המנדט למנוע עוד בחירות - בידיים של גנץ: אחרי שראש הממשלה נתניהו הודיע שלא הצליח להרכיב קואליציה, נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין העביר הערב (רביעי) את המושכות ליו"ר כחול לבן, ח"כ בני גנץ. הרמטכ"ל לשעבר קיבל 28 ימים על מנת להרכיב ממשלה. הנשיא ריבלין הצהיר: "אפשר להרכיב ממשלה, אך כל עוד יהיו פסילות, לא תקום ממשלה". גנץ אמר בתגובה כי בכוונתו להקים ממשלת אחדות - "ממשלת פיוס לאומי" - וקרא לשבת עם החרדים כ"אחים". בליכוד בירכו על קריאתו של ריבלין לממשלת אחדות לפי המתווה שהציג: גנץ שוחח עם ליברמן על קידום המו"מ.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

עוד לפני פחות משנה הרמטכ"ל לשעבר היה אזרח מהשורה, והערב הוא הפך לאדם ה-14 בלבד בתולדות המדינה שמקבל את האפשרות להרכיב ממשלה. לאחר שקיבל את המנדט, שוחח גנץ עם יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן. "בשיחה הדגיש גנץ את רצונו להקים ממשלת אחדות ליברלית רחבה. השניים סיכמו להיפגש בהקדם", נמסר מכחול לבן. "כמו כן סיכמו כי צוותי המו"מ יפגשו. מועדי הפגישות  יפורסמו בהמשך".

ממפלגתו של ליברמן נמסר: "לישראל ביתנו אין ברית או מחויבות לא לכחול לבן ולא לליכוד. המחויבות היחידה שלנו היא  לציבור הבוחרים שלנו. לכן נעשה הכול כדי למנוע סבב בחירות נוסף ולהקים ממשלת אחדות שתורכב מישראל ביתנו, הליכוד וכחול לבן.  לאחר אישור התקציב וגיבוש קווי יסוד ניתן יהיה לצרף את יתר המפלגות".

בני גנץ מקבל את המנדט מהנשיא (צילום: לעמ, לע
גנץ וריבלין בבית הנשיא, היום|צילום: לעמ, לע"מ

המסר של גנץ לנתניהו בטקס הרשמי

בנאומו אמר: "אני מקבל היום את המנדט להרכבת הממשלה מידי כבוד הנשיא בהערכה גדולה. אני מקבל היום את הזכות להרכבת ממשלה מידי אזרחי ישראל בחרדת קודש. אני מביט לאחור בגאווה אל שורת המנהיגים הדגולים של עם ישראל אשר זכו למעמד הזה, ומקבל בצניעות ובהרכנת ראש את האמון והאחריות".

בפנייה לנתניהו אמר: "אנחנו מכירים שנים רבות, אני מכיר בזכויותיך הרבות. שלחת אותנו למבצעים רבים והובלת אותנו לפעילויות רבות. אני מאחל לך לצאת זך ונקי. לשנינו ברור כי תוצאות הבחירות והמצב המשפטי מחייבים שינוי".

גנץ אמר שיפנה קודם כל לליכוד ולראש הממשלה, ולהציע לנתניהו "להיות חלק מהממשלה הזו" - מבלי להזכיר את המילה רוטציה. גנץ הוסיף במסר לראש הממשלה: "יחד איתך ועם האנשים הטובים שבליכוד עלינו לנהוג באחריות לקיים שיח ערכי מכבד למען אזרחי ישראל כולם שמייחלים להקמת ממשלה".

בהמשך הנאום אמר: "אני מגיע למשימה הנוכחית בשמם של אלו שבחרו בי, אבל גם בשמם של אלו שלא בחרו בי. זה הרגע שלנו להביט קדימה. זה הרגע שלנו לשים כל שיקול אחר בצד ולעשות את מה שנכון למען ישראל. זה הרגע לשים את ישראל לפני הכול".

בני גנץ מקבל את המנדט מהנשיא (צילום: לעמ, לע
גנץ בנאומו בעת קבלת המנדט|צילום: לעמ, לע"מ

"כולם מצפים מאיתנו לשים סוף מוחלט לכאוס הפוליטי"

עוד הצהיר גנץ: "הבטחתי כי אקים ממשלת אחדות ליברלית, וכך יש בכוונתי לעשות. בממשלה שאותה אקים אשרת את כל אזרחי ישראל ואפעל לטובת כל אזרחי ישראל. אפעל בכדי להקים ממשלה מתפקדת. ממשלה שישראל כל כך זקוקה לה. ממשלה שתחזק את ישראל ותכין את צה"ל לכל אתגר, ממשלה שתחתור לשלום ותדע להכריע כל אויב. ממשלה שתקרב את הפריפריה למרכז. בכוונתי לעשות כל מאמץ בכדי להרכיב ממשלת פיוס לאומי שתאחה את הקרעים בין השבטים. ממשלה שתוביל מעתה את מדינת ישראל ואת העם היהודי".

"בממשלת האחדות הליברלית שאותה אני מבקש להקים, יהיה מקום לכל מי שהאינטרס הלאומי עומד לנגד עיניו", אמר. "יהיה בה מקום לכל מי שהוא פטריוט ישראלי. למי שקיומה של המדינה עומד תמיד לנגד עיניו. יהיה בה מקום רק למי שלא רואה בגזענות את מורשתו, ולמי שהאלימות היא חלק מדרכו פעולתו. איני מתכוון לבזבז זמן על שיקולי אגו. אני לא מחפש רק שותפים פוליטיים. אלא שותפים לדרך של אמת, לעבודת צוות, למנהיגות אמיצה ואפס ספינים ריקים וחלולים".

עוד אמר גנץ כי הציבור כולו "מצפה מאיתנו לשים סוף מוחלט לכאוס הפוליטי. כולם דורשים שנאפשר למדינה כולה לשוב בהדרגה לשגרת חיים נורמלית, מתפקדת, רגועה ובטוחה. מדינה שלמה מחכה כבר לנשום לרווחה".

על שותפיו להנהגת כחול לבן אמר: "הנחנו כל שיקול אישי בצד וביחד עם חברינו לסיעת כחול לבן התחייבנו להציב את ישראל לפני הכול. זו אינה סיסמה. זהו החזון שלי. זו המחויבות שלי. זו דרך החיים שלי מאז שהתגייסתי לצה"ל כחייל צעיר בספטמבר 1977, ועד כניסתי לתפקיד הרמטכ"ל העשרים של צה"ל בשנת 2011".

גנץ: מי שיעדיף בחירות - סופו להיעלם ולהיכחד

עוד הצהיר: "בבית הזה, במדינת ישראל, יש מקום לכל מרכיבי החברה הישראלית: חרדים שהם חלק מהמארג הישראלי ועימם עלינו לשבת ולדבר כאחים; לצעירים שזה עתה סיימו את שירותם הצבאי ונפגשים לכוסית בפאב השכונתי בסיומו של יום עבודה; לחבריי מהציונות הדתית שנמצאים תמיד תחת האלונקה, נכונים לכל משימה לאומית; לאזרחים הערבים שזכאים לביטחון אישי ולחינוך ראוי לילדיהם; לאחינו הדרוזים, שזכאים לשוויון ולא רק בצה"ל; לבני הקהילה הלהט"בית שזכאים לחיות פה חיים מאושרים ככל אחד אחר".

עוד הזהיר גנץ: "מי שרואה לנגד עיניו רק את טובתו האישית, מי שינסה לגרור את ישראל לבחירות נוספות יוקע וייזרק מהמערכת הפוליטית. מי שיעדיף את שיפור מצבו האישי בבחירות הרסניות בפעם השלישית השנה, סופו להיעלם ולהיכחד מהמפה הפוליטית. אזרחי ישראל לא יסלחו למי שיעדיף את ענייניו האישיים על פני האינטרס הלאומי".

גנץ הזהיר גם מהמצב הגיאו-פוליטי: "צפויים לנו ימים לא קלים. האויבים מבחוץ צופים בנו ומחכים לשעת כושר. הגירעון המעיק והצמיחה שנעצרה מחייבים אותנו ואותי בקבלת החלטות קשות. קיבלתי החלטות קשות בעבר. קיבלתי החלטות קשות בשנה האחרונה. אם וכאשר אדרש אקבל החלטות קשות גם בימים הבאים. זה תפקידו של מנהיג. זו תפקידה של מנהיגות. חבריי ואני ערוכים לכך".

פגישת נתניהו גנץ וריבלין בבית הנשיא (צילום: חיים צח לע
המגעים יובילו לממשלת אחדות?|צילום: חיים צח לע"מ

ריבלין: "המתווה לא מושלם, אבל אפשר להקים ממשלה"

נשיא המדינה ריבלין אמר לגנץ בטקס, לאחר החתימה על כתב המינוי: "החלטתי לתת בידך את התאפשרות להרכיב ממשלה. החוק נותן בידך 28 ימים החל ממחר להרכבת ממשלה. זהו זמן קצר ואלו ימים הרי גורל, גודל השעה וגודלם של האתגרים שלפנינו מחייבים להקים ממשלה בישראל, ממשלה לעם בישראל".

ריבלין הוסיף: "כל עוד לא ייפסקו הפסילות והחרמות של ציבורים שלמים בחברה הישראלית, כל עוד לא תהיה מוטיבציה לייצר בריתות חדשות בין המפלגות הגדולות והקטנות,כל עוד לא יהיה רצון אמיתי להתפשר לא תקום ממשלה".

הנשיא שב והדגיש כי המתווה שהציג, שנועד לאפשר ממשלת אחדות ויציאה ארוכה לנבצרות מצד נתניהו במקרה הצורך, עדיין בתוקף: "המתווה איננו מושלם אבל הוא מבקש לסלול דרך להקמת ממשלה תוך התחשבות בתוצאות הבחירות ויחסים בין הגושים השונים".

בפנייה לאזרחי ישראל הוסיף הנשיא: "אני שב ואומר - ניתן להרכיב ממשלה. אין טעם בבחירות פעם שלישית בשנה, כולם ישלמו מחירים, אם לא תקום ממשלה כזו אזרחי ישראל הם שישלמו את המחיר הגדול מכולם". לנבחרי הציבור קרא "לא לשחוק את אמון הציבור בדמוקרטיה הישראלית".

מהליכוד נמסר בתגובה: "מברכים על קריאתו החוזרת של הנשיא ריבלין להקמת ממשלת אחדות לאומית רחבה לפי המתווה שהציע. מתווה הנשיא הוא הדרך היחידה להקים ממשלת אחדות ולמנוע בחירות".

מה צפוי אחרי קבלת המנדט?

מרגע קבלת המנדט, יאובטח גנץ על ידי משמר הכנסת - על פי הנחיית המשטרה. לרשות גנץ, שעליו המליצו 54 חברי כנסת, יעמדו 28 ימים - ללא אפשרות הארכה. אם לא יצליח גנץ במשימה, לרשות כל חברי הכנסת יעמדו 21 יום בלבד למצוא מועמד אחר: אם לא יימצא מועמד אחר או שלא יצליח להרכיב ממשלה, ישראל תלך למערכת בחירות שלישית בתוך שנה. 

לפני הזימון לגנץ, מנכ"ל בית הנשיא הראל טובי שוחח עם כל סיעות הכנסת. כל הסיעות הודיעו שדעתן לא השתנתה: 55 חברי כנסת עדיין ממליצים על נתניהו, 54 על גנץ ועוד 11 חברי כנסת - 8 מישראל ביתנו ו-3 מבל"ד - לא המליצו על אף מועמד.

נתניהו, שמכהן כבר 10 שנים ברציפות כראש ממשלה, החזיר שלשום את המנדט לנשיא - ולראשונה מאז תחילת 2009 יצפה מהצד בעוד מועמד אחר ינסה להקים קואליציה. אתמול אמר גנץ לעיתונאים מחוץ לביתו כי הוא אופטימי בנוגע לסיכוייו להקים ממשלה. "התחושה על הכיפאק. גמרנו אימון בוקר עכשיו ונלך לעמל היום. הכול בסדר. אנחנו אופטימיים תמיד, זו שיטת חיים", הוסיף. 

עוד לפני קבלת המנדט, צוות המו"מ של הליכוד הוזמן לפגישה על ידי כחול לבן. בתום הפגישה הודיע נתניהו כי הוא מסכים לפגישה בין צוותי המו"מ, שתתקיים מחר. חברי הרביעייה של "כחול לבן" – גנץ, לפיד, יעלון ואשכנזי - נפגשו הבוקר כחלק מההיערכות לקבלת המנדט. למרות החשש בימין, גנץ ככל הנראה לא מתכוון לפעול להקמת ממשלה צרה, ואף לא מתכוון לנהל מו"מ לקראת הקמה של ממשלה כזו.

גנץ צפוי ליצור קשר עם כל ראשי המפלגות, אך הטלפון הראשון ככל הנראה יהיה לליכוד - כשהמטרה היא ממשלת אחדות כשבנימין נתניהו שני ברוטציה. בצד של הליכוד ככל הנראה יגיעו לפגישות, אך הבהירו כבר כעת כי הם מייצגים את כל גוש הימין - אחד הנושאים שגרם לכישלון השיחות בחודש האחרון.

המאמצים להרכבת הממשלה - הלו"ז המלא:

לגנץ תינתן תקופה של 28 ימים להרכבת הממשלה - עד ל-20.11. 

אם לא יצליח במשימת ההרכבה, לחברי הכנסת יש 21 ימים למצוא חבר כנסת אחר שעליו תוטל המשימה להרכבת הממשלה (עד 11.12); תוך יומיים על הנשיא להטיל את המשימה על אותו חבר כנסת. לחבר הכנסת עליו הוטל התפקיד יהיו נתונים 14 ימים להרכבת ממשלה.

אם לא הוגשה בקשה על ידי רוב חברי הכנסת או שחבר הכנסת לא הרכיב ממשלה בתום המועד, על הנשיא להודיע על כך ליו"ר הכנסת. בשלב זה הכנסת מתפזרת והבחירות יתקיימו ביום השלישי האחרון לפני תום תקופת 90 הימים מיום הודעת הנשיא על אי הרכבת הממשלה.