ב-13 ביוני, לפני קצת יותר משנה, אירע הרגע הדרמטי - ממשלת בנט-לפיד הושבעה והחל עידן חדש עם קואליציה שברירית שמורכבת מ-8 סיעות, מימין ומשמאל. למרות ההבטחה של ראש הממשלה יאיר לפיד להגביל את מספר השרים ל-18, במבחן המציאות זה לא התממש וכבר כשהפוליטיקאים סללו את הדרך להקמת הממשלה - הם החלו להתנער מדבריהם. בזמן שראשי המפלגות נערכים למערכת הבחירות ה-5 ועומדים שוב למבחן הציבור, N12 בדק אילו הבטחות התמוססו ואילו תוכניות נשכחו במגירה.

ההבטחות של יאיר לפיד

"נגביל את כהונת ראש הממשלה לשתי קדנציות"

בקמפיין הבחירות של יש עתיד, הבטיח לפיד כי עד סוף 2021 תוגבל כהונת ראש הממשלה לשתי קדנציות ומבחינתו זו הייתה התחייבות ראשונה במעלה. אולם, אחרי שיו"ר יש עתיד שב והדגיש כי חשוב להעביר את החוק כדי להילחם בשחיתות השלטונית - החוק עבר בקריאה ראשונה ושנייה, ושם זה הסתיים נכון לקדנציה זו.

"נחוקק את חוק הגבלת הממשלה ל-18 שרים"

לפני הבחירות שהתקיימו במרץ 2021, פרסם לפיד סרטון של הבטחות שהוא מתחייב לקיים ב-100 הימים הראשונים לכהונת הממשלה - ובו הבטיח להגביל את מספר השרים בממשלה ל-18. אך בפועל ממשלת בנט-לפיד הייתה השלישית בגודלה בישראל וכללה 28 שרים ועוד 6 סגני שרים.

הארכיון שלנו זוכר שבמאי 2020, בזמן שלפיד כיהן כראש האופוזיציה, הוא תקף בחריפות את השבעת הממשלה וכינה אותה 'ממשלת המנותקים'. "אם מצוקת האזרחים הייתה מעניינת להם את קצה הזרת, לא היו מקימים את ממשלת הבזבוזים המגונה הזו", אמר לפיד בחריפות. "לא צריך יותר מ-18 שרים כדי לנהל את המדינה".

רה
לפיד הבטיח ולא קיים. "נגביל את כהונת ראש הממשלה לשתי קדנציות"|צילום: פלאש 90

"נחוקק חוק נישואים אזרחיים"

למרות שלפיד התחייב לחוקק חוק נישואים אזרחיים, ישראל עדיין נמצאת ברשימה של אותן מדינות שבהן אין חופש נישואים. הנושא הזה הפך במדינה לסלע מחלוקת פוליטית וכל עוד אין התקדמות - אנחנו ממשיכים לפגר בסוגיה אחר מדינות רבות בעולם שמאפשרות זאת.

"נתקן את חוק הלאום"

ההתחייבות של יש עתיד לתיקון חוק הלאום לא הסתיימה בקמפיין הבחירות. במאי האחרון לפיד הדגיש כי "יש עתיד בעד תיקון חוק הלאום ובעד חוק השוויון", אלא שאמירות לחוד ומציאות לחוד - חוק הלאום עדיין נותר בעינו.

ההפגנה בת
חוק הלאום לא תוקן. ארכיון|צילום: Gili Yaari /FLASH90, חדשות

"נממן תואר ראשון לסטודנטים"

בין עשרת הדברים שיש עתיד התחייבה לקיים עד לסוף שנת 2021, הייתה הבטחה שנוגעת לצעירים - מימון תואר ראשון לסטודנטים. בינתיים, מדובר הסטודנטים שעושים את צעדיהם הראשונים במוסדות להשכלה גבוהה יכולים רק לחלום על כך ונאבקים על המלגות הקיימות כדי לממן את התואר.

"נפעל לקידום מערך חירום לנשים בשעת משבר"

במציאות שבה נשים רבות מצויות במצוקה ממשית ונפגעו מאלימות במשפחה, הקמת גוף מוסדר של המדינה - נשמע כמו יוזמה מוברכת. אלא שבמקרה הזה זה לא הבשיל לכדי מעשה, בזמן שעוד ועוד נשים מוצאות את עצמן קורבן במעגל האלימות, ונותרות חסרי אונים - ללא מענה ראוי.

ההבטחות של בני גנץ

"מערכת החינוך בישראל תהא חינם מהגיל הרך עד לסיום התואר"

שר הביטחון בני גנץ התחייב לפני הבחירות כי יהפוך בהדרגה את מערכת החינוך בישראל למערכת חינוך חינם החל מגיל לידה ועד לסיום תואר ראשון. אומנם בינואר האחרון הוחלט על הכפפת מעונות היום והפיקוח עליהם למשרד החינוך, אך נראה שהדרך לשינוי עוד ארוכה.

"נפעל להורדת יוקר המחיה"

כחול לבן בראשותו של גנץ התחייבה כי "נדאג למעמד הביניים ונפעל להורדת יוקר המחיה ותחרות חופשית לטובת האזרח", אלא שבשנה האחרונה הציבור הישראלי הרגיש היטב בארנק את עליות המחירים. החל מעלייה בשורה של מוצרי מזון וצריכה בשיעור של 15-7%, מחיר החשמל שעלה ב-8.6% באוגוסט ועד לעלייה במחירי הדיור בכ-18% בשנה האחרונה.

אתר בניה בבאר יעקב, פברואר 2022 (צילום: יוסי זליגר, פלאש 90)
יוקר המחייה בישראל עדיין גבוה|צילום: יוסי זליגר, פלאש 90

 

"נקים את רשות המאה"

בשל העובדה שישראל נחשבת לאחת מהמדינות הצפופות בעולם, התחייב גנץ במצע כחול לבן להקים את "רשות המאה" שתגבש תוכנית אב חדשה לישראל - "ישראל 2048". המטרה הייתה "להפוך את הנגב והגליל למרכזי התפתחות חדשים" ולתת דגש "על פיתוח תחום התשתיות והאנרגיה בתנועת צמיחה לכלכלה הישראלית".

ההבטחות של איילת שקד

"לא נשב עם מרצ"

שרת הפנים איילת שקד, שקיבלה מבנט את המושכות להובלת מפלגת ימינה, התחייבה לפני הבחירות כי אין בכוונתם לשבת עם מרצ בממשלה ותקפה את הורוביץ: "לא נשב עם מרצ. אמירתו של ניצן הורוביץ שמצדיקה את פעילותו הפוליטית והאנטישמית של בית הדין בהאג ורדיפתו אחרי חיילי צה״ל היא חרפה לכנסת ישראל". אולם, בסופו של דבר גם מרצ כידוע נכנסה לקואליציה, למרות תפיסות העולם המנוגדות.

 "נהפוך את חלום קניית הדירה - למציאות"

בפברואר 2021 שקד התגאתה בתוכנית הדיור של מפלגתה במסגרת "תוכנית סינגפור", שהציעה להסב משרדים למגורים, לפרק את רשות מקרקעי ישראל, להקטין את הארנונה לעסקים ועוד.

לפני הבחירות היא נשמעה אופטימית ואמרה כי "התוכנית שלי תגדיל את היצע הדירות, תחסל את הבירוקרטיה המתישה ותביא לתנופת בנייה", אך השנה האחרונה לימדה אותנו שפתרון משבר הדיור הוא חלום רחוק. העובדות מדברות בעד עצמן - מחירי הדיור זינקו בשנה האחרונה בקצב מסחרר שעומד על כמעט 18%.

"ח'אן אל-אחמר מפונה"

ראש הממשלה החליפי בנט וחברי ימינה הצהירו שוב ושוב כי יפנו את המאחז הבלתי חוקי, ח'אן אל-אחמר שסמוך לכביש 1. "אם בנט ראש ממשלה, חד משמעית ח'אן אל-אחמר מפונה", התחייבה שקד והוסיפה "לא הייתה סיבה משמעותית לדחות את הפינוי" - אלא שמילים לחוד ומעשים לחוד. הסוגיה הזו שנחשבת לקוץ בבשרן של ממשלות ישראל החלה עוד בימי נתניהו ובהמשך התגלגלה לשולחנם של בנט ולפיד, שברגע האמת לא העזו לעקור את המתחם הבדואי.

בג"ץ הכריע בעבר כי יש לפנות את ח'אן אל־אחמר וכספים רבים הושקעו בפתרונות, אך הפינוי התעכב פעם אחר פעם. ומה עכשיו? סוגיית הפינוי שהפכה לתפוח אדמה לוהט ממשיכה להתגלגל והממשלה שתקום תידרש לנושא הסבוך.

ההבטחות של גדעון סער

"להפקיד את הדבר הזה אצל לפיד - לא ללמוד מניסיון העבר"

גדעון סער שלפני הבחירות נשמע פסימי לגבי הסיכויים שלפיד יעמוד בראש הממשלה. בריאיון שקיים בוועידת המשפיעים של חברת החדשות הוא טען כי "להפקיד את הדבר הזה אצל לפיד ש-5 פעמים ניסה ולא הצליח, זה פשוט לא ללמוד מניסיון העבר".

יאיר לפיד וגדעון סער (צילום: AP / FLASH 90, פלאש 90)
סער טען: "לפיד לא יכול להיות ראש ממשלה"|צילום: AP / FLASH 90, פלאש 90

"הורוביץ לא יכול להצטרף לממשלה על בסיס העמדות האלה"

לאחר שניצן הורוביץ אמר שטוב שעשה בית הדין הפלילי בהאג שפתח בחקירה נגד ישראל, תקף סער את יו"ר מרצ היוצא שלימים היה אחד מראשי הקואליציה בממשלת בנט-לפיד. "הוא לא יכול להצטרף לממשלה על בסיס העמדות האלה", הדגיש סער. "ממשלה שאני אעמוד בראשה תקבע דבר מאוד ברור - מלחמת חורמה בהחלטה הזו. עם העמדות האלה מגיעים מתחת לאחוז החסימה".

"חייבים לפצל את תפקיד היועמ"ש"

אחת הרפורמות המרכזיות שהציג גדעון סער עם ריצתו לפוליטיקה היא פיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה שמחזיק בכמה כובעים - ליועץ משפטי ולתובע כללי. בפועל, התפקיד עדיין לא פוצל ובפברואר האחרון מונתה ליועמ"שית גלי בהרב-מיארה, לשעבר פרקליטת מחוז תל אביב לעניינים אזרחיים.

 

ההבטחות של  אביגדור ליברמן

"לא תהיה העלאת מיסים"

עם כניסתו לתפקיד, התחייב שר האוצר אביגדור ליברמן כי לא יעלה מיסים ולא תהיה השתוללות. אולם, מאז השיח על העלאת המיסים לא פסק – ליברמן חתם על הצו להטלת מיסוי על השימוש בכלים חד פעמיים שאושר בנובמבר 2021. בנוסף, בינואר השנה נכנס לתוקף צו שמטיל מס על משקאות ממותקים - על משקאות הכוללים 5 מ"ג סוכר ומעלה לכל 100 מ"ל הוטל מס קנייה של שקל לליטר, ועל משקאות עם פחות מ־5 מ"ג סוכר ל־100 מ"ל, הוטל מס קנייה בסך 70 אגורות לליטר. 

"התקציב הכי חברתי בתולדות המדינה"

ליברמן טען כי תקציב המדינה לשנים 2022-2021 הוא "הכי חברתי בתולדות המדינה" ואכן, הוא הביא עימו בשורות כמו העלאת גיל הפרישה של הנשים. אך לצד זאת, הוא כלל שורה של רפורמות שגרמו לנו להוציא יותר כסף, בפרט בקרב אוכלוסיות חלשות.

התקציב שהעבירה ממשלת בנט-לפיד לא כלל בתוכו תוכנית נדל"ן, שהוצגה רק כמה חודשים לאחר מכן והייתה מגומגמת. התוצאה - בזמן כהונת הממשלה האחרונה מחירי הדיור עלו בכמעט 18% בשנה האחרונה. יחד עם זאת, יש לציין כי את הזינוק הגדול עשו מחירי הנדל"ן בתקופת נתניהו, אז הם זינקו בכ-130%.

ההבטחות של מרב מיכאלי

"לאפשר נסיעה בתחבורה הציבורית בשבת"

שרת התחבורה מרב מיכאלי שבה והבטיחה לקדם תחבורה ציבורית בשבת ואף כינתה את העניין "הפרויקט של הקדנציה". ובכן, הסוגיה הזו עולה לסדר היום חדשות לבקרים עם ניסיונות לשנות את הסטטוס קוו, אך בינתיים אין שינוי בשטח.

עם כניסתה לממשלה, שאפה מיכאלי ליצור מנגנון שיאפשר לרשויות לקבל החלטה באופן עצמאי אם ברצונן להפעיל תחבורה ציבורית בשבת בשטחן. באוגוסט האחרון היא הורתה לחברת נת"ע (נתיבי תחבורה עירוניים), שבונה את הרכבת הקלה בגוש דן, לבחון את הפעלת הרכבת גם בימי שבת ולמסור לה את המשמעויות התקציביות והחוזיות - ובכך ככל הנראה העניין יתגלגל לפתחה של הממשלה הבאה.

"ישראל חייבת לחוקק נישואים אזרחיים"

מיכאלי הבטיחה לקדם חוק נישואים אזרחיים בישראל והתבטאה על כך באופן נחרץ: "לא יכול להיות חוק שמחייב להתחתן בנישואים דתיים" וכינתה את המצב הזה "בלתי נסבל במדינה דמוקרטית". בינתיים, הצעות חוק לנישואים אזרחיים עלו על שולחן הכנסת ונפלו בשל התנגדויות שונות.