משבר הדיור ליווה את ישראל לאורך כל העשור האחרון, כשהמחאה החברתית בשנת 2011 הייתה אחד מאירועי השיא שלו. מאז, כל ממשלה מציעה תכנית חדשה בניסיון להתמודד עם העלייה במחירי הדיור, ובינתיים – יותר ויותר זוגות צעירים מתקשים לקנות דירה. שלושה שבועות בדיוק לבחירות: מה כל מפלגה מבטיחה בנושא – ועד כמה זה ישים? "עמותת 121 – מנוע לשינוי חברתי" יצאה לבדוק עבורנו כל רשימה ורשימה, ואלה התוצאות.
השאלה הגדולה היא אם הממשלה הבאה תמשיך בתוכנית מחיר למשתכן שקידם שר האוצר כחלון, ואם לא, מה יבוא במקומה? ניתוח הבטחות המפלגות מצביע על כך שבתחום הדיור יש הבדלים מהותיים בין ימין לשמאל. בפשטות, ניתן לומר שהחלוקה הבסיסית נוגעת לתפקיד הממשלה בפתרון המשבר – כניסתה כשחקן משמעותי בשוק, או התערבות מינימלית ומתן תמריצים לגורמים חיצוניים.
העבודה-גשר, המחנה הדמוקרטי והרשימה המשותפת מבטיחות בנייה ממשלתית בהיקף רחב. כל אחת מהמפלגות מציעה תוכנית שונה שתבטיח שהדירות הללו יגיעו לשכבות באוכלוסייה שאכן זקוקות להן. אחד הרעיונות, של העבודה-גשר, מציע תכנית "ליסינג" לדירה – מה שיאפשר רכישה בתשלומים לאורך זמן של דירות שייבנו.
בכחול לבן מציעים להגדיל את הבנייה באמצעות הסרת חסמים ביורוקרטיים ופיתוח תשתיות, כולל תחבורתיות. גם הם וגם במחנה הדמוקרטי מציעים שבנייה חדשה תוצע לשכירות ארוכת טווח, כשבכחול לבן התוכנית תתבסס על המודל הקיים של "דירה להשכיר". במחנה הדמוקרטי מבקשים לשלב גם דירות שיוצעו במחיר שנמוך ממחיר השוק.
בליכוד השאלה הגדולה היא האם תמשיך תוכנית "מחיר למשתכן", כפי שמבטיח שר האוצר משה כחלון, שבינתיים חבר למפלגה. התוכנית מכוונת לקהל יעד שיש לו הון ראשוני לקניית דירה, ומתקשה לתת מענה לבעלי הכנסות נמוכות מאוד ולמי שאין ברשותו את ההון הראשוני.
התוכנית זכתה לביקורת על כך שייתכן שהיא נותנת הטבות בשווי מאות אלפי שקלים לאנשים אמידים יחסית, כיוון שלא נערכת במסגרתה בדיקה של הכנסות הרוכשים. בנוסף, נשמעו בעבר טענות ששיטת המכרז מתמרצת יזמים לחסוך בהליך הבניה על מנת להגדיל את הרווחיות, מה שמוביל לרף בניה נמוך.
בימינה הציגו בשבוע שעבר את תוכניתם לפתרון המשבר. התוכנית כוללת בניית 113 אלף יחידות דיור בשומרון בתוך חמש שנים. כמו כן, הם מבטיחים לקדם תחרות בדיור ומדיניות מיסוי שתתמרץ פיתוח – הבטחות שלא ניתן לגביהן פירוט.
בישראל ביתנו מבטיחים שזוגות צעירים יוכלו להשתמש בחיסכון הפנסיוני שלהם על מנת לרכוש דירה ראשונה. הבעיה היא עצם השימוש בחיסכון הפנסיוני, וצריך לשאול מה יהיה על החיסכון הזה ביום בו הצעירים כבר לא יהיו צעירים ויזדקקו לו?
במפלגות החרדיות ההבטחות הן בעיקר מגזריות: ביהדות התורה מבטיחים שבממשלה הבאה ייכנסו לתחום ויבנו בין 100 ל-150 אלף יחידות דיור עבור המגזר החרדי בתוך שמונה שנים. הם גם מבטיחים לחייב רשויות מקומיות מעורבות לבנות לפחות שכונה של 4,000-3,000 יחידות דיור לחרדים. בש"ס מבטיחים לחדש ולהרחיב את תכנית שיקום השכונות.
למרות התוכניות היחסית מפורטות של רוב המפלגות, אף אחת מהן לא מתייחסת לבעיות המהותיות בדרך לפתרון משבר הדיור: נושאים כמו פיזור הבניה הרצויה בין הפריפריה למרכז, סוג הדירות שצריך לבנות, סל התמריצים הנכון ליזמים, ואיך מניעים מכרזים על קרקע ציבורית – סוגיה שמונעת הוצאה לפועל של תוכניות רבות שכבר מתוכננות – אינן זוכות למענה ראוי בתוכניות של המפלגות.
אל תפספסו את ועידת המשפיעים 2019! נבחרת הכתבים המובילה של ישראל פוגשת את האנשים המשפיעים במדינה! >>> מהרו להירשם עוד היום