתניהו אמר כי "ממשלה כזאת תהרוס את כלכלת ישראל ותקים מדינה פלסטינית בפאתי תל אביב, ליד עפולה, ליד באר שבע. מדינה פלסטינית תסכן את קיומנו. זה מה שהם מתכננים לעשות. כל השמאל, ששבוי בקונספציה האסונית הזאת, מתגייס לעזור להם כדי להביא את 'הפתרון'".

נתניהו הפנה אצבע מאשימה גם לעבר התקשורת, שלטענתו מנסה לעזור לגנץ ולפיד לנצח בבחירות. "מעכשיו ועד הבחירות מכונת התעמולה של התקשורת תפעל כדי לשכנע אותם שהשמאל הוא לא שמאל", טען נתניהו. "הם יהללו וישבחו את מפלגת השמאל של גנץ ויכפישו אותנו בלי הרף. יש להם מטרה אחת: להעביר קולות מימין לשמאל או להשאיר אתכם בבית שאולי לא תצביעו בכלל".

עוד הוסיף נתניהו: "כבר פעמיים היינו בסרט הזה, עם גנרלים מהשמאל שמתחפשים לימין. ב-92 קיבלנו את רבין ואת אסון אוסלו. ב-99 קיבלנו את ברק והאינתיפאדה, עם אוטובוסים מתפוצצים ומעל 1,000 הרוגים. כשאני ראש ממשלה, אתם לא מפחדים לעלות לאוטובוסים ולהיכנס למסעדות. המדינה פורחת".

לדבריו, "היום, אותו בני גנץ, מוכן לתת את ראשות הממשלה ליאיר לפיד שניסיונו הביטחוני מסתפק בזה שהיה כתב 'במחנה'. תחשבו על זה רגע: יאיר לפיד ראש ממשלה. בניגוד לשמאל של לפיד וגנץ, אנחנו מובילים את ישראל בעוצמה ובאחריות ובהצלחה". 

הסקר הראשון לאחר האיחוד: כחול לבן בראש, שוויון בין הגושים

וכנראה שלמתקפות על גנץ ולפיד מכל יתר השחקנים במערכת הפוליטית יש סיבה: הסקרים. סקר שערכו עבור החדשות מנו גבע ומינה צמח ממכון המחקר "מדגם" בקרב 515 נשאלים, מעלה כי אילו הבחירות היו מתקיימות היום, מפלגת כחול לבן הייתה הופכת למפלגה הגדולה ביותר בכנסת עם 36 מנדטים. הליכוד מגיעה למקום השני עם 30 מנדטים.

סקר חדשות (צילום: החדשות)
קרב בין שתי מפלגות, היתר מצטמקות|צילום: החדשות

מפלגת העבודה, שהצליחה להתאושש בסקר הקודם וחזרה לראשונה במערכת הבחירות למספר מנדטים דו-ספרתי, נחלשת מעט ויורדת ל-8 מנדטים. יהדות התורה, שבחרה לא ללכת לאיחוד כלל חרדי, שומרת על כוחה ומקבלת 7 מנדטים. הימין החדש מקבלת 6 מנדטים, אחד פחות מהסקר הקודם. רשימה משולבת של חד"ש, בל"ד ורע"ם מקבלת 6 מנדטים, כך גם תע"ל בראשות אחמד טיבי.

עם זאת, מאז מסתמנים שינויים ברשימות ונראה כי חד"ש ותע"ל ירוצו ברשימה משותפת בראשות טיבי ואיימן עודה. רע"ם ובל"ד, בראשות מנסור עבאס, ירוצו במשותף גם כן. גם ש"ס נחלשת מעט ומקבלת בסקר 5 מנדטים.

מפלגות רבות נעות סביב אחוז החסימה (צילום: החדשות)
מפלגות רבות נעות סביב אחוז החסימה|צילום: החדשות

כבר עם ההודעה על המפץ הפוליטי הסתמן כי מפלגות הלוויין משני צדדי המפה הפוליטית ייפגעו. ואכן, ישראל ביתנו, כולנו, מרצ והאיחוד של הבית היהודי-האיחוד הלאומי-עוצמה יהודית מקבלות 4 מנדטים כל אחת. במצב כזה, אף אחד ממשיכי דרכו של כהנא לא נכנסים לכנסת.

המפלגות גשר בראשות אורלי לוי-אבקסיס (3.1%) וזהות בראשית משה פייגלין (2%) לא עוברות את אחוז החסימה. מפלגת צומת בראשות אורן חזן מקבלת 0.2%. בתרגום לקולות זה שקול לכ-10,000 מצביעים.