אלמונים פרסמו היום (שישי) חשבון פיקטיבי ב"גריינדר", אפליקציית ההיכרויות המיועדת בני הקהילה הגאה, הנושא את שמו ואת תמונתו של ראש סיעת רע"מ, ח"כ מנסור עבאס - זאת ככל הנראה על רקע עמדותיו כלפי הקהילה הגאה. מוקדם יותר השבוע תלה עבאס את פירוק הרשימה המשותפת בעימות על זכויות הלהט"ב, דבר שהוביל לביקורת חריפה כלפיו בקרב ארגוני להט"ב שונים.  

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

שלשום הודיעו נציגי המפלגות חד"ש, בל"ד ותע"ל כי הרשימה המשותפת לא תרוץ בבחירות הקרובות בתצורתה המוכרת, זאת לאור פיצוץ במגעים עם מפלגת רע"מ. בעוד שלכאורה הטריגר לפיצול הוא רצונה של רע"מ להתקרב למפלגת הליכוד ולהמליץ לאחר הבחירות על נתניהו לראשות הממשלה – נראה שהקרע במשותפת החל עוד הרבה קודם, ובסיסו במחלוקות בין הצדדים סביב סוגיות ליבה בזהותה הדתית והשמרנית של החברה הערבית.

הרשימה המשותפת (עיבוד: לעמ)
הרשימה המשותפת|עיבוד: לעמ

לאורך השנה האחרונה אירעו מספר הצבעות בכנסת בהן התפצלו חברי הכנסת הערבים בהצבעותיהם המשותפות, כולן משקפות את התהום האידיאולוגית שנפערה בין הצדדים בנושאי דת ומדינה – ובעיקר בזכויות להט"ב. ברשימה שריכז המרכז לתקשורת ולדמוקרטיה, שמאגדת את 'תולדות הסכסוך' בין הסיעות ברשימה המשותפת באותן ההצבעות, מפורטות נקודות המחלוקת הבולטות ביניהם.

רק במהלך 2020 התנגדה רע"מ לחוק הפונדקאות, לשני חוקים האוסרים טיפולי המרה שיזמו ח"כ ניצן הורביץ וח"כ מרב מיכאלי, לחוק הנישואין והגירושין של ח"כ יוליה מלינובסקי ולחוקי האימוץ והפונדקאות של זוגות להט"ב – בעוד שיתר הסיעות תמכו בהן. שני אירועים נוספים שהחריפו את המתיחות באותם הנושאים הם הסערה במגזר הערבי בעקבות תמיכתו הפומבית של מפעל הטחינה "אל-ארז'" בקהילת הלהט"ב, בו תמכה סיעת חד"ש, וכן טור חריף נגד מהלכיו של עבאס שהתפרסם בביטאון המפלגה הקומוניסטית, שעל בסיסה הוקמה מפלגת חד"ש.

ח
ח"כ מנסור עבאס|צילום: הכנסת

רע"מ, מצדה, לא נשארה חייבת - והתקרבה לצדה הימני והשמרני של המפה בתגובה לאותן סוגיות: ב-21 באוקטובר הצטרף עבאס, בתפקידו כסגן יו"ר הכנסת, לדרישת היו"ר יריב לוין לבטל מטעמים טכניים את ההצבעה בעד ועידת בדיקה לפרשת הצוללות. שבועיים אחר כך הגיע רה"מ לוועדה למיגור הפשיעה בחברה הערבית, בראשותו של עבאס. ימים ספורים אחר כך התראיין עבאס לחדשות 12 וטען שבמגוון רב של נושאים "אין לו קשר לשמאל". שיא המחלוקת הגיעה עם היעדרותה של רע"מ מההצבעה על פיזור הכנסת, בה תמכו שאר חברי הרשימה המשותפת.