"אני עמדתי בראש הועדה שכוננה את חוק הלאום ואני גאה בכך", אמר אמיר אוחנה מהליכוד בפאנל הבוחרים החדשים בקרית חינוך דרור, אשר עמד בסימן דבריה של רותם סלע מתחילת השבוע, הלגליזציה והחינוך. "מה אתם רוצים לשנות? למה אין בחוק את המילה שוויון? כי זה חוק לאום ולא חוק זכויות אזרח או זכויות אדם. להגיד שישראל היא מדינת כל לאומיה - האמירה הזו פירושה סוף הציונות, כי הציונות היא האמונה שישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי. אני מדגיש - אחינו הדרוזים והערבים הם אזרחים שווי זכויות, הטענה שהחוק מפלה היא דמגוגיה צרופה. עוד לא פגשתי ערבי או דרוזי שהראה לי זכות שהייתה לו ואיננה עוד בגלל החוק, כי אין כזו". "רותם סלע יכולה להגיד מה שהיא רוצה וזו זכותה", הוסיף עודד פורר מישראל ביתנו, "אבל צריך לזכור שמדינת ישראל לא מדינת כל אזרחיה אלא מדינת העם היהודי".
"אנחנו בחברה שראש הממשלה לפני הבחירות מגדיר ערבים כנוהרים לקלפי, אחר כך עושים סולחה ואנחנו במצב בעייתי", אמר מעיין אמודאי מהעבודה. "יש ערבים שתורמים והם אזרחים שווי זכויות, הם לא מקבלים את היחס הנדרש היום מהשלטון, יש הסתה מתמדת והדגש בשיעורי אזרחות הוא על שוויון וחופש הביטוי. זה מגיע למימוש ברגע שאנחנו לא מסכימים עם הדובר, ולכן העליהום על רותם סלע. למרות שלפעמים יש כשל בניסוח, מיד עטים על אנשים, אנחנו רואים שיסוי והסתה ונראה שלא נלמד הלקח. לכן אני חושב שגם העבודה וגם יולי תמיר כשרה ואחרים הקפידו על הנושאים האלו בשיעורי האזרחות – כל הדעות לגיטימיות אם מקשיבים ללא הסתה וללא גזענות, ואומרים אותן בצורה מכובדת. נעים לנו וחם לנו, יש יישובים ערביים שלא מקבלים אספקת חשמל ומים". העבודה, אגב, הגיעה למקום השני בבחירות המדגם שנערכו בבית הספר עם 16 אחוזים מהקולות, אך עדיין לא גברה על מפלגת כחול לבן, שניצחה עם 43 אחוזים.
גם נושא הלגליזציה של הקנאביס עלה על הפרק, כאשר גל הירש ממגן טען: "אנחנו שומעים הרבה מאוד על העשן הזה שמתחיל להתפזר מעל מערכת הבחירות – עשן הגראס והקנאביס והלגליזציה – אל תלכו שולל אחרי הבטחות שווא ואחרי שמסממים אתכם עם סיפור על קנאביס. אתם לא רוצים חיילי צהל מסטולים, אתם לא רוצים אנשים שנוהגים באופן חסר אחריות. אל תסכימו גם מהצד השני שחולה שצריך קנאביס רפואי לא יקבל אותו מיד, אבל בשום פנים ואופן לא גראס לכולם – שלא יקנו אתכם בצ'אפחה". "גל פה השתמש בטיעון פופוליסטי שאם קנאביס יהיה חוקי החיילים יהיו מסוממים", הגיב רפאל מינס מזהות, "האם בגלל שאלכוהול חוקי כל החיילים שיכורים ?תקראו ותראו את ההשפעה של קנאביס. ודאי שלא לתלמידים צעירים. אומרים שאנחנו עושים את זה בגלל שזה פופוליסטי, אבל אנחנו כבר שנים דוחפים את הנושא. אתמול ראש הממשלה אמר שבוחן את זה בחיוב, אבי גבאי אמר שהוא גם בעד - פתאום כולם רוצים לגליזציה".
"אף אחד כאן לא יתחייב על לא לשבת בקואליציה עם מפלגות חרדיות"
ח"כ אמיר אוחנה נשאל במהלך הפאנל איך הוא מוכן לקחת חלק בכנסת שפועלת נגד שוויון זכויות ללהט"בים, חסימת טיפולי המרה וקבלת משפחות חד מיניות כמשפחות שכולות, ומדוע נמנע בהצבעה על כך. "יש שקר שמסתובב כאילו הצבעתי נגד עניינים להט"בים", טען אוחנה, "הדבר הזה לא קרה מעולם, כולל בחוק הפונדקאות - הצבעתי בעד. יש אתגר לכונן בקואליציה שלא כולה מסכימה איתך, בפרט לגבי המפלגות החרדיות. כששאלו את שולמית אלוני עליה השלום איך היא נכנסת למפלגה עם חרדים, היא ענתה 'בשביל תהליך השלום אני מוכנה ללכת עם שטריימל'. זה מאתגר לשבת בקואליציה שלא כולה חושבת כמוך אבל מה האלטרנטיבה, שכולנו נכנס למרצ? האינטרס הוא לפעול בספקטרום רחב יותר. אף אחד כאן לא יתחייב על לא לשבת בקואליציה עם מפלגות חרדיות. אני חי עם הצבעותיי ומצפוני בשלום, גם חבריי לגאווה בליכוד וגם מתפקדינו".
בתגובה לשאלה על עמדת הימין החדש לגבי נישואים אזרחיים וחד מיניים ענה עמיחי שיקלי - "בנט ושקד בחרו לצאת מהבית היהודי בגלל מגמות של התחרדות. חרטנו על דגלנו ובמצע התחייבות ללכת בקו של אמנת גביזון–מדן שם מופיעים במפורש נישואים אזרחיים. אנחנו לא מתנגדים לנושא ופתוחים לדיאלוג. מאוד קל להסתכל על זה כקרבות של חילונים ודתיים, זה לא ככה. אנחנו מתנגדים לכפייה דתית וחילונית".
נציג ישראל ביתנו נשאל האם הוא חושב שהחוק להריגת מחבלים יפתור את בעיית הטרור שקיימת שישראל, וענה – "המלחמה בטרור היא מלחמה עקובה מדם שבה אנחנו מנסים למצוא את הדרך להרתיע ככל שאפשר את המחבלים האחרים מלעשות כן. בחברה הערבית המחבל הופך לגיבור, משלמים למשפחתו כשהוא יושב בבית סוהר, יש תעריף . אנחנו צריכים למצוא את הדרך להרתיע. בשורה התחתונה 70 שנה לא ניסו עונש מוות למחבלים, אני אומר לך שהחבר'ה ששוחטים וצוחקים יחשבו פעמיים לפני שהם יוצאים לבצע את הפשע הזה. זה לא משיקולי נקמה".
פרויקט הבוחרים החדשים הוא שיתוף פעולה בין חברת סקאי הפקות של בן רבסקי, שבי זרעיה ואתר mako, ומפגיש בין פוליטיקאים לתלמידי תיכון העומדים להצביע לראשונה בחייהם. בפאנל בבני דרור השתתפו אמיר אוחנה (הליכוד), מעיין אמודאי (העבודה), אילן גילאון (מרצ), קארין אלהרר (כחול לבן), פנטהון סיום (כולנו), עודד פורר (ישראל ביתנו), מיכל הירש (גשר), רפאל מינס (זהות), עמיחי שיקלי (הימין החדש), לובו ויזנר (ישר) וגל הירש (מגן). תמלול: אסף קידן. וידאו: אילן בר. סאונד: תמיר הויזמן. ריכוז מפלגות וצילום סטילס: אפרת ליסון.