אנחנו מאד אוהבים את הדימוי הזה של אביגדור ליברמן שנותן לכולם להזיע, אבל המשחק עדיין לא התחיל. אנחנו אפילו לא בשלב החימום. לא ברור מה זה אומר על העתיד- גם לנתניהו אין אופציה אחרת אבל גם לליברמן אין אופציה אחרת, אז אלא אם אנחנו הולכים לבחירות חדשות, מה שכנראה לא הולך להיות, נראה שבסוף הם יצטרכו להסתדר איכשהו.

הניצחון של נתניהו עם 36 מנדטים כל כך מהדהד. כשמוסיפים לזה את העובדה שהצלע המתונה בממשלה הוא ליברמן, מגיעים למסקנה שלנתניהו לא תהיה שום בעיה פוליטית לנהל את המשפט שלו, לפחות בשנה הראשונה, מכס ראש הממשלה.

וזה פותח פתח לתסריטים שכמעט אי אפשר לדמיין- איך נראה משפט עם אבטחה של ראש ממשלה? איפה הוא התנהל? האם באמת אפשר לנהל משפט כזה יום אחרי יום או שכל פעם יבקשו דחיה של עוד חודש ועוד חודש, ואז המשפט הזה יהפוך לסאגה?

זאת תהיה תמונה סוריאליסטית של נתניהו מגיע לבית המשפט- כמעט סוריאליסטית כמו לראות מנהיג מפלגה שזוכה ב-36 מנדטים לאחר שחמישה שבועות בלבד קודם לכן החליט היועץ המשפטי לממשלה להעמיד אותו לדין על שוחד ושלושה סעיפים של מרמה והפרת אמונים.

תיק המשפטים לאן?

תיק המשפטים נוגע לסוגיה מרחיקת לכת והיא- מה נתניהו חושב שיעזור לו במשפט. בניגוד לאגדות שטוענות שכחלון הוא האיש שהיה הילד עם האצבע בסכר על המהפכה נגד האקטיביזם המשפטי- האמת היא שזה היה נתניהו.

אם נתניהו היה רוצה, כחלון היה מסיר את התנגדותו בקדנציה הקודמת. ולכן, המבחן הגדול עכשיו הוא האם נתניהו נותן יד לפסקת ההתגברות ולשינוי חברי הוועדה למינוי שופטים. אם הוא יעשה את זה, סימן שהוא הגיע למסקנה שמצבו המשפטי במצב כזה שאין לו מה להרוויח ולקבל נקודות ממערכת המשפט.

ואם הוא יחליט למנות מישהו כמו יובל שטייניץ או גלעד ארדן, זה אות וסימן שנתניהו עדיין מאמין ששמירה על יחסים טובים עם מערכת המשפט אולי תיתן לו נקודות שם לקראת המשפט. יריב לוין לא ילך להיות שר משפטים אם הוא לא יודע שיש לו את ארגז הכלים לעשות את השינויים שהוא רוצה. מדובר בשינויים שלעומתם איילת שקד היא הדמות הפופולארית ביותר בבית המשפט העליון.

יריב לוין (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
יריב לוין|צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

גדעון סער לאן?

אחרי נאום אבי גבאי בו הוא גירש את ציפי לבני בשידור חי, התראיין מומחה לשפת גוף ואמר שנראה שלפי שפת הגוף גבאי לא סובל את לבני. לא היה צריך מומחה לשפת גוף בשביל להבין את זה. ברור לכולם, גם לשרה ונתניהו, שהסולחה בבחירות עם סער הייתה אירוע ממניעים טקטיים.

השאלה איזה תפקיד יקבל גדעון סער תלויה בעיקר בשאלה כמה נתניהו ירגיש שהקואליציה שלו יציבה. אם הוא ירגיש שהיא מספיק יציבה עם 65 מנדטים, הוא יציע לסער הצעה די משפילה. אם הוא ירגיש שמשהו שם מתנדנד, הוא יציע לו שדרוג.

בכל מקרה, בפעם הראשונה אחרי עשור מצפה לליכוד שפע של תיקים. נכון שלא מדובר בתיקים הכי בכירים כי נתניהו ירצה לשמור את אחד משלושת התיקים הבכירים אצלו, אבל יש המון תיקים שהרבה מאד שנים לא חיכו בכלל לבכירי הליכוד כמו תיק משפטים או החינוך. ההנחה עכשיו אומרת שיהיו בין 14 ל-15 תיקים. שווה להיות ליכודניק.

גדעון סער (ארכיון) (צילום: קובי ריכטר /TPS ‎, חדשות)
גדעון סער|צילום: קובי ריכטר /TPS ‎, חדשות

דילמת סמוטריץ'

נתניהו לא יצליח להתחמק מבצלאל סמוטריץ' בקבינט, עכשיו כשהוא ראש מפלגה. אבל לנתניהו יש את השיטות שלו- ירוקן את הקבינט או שיעשה פורום של שישייה. בהתחשב בזה שלפני שבוע הקבינט שלו היה אמור לכלול אולי את פייגלין, שקד, בנט, סמוטריץ' וליברמן, אז קבינט רק עם סמוטריץ' נראה כמו מופת של מתינות ושמאלנות.

סמוטריץ':
בצלאל סמוטריץ'|צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות