ביום חמישי בערב, לפני כשלושה שבועות כינס ראש הממשלה פורום של צעירי הליכוד בביתו בירושלים. נתניהו, מלווה במשפחתו, נטל מיקרופון, הסתובב בין האנשים ושוחח איתם על מערכת הבחירות. נכחו שם נציגי אגודות סטודנטים של הליכוד, שני צעירים שדורגו במקומות 31 ו-32 ברשימת הליכוד לכנסת, אמיר אוחנה ושרן השכל, יו״ר המטה החרדי של הליכוד, יעקב וידר, וצעירים אחרים מכל הארץ.
בשלב השאלות והתשובות, שאל אחד הצעירים בקהל את ראש הממשלה - מדוע תנועת הליכוד ניגשת למערכת הבחירות ללא מצע כתוב? ללא תכנית כלכלית, ללא רעיונות יותר מפורטים בתחום הדיור ויוקר המחיה.
>> מתלבטים למי להצביע בבחירות 2015? השאלון שבודק איזו מפלגה מתאימה לכם
הנוכחים במקום יודעים את תשובת ראש הממשלה משנת 2013. לשיטת נתניהו (אז) הביצועים של הליכוד בשנות שלטונו הן המצע הקובע, ולכן אמרו הצעירים לנתניהו, כי על אף שניתן היה לראות יישום ממשלתי (לדוגמא) בתחום פיתוח הכבישים והרכבות בישראל, אך אין בפני הציבור הצעות של הליכוד בתחום התחבורה הציבורית, ועם כל הכבוד לתחבורה ותשתיות, מה יהיה עם מחירי הדירות הדוהרים מעלה? עם יוקר המחיה? מדוע לא להתייחס באופן כתוב וברור לנושא משק הגז והאנרגיה בישראל?
למעשה, חלק מן הצעירים לא הסתפקו בשאלות ותשובות במפגש אצל ראש הממשלה. קבוצה של אקדמאיים, אנשי פורום מנוף של הליכוד ואחרים עוסקים בנושא באופן אינטנסיבי מזה זמן. אותה הקבוצה, שעליה נמנים אנשים כמו ברק הרשקוביץ ואחרים (חלקם התראיינו בטלפון וביקשו שלא לפרסם את שמותיהם), קיימו התייעצויות עם מכון המחקר קהלת, ישבו וכתבו מצע בתחום הכלכלי, והגישו אותו כטיוטה רעיונית. איני יודעת מי מתוך פורום קהלת סייע להם לכתוב את המצע, אך בפורום קהלת חברים אנשים כמו פרופ׳ אבי בל, אברהם דיסקין, צביקה האוזר, מיכאל שראל (הממונה על הכנסות המדינה עד לאחרונה, שהתפוצץ על יאיר לפיד ועזב בגלל חוק אפס מע״מ), מיקי איתן, עמנואל נבון ועוד.
אגב, בשבועות האחרונים זועק ראש הממשלה על השימוש שנעשה באשתו שרה נתניהו כדי לתקוף אותו אישית. אחרים בצמרת הליכוד מזדעקים על העיסוק בטפל וברכילויות - אבל הליכוד כמפלגה, כתנועה, כמי שמובילים את המדינה רצוף בשש השנים האחרונות, לא הניחו בפני הציבור הישראלי שום תכנית או חזון לשנים הבאות. תכנית כלשהי, שתאפשר לכלי תקשורת ולשיח הציבורי להתקדם אל עבר תכני אמת.
במידה מסוימת, תנועת הליכוד יכולה כיום להאשים גם את עצמה באותה הביקורת שאנשיה מטיחים לכל עבר. הם בוחרים שלא לשוחח עם הציבור הישראלי על מהות וכקוזק הנגזל מזדעקים שאין שיח רציני.
קיבלו את ברכת הדרך
חברי פורום מנוף, החלו בתהליך כתיבת מצע למן הרגע שהיה ברור שפנינו אל הבחירות. הם הלכו לחוקת הליכוד, ולחומרים אחרים, בין השאר תוך הישענות על עבודות שנעשו בפורום קהלת והכינו קובץ כבד משקל. עם המסמך הזה הם קבעו פגישות עם השר גלעד ארדן, עם יו״ר הכנסת יולי אדלשטיין וגם פנו לח״כ זאב אלקין. בכירי הליכוד העניקו להם את ברכתם לקדם את המהלך בתוך המפלגה.
באותו הערב, בבית ראש הממשלה הוזמן אחד הצעירים (שמו שמור אצלי) לשיחה נפרדת עם נתניהו. השיחה נסבה על נושאים אחרים, אך אותו צעיר ציין בפני ראש הממשלה שיש מצע כתוב, שהנושא מטריד אותם, שהם חשים בנטישת דרכו של ז׳בוטינסקי והוא הגיש את המצע לנתניהו, ביקש ממנו לקרוא ולקיים דיון בנושא.
והנה, בחמישי, בסיומו של שבוע בו תנועת הליכוד התייצבה בסקרים במצב מעט יותר טוב, הגיעה התשובה הרשמית: גם בבחירות 2015 הליכוד יתמודד ללא מצע כתוב.
שוחחתי ביום שישי עם כ-15 אנשים שונים שעסקו בנושא, מי בלב העניין ומי בשוליים. התובנה המרכזית שעלתה אצל רבים הנה שראש הממשלה לא מעוניין, ולא יניח תכנית כתובה לבחירות בשנת 2015, היא (מצטטת): "ראש הממשלה אמר לנו שמצע כתוב ותכנית כלכלית סדורה רק תשמש כלי לתקשורת הישראלית לנגח אותי באופן אישי".
"זו טענה שאני שומע יותר מפעם אחת", אמר לי אדם אחר שהיה מעורב בניסוח המצע. "גם אם הטענה נכונה, היא לא אמורה לשמש תירוץ לאי התקדמות עם תכנית כתובה בנושאים שונים".
לפחות שניים מן האנשים עמם שוחחתי ציינו, שעל אף ההודעה שהגיעה השבוע מן המטה הראשי של הליכוד (צוות יומיומי שמנוהל על ידי שרים בכירים בליכוד ובהובלת ניר חפץ, מומו פילבר ויוסי דרוק) - שלא יהיה מצע כתוב, הם סבורים שההחלטה עוד עשויה להתהפך, תלוי בעד כמה עניין המצע הכתוב ימשיך להעסיק חלק מן העיתונות.
עידו דניאל מגיב בשם פורום מנוף: "הציטוטים המובאים בכתבה אינם מייצגים את עמדת פורום מנוף. הפורום מגבה את החלטותיו של ראש הממשלה באשר לניהול קמפיין הבחירות של תנועת הליכוד, ובימים אלה חבריו נוטלים חלק פעיל בהצלחתו ברחבי הארץ".