ארבעה ימים לסגירת הרשימות, ראש הממשלה יאיר לפיד עשה אמש (ראשון) ניסיון נוסף לשכנע את יו"ר מפלגת העבודה מרב מיכאלי להתאחד עם מרצ והציע לה שריון ותיקים לפי סיעה של 10 מנדטים. במקביל נראה ששאיפתה של איילת שקד  להתאחד עם הבית היהודי הצליחה. היא ממשיכה לנסות לגייס כוחות נוספים כמו את מפלגתו החדשה של אביר קארה. בבית היהודי רוצים "בלוק טכני". גם במגעים בין אגודת ישראל ודגל התורה עדיין לא נרשמה פריצת דרך, וראש האופוזיציה בנימין נתניהו מנסה לפתור את המשבר.

בחירות 2022 - סיקור נרחב ב-N12:

לפיד לוחץ לאיחוד בשמאל

במאמץ אחרון לאיחוד בשמאל, לפיד הציע לשרת התחבורה מרב מיכאלי להתאחד עם מרצ בתמורה לתפקידי שרים לפי מפתח של עשרה מנדטים, ללא קשר למספר הח"כים שיהיו בפועל, וכן שריונים ברשימתו גם למפלגת העבודה וגם למרצ.

עם זאת, מיכאלי סרבה להצעה ואמרה שאין טעם, שכן לא הוצגו אמש נתונים חדשים שמצדיקים את האיחוד. לפיד ניסה גם לשכנע את גלאון לתמוך פומבית בעסקה שכזו כדי להגביר את הלחץ על מיכאלי, אך זו סירבה והסתפקה בהצהרה שתנהג באחריות.

מרב מיכאלי וזהבה גלאון (צילום: פלאש 90)
דילמת האיחוד בשמאל. מיכאלי וגלאון|צילום: פלאש 90

יו"ר מרצ זהבה גלאון הבהירה בריאיון ב"שש" עם עודד בן עמי כי "לטובת הגוש צריך היה ללכת ביחד, אבל בגלל שמיכאלי הביעה עמדה מאוד נחרצת נגד האיחוד לא נרשמה פריצת דרך". היא הוסיפה כי "עכשיו הבחירות הן בחירות של הכרעה, וזה לקחת הימור: האם אנחנו גורמים לזה שהמחנה הדמוקרטי יהיה בשלטון או המחנה הכהניסטי".

גלאון הבהירה בריאיון כי "גם אנחנו רצינו לרוץ כולנו בעצמנו, אבל מתוך אחריות כולם הבינו שמה שמונח על כף המאזניים זה דבר גדול ואחראי". היא הוסיפה כי "אנחנו לוקחים בחשבון את כל הדברים שמרב דיברה עליהם", אך ציינה כי הדוגמא שבה השתמשה מיכאלי בפגישה אינה מייצגת את התמונה הנוכחית במערכת הפוליטית.

המהלך הבא של שקד

בינתיים, אחרי הפרידה מיועז הנדל, שרת הפנים איילת שקד מנסה לאחד תחתיה את מפלגת הבית היהודי. מסיבת עיתונאים משותפת תתקיים היום בשעות הבוקר יחד עם יושב ראש הרשימה יוסי ברודני - במהלכה הם צפויים להודיע כי הצליחו השניים להגיע לאיחוד. שקד מנסה להביא לחיבור גם עם אביר קארה שהקים את מפלגת "חופש כלכלי", אחרי שלא היה חלק מהשותפות של הנדל ושקד. שקד מעוניינת במיזוג רשימות בהובלתה, אך לפי שעה בבית היהודי מוכנים רק ל"בלוק טכני", שבמסגרתו יוסי ברודני ימשיך להוביל את המפלגה – זאת מכיוון שגורמים בבית היהודי לא סומכים על שקד.

איילת שקד (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
רוצה מיזוג רשימות. שקד|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

אירוע משמעותי יותר מהפרידה של שקד מהנדל הוא הפרידה של שקד מנפתלי בנט. שקד התחרטה היום פומבית על הצטרפותה לממשלה האחרונה, המהלך הפוליטי שבנט הכי גאה בו, והמשמעות היא שהקשר הפוליטי ביניהם נותק. אם וכאשר יחזור לפוליטיקה, יתמודד בלעדיה ואפשר גם להעריך שבבחירות האלה האזרח בנט לא יצביע לשקד.

הבוקר הבהירה שקד, שעות בודדות אחרי שהודיעה על היפרדות מיועז הנדל וסיעת "דרך ארץ", כי פניה למחנה הימין. בפוסט מפורט בפייסבוק כתבה שקד: "נכון, עשיתי טעויות. כשליחת ציבור קיבלתי החלטות שחלקן התבררו כמוטעות. אבל תמיד, פעלתי כשטובת מדינת ישראל בלבד לנגד עיני. כעת צריך ללמוד לתקן ולהסתער קדימה".

ישראל בדרך לבחירות - הזירה הפוליטית

לדברי השרה שקד, "שיח הכן ביבי לא ביבי, הורס את ישראל. החרמות של צד אחד הורסות את ישראל. לא הייתי מוכנה בעבר ואיני מוכנה גם כעת לקחת חלק במשחק החרמות הזה על הגב של אזרחי ישראל. אם החרמות יימשכו אני לא אתן בשום אופן לגרור את המדינה לבחירות נוספות. זו הייתה עמדתי תמיד".

הקרע ביהדות התורה

אחרי שנתניהו פעל כדי למנוע אובדן קולות בציונות הדתית, הוא הפנה את תשומת לבו למשבר ביהדות התורה שסיעותיה מאיימות בפיצול, והבטיח לחרדים להשוות את תקציבי החינוך החרדי לתקציבי החינוך הממלכתי - גם בלי לדרוש לימודי ליבה. זו הבטחה דרמטית שתלויה בכך שגוש נתניהו ישיג 61 מנדטים בבחירות ושהמשפטנים יאפשרו לו לבצע את המהלך, שלא קרה עד כה בממשלות נתניהו והחרדים בשל בעיות חוקיות.

חסידות בעלז, שעומדת בלב המחלוקת, לא מסתפקת בהבטחה הזו ודורשת שגם אם הגוש לא ישיג 61 מנדטים – יימצא פתרון שיבטיח את תקצובה דרך אחת מרשתות החינוך החרדיות. בחינוך העצמאי של דגל התורה לא מוכנים לקבל אותם והפתרון שעדיין מונח על השולחן הוא כניסה של החסידות לרשת החינוך העצמאי של ש"ס.

סקר שפורסם אתמול בתוכנית "פגוש את העיתונות" חוזה 59 מנדטים לגוש נתניהו לעומת 56 מנדטים לגוש מתנגדי נתניהו. לפי הסקר, הליכוד הייתה זוכה ב-32 מנדטים ויש עתיד ב-23, כשכל אחת מהמפלגות יורדת במנדט ביחס לסקר הקודם. המחנה הממלכתי בראשות בני גנץ והציונות הדתית בראשות בצלאל סמוטריץ' משמרות את כוחן עם 12 ו-11 מנדטים בהתאמה.

 

 

 

ש"ס מתחזקת במנדט וזוכה ב-9 מנדטים על חשבון הליכוד. יהדות התורה משמרת את כוחה וזוכה ב-7 מנדטים. מרצ מתחזקת במנדט וזוכה ב-6 מנדטים לעומת העבודה שזוכה ב-5 מנדטים. ישראל ביתנו נחלשת במנדט וזוכה ב-5 מנדטים. הרשימה המשותפת נותרת עם 5 מנדטים ורע"ם מתחזקת במנדט וזוכה ב-5 מנדטים.