זה נראה כמעט ודאי: בעוד 87 ימים, בשלושה במרס 2020, מדינת ישראל תלך למערכת בחירות שלישית תוך פחות משנה. במערכת הפוליטית עדיין נזרקים רעיונות שונים כדי למנוע אותן בחמשת הימים שעוד נותרו – אבל אם  אכן יהיו בחירות, האם משהו דרמטי ישתנה?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

מסקר שערך מכון "מדגם" בראשות מנו גבע בשיתוף iPanel עולה כי לו הבחירות היו נערכות היום, כחול לבן הייתה מובילה עם 34 מנדטים, ומיד אחריה הליכוד, עם 33 מנדטים – כל אחת מהן עם מנדט אחד יותר מבבחירות האחרונות.

סקר אולפן שישי (צילום: החדשות12)
תמונת המנדטים כיום|צילום: החדשות12

הרשימה המשותפת נותרת סטטית עם 13 מנדטים, וגם ישראל ביתנו שומרת על כוחה עם שמונה מנדטים. לצדה מתייצבות ש"ס ויהדות התורה, עם שמונה מנדטים כל אחת גם כן. הימין החדש, שבפעם הקודמת רצה כחלק מאיחוד מפלגות הימין, מתייצבת מיד לאחר מכן עם שישה מנדטים, ולבסוף ישנן שתי מפלגות השמאל, העבודה-גשר והמחנה הדמוקרטי, עם חמישה מנדטים כל אחת.

מי שנותרות בתמונת המצב הנוכחית מתחת לאחוז החסימה הן הבית היהודי-האיחוד הלאומי, עם מעט יותר מ-2% מהקולות, ועוצמה יהודית עם 1.9% - שתי מפלגות שראש הממשלה נתניהו חותר כבר עכשיו לאיחוד ביניהן כדי להעבירן את אחוז החסימה, שעומד כיום על 3.25%.

מבחינת הגושים ישנו, עדיין, קיפאון מוחלט: מפלגות המרכז-שמאל והמפלגות הערביות עם 57 מנדטים, הימין והחרדים עם 55 מנדטים וביניהן עדיין ניצב ליברמן עם שמונה מנדטים מכריעים.

מי יותר מתאים לתפקיד רה"מ? הפער מצטמק

מבחינת ההתאמה לראשות הממשלה, הולך ומצטמצם הפער בין נתניהו לגנץ: בעוד ש-39% השיבו שנתניהו מתאים יותר לתפקיד, 37% מאמינים שדווקא גנץ הוא המתאים ביותר. ההבדל הקטן בולט במיוחד לאור העובדה שעד לפני מספר חודשים נתניהו גבר על גנץ בפער של יותר מ-10%. ומה לגבי גדעון סער? הוא זכה ל-19% מהקולות בלבד. 

סקר אולפן שישי (צילום: החדשות12)
הפער מצטמק|צילום: החדשות12

במידה ויתקיימו פריימריז בליכוד, בציבור הכללי מאמינים שנתניהו הוא זה שמתאים לזכות שוב בהנהגה: 33% בחרו בו, לעומת 29% שמאמינים שסער הוא שמתאים להנהיג את הליכוד. אחריהם ניצבים בפער ניכר ניר ברקת (7%), יולי אדלשטיין (6%) וישראל כ"ץ (1%). יש לציין כי בקרב מי שמגדירים את עצמם מצביעי ימין התמונה שונה: נתניהו זוכה שם לתמיכה משמעותית הרבה יותר (55%) מסער (22%).

 אם אכן יתקיים סבב בחירות נוסף, בציבור מסמנים שני אשמים ברורים: בנימין נתניהו (33%) ואביגדור ליברמן (30%). רק 10% רואים בבני גנץ האחראי למערכת הבחירות הנוספת. בנוסף, רק 37% מאמינים שנתניהו יפנה את מקומו לגנץ במידה שהשניים יחתמו על הסכם רוטציה במסגרתו נתניהו אכן יכהן ראשון – הסוגיה שעומדת בלב המו"מ בין שתי המפלגות. 44% מאמינים שנתניהו לא יפנה את הכיסא.

שליש ממצביעי הימין: נתניהו לא יכול לכהן תחת כתב אישום

 רוב הציבור – 52% - מאמינים שבנימין נתניהו לא יכול לכהן כראש ממשלה תחת כתבי אישום, לעומת 38% שמאמינים שהוא כן יכול לכהן בתפקיד. בקרב מצביעי הימין, הנתון מתהפך: 57% חושבים שכתבי האישום לא אמורים למנוע ממנו לכהן בתפקיד, לעומת כשליש – 34% - שמאמינים שיש מניעה.

 לסיום, עולה השאלה לגבי אחוזי ההצבעה במערכת בחירות שלישית תוך זמן כה קצר. בשלב זה 61% ממצביעי הימין ו-63% ממצביעי המרכז-שמאל העידו שהם יגיעו לקלפיות גם במערכת בחירות נוספת. אחוז ההצבעה בבחירות האחרונות עמד על 69%.