ח
התייחס בנאום בכורה לתחום הדיור, בלי שהודיע שהוא עדיין מנכ"ל של חברת בניה. צלנר ורעייתו דפנה|צילום: אסף לב, TheMarker

הח"כ החדש, עו"ד יובל צלנר (קדימה), שהושבע שלשום כחבר כנסת במקומו של ישראל חסון שמונה למנכ"ל רשות העתיקות, ממשיך לכהן במקביל כמנכ"ל חברת הבנייה חג'ג' ולהפעיל משרד עורכי דין. החוק מאפשר לחברי כנסת חדשים להמשיך ולעסוק בעיסוק נוסף שישה חודשים, וגם להשתכר בתקופה זו מחוץ לכנסת. קבוצת חג'ג' היא חברה ציבורית לייזום, ניהול ושיווק פרויקטים בתחום הנדל"ן, שבבעלות האחים צחי ועידו חג'ג', וצלנר מקבל ממנה שכר כדמי ניהול. צלנר יקבל מהכנסת 136 אלף שקל עבור תקופת כהונתו הקצרה.

גם בחצי השנה הראשונה לכהונה בכנסת חלות הגבלות על חבר כנסת חדש, בעיקר מתחום ניגוד העניינים ושימוש בתואר חבר כנסת בעיסוקו הנוסף. עם זאת, ההגבלות שונות כאשר חבר כנסת חדש מתחיל לכהן פחות משישה חודשים לפני סיום קדנציה בכנסת, ובמיוחד בתקופת בחירות, שעה שפעילות הכנסת והוועדות מוגבלת מאוד.

מקורות בכנסת מתחו ביקורת ואמרו כי אף שהחוק מתיר זאת לצלנר, "לשם ההגיינה הציבורית, הוא יכול היה לוותר על כהונתו כחבר כנסת, או לחילופין להתפטר מקבוצת חג'ג' עד לסיום תקופת כהונתו".

בנאום הבכורה שלשום בכנסת התייחס צלנר לתחום הדיור, וקרא לקדם הליכים של התחדשות עירונית מבלי שהודיע כי הוא מופיע עדיין כמנכ"ל חברת בנייה שמקדמת בין היתר פרויקטים של התחדשות עירונית.

צלנר אמר במליאה כי "חוק מע"מ 0% על קניית דירה, עם כל המורכבות שבו, ונכון להכניס בו עוד כמה תיקונים, היה ועודנו צעד בכיוון הנכון, ודאי אם יהיה חלק ממהלך משולב המתמודד עם שורשי בעיית הדיור - בעיית ההיצע, שיכולה להיפתר ולקבל פתרון פשוט יחסית בתהליכים מסיביים של התחדשות עירונית. הגיע הזמן לא רק לשחרר קרקעות, אלא גם לשחרר אוויר ולבנות לגובה במרכזי הערים".

צלנר אמר בתגובה: "פניתי אל היועץ המשפטי לכנסת בבקשה שיתן לי חוות דעת מסודרת בעניין, כדי שאדע מה נכון ומה לא נכון. הוא הודיע לי לא לעשות כרגע שום צעד, כמו התפטרות מחג'ג', עד לגיבושה של חוות הדעת. אם יהיה צורך, אחתום על הסדר למניעת ניגוד עניינים". צלנר הדגיש שהוא מקבל מקבוצת חג'ג' שכר בצורת דמי ניהול, וכן מפעיל משרד עורכי דין.

לדבריו, "סוגיית ויתור על עיסוקים מחוץ לכנסת רלוונטית במיוחד לח"כ שנבחר לתקופת כהונה קצרה כמוני. יש הבדל בין ח"כ שנכנס בתחילת הקדנציה ויכול לפעול כמחוקק, לח"כ כמוני, שמתמנה בתקופת פגרת הבחירות ואינו יכול להגיש הצעות חוק אלא בעיקר להתבטא".

בתשובה לשאלה מדוע בכל זאת העדיף להיכנס לכנסת בפגרת הבחירות הקצרה, השיב צלנר כי "לכהן בכנסת זו זכות גדולה, מאחר שאני רוצה לנסות להשפיע ולעצב את סדר היום הציבורי. אני רוצה להיות איש ציבור, והכהונה כחבר כנסת מחזירה אותי לזירה הפוליטית. הצעתי לכנסת לוותר על שכרי כחבר כנסת, אבל נמסר לי שהדבר בלתי־אפשרי. לא לקחתי רכב מהכנסת וגם איני מעסיק עוזרים פרלמנטריים".

לפי שעה, לא ידוע עתידו הפרלמנטרי של צלנר, מאחר שגורלה של מפלגת קדימה בראשות ח"כ שאול מופז לוט בערפל. צלנר נאבק במופז על החלטה שהתקבלה באחרונה, ולפיה מופז יוכל לקבוע את הרכב הרשימה לכנסת הבאה ולהחליט על איחודה עם מפלגה אחרת, למשל העבודה.

מהכנסת נמסר: "כדי לתפור את 'החליפה המתאימה' לכל מקרה, היועץ המשפטי לכנסת נפגש עם כל חבר כנסת חדש ומסדיר עמו את סוגיית עיסוקיו הנוספים בתקופת המעבר המותרת, וכך ייעשה גם עם ח"כ צלנר".

כתבות נוספות:
חקירות, מעקבים, וחגיגות שכר: מה קורה ברשת עמל?
למי מתאימה חבילת הטלוויזיה של סלקום?