בזמן שהישראלים היו עסוקים בחייהם שהושבתו באבחת חרב, ובצדק, התרחש אירוע פוליטי מרתק. במקביל לדיונים שהובילו להחלטה על סגר, פורסמה הודעה לקונית של בנט וסער על חתימת הסכם עודפים בבחירות הקרובות. בתוך זמן קצר התברר ששותפו של בנט, סמוטריץ', שמע על החתימה מהתקשורת - וכעבור כמה שעות נפלה לבנה נוספת, כאשר הודעה אחרת בישרה על הסכם עודפים של ליברמן ולפיד

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בדרך כלל הודעות כאלה מעוררות פיהוק אפילו אצל כתבים פוליטיים, אבל האירוע הזה עשוי לאותת על מהלך גדול בהרבה. הוא היה מתואם עד הפרט האחרון בין ארבעה אנשים שהאמביציות הפוליטיות שלהם לא יכולות להידחס לחדר אחד, גדול ככל שיהיה.

הדמות המעניינת כאן היא בנט: יו"ר ימינה בחר במודע לא לחתום על הסכם עם נתניהו, ולהיות חלק מקבוצה שתוודא שגם לא יהיה למנהיג הליכוד מישהו אחר לחתום איתו. הרי אם לדוגמא סער היה חותם עם ליברמן, בנט לא יכול היה לחתום עם יש עתיד: הוא עוד זוכר היטב את הביקורת על ברית האחים, והוא ממש לא מעוניין לעורר אותה מחדש בעיצומה של הקמפיין. בנט היה צריך לקבל החלטה והוא בחר ללכת עם סער נגד נתניהו. 

קרע גלוי בין האחים. השרים לפיד ובנט, ארכיון (צילום: רויטרס)
הזיכרון מהביקורת על ברית האחים עוד טרי|צילום: רויטרס

הדבר הזה מלמד הרבה על קו המחשבה של בנט: הוא באמת שואף הפעם להחליף את נתניהו. הוא רוצה לנצח והוא לא מוכן לבזבז אף קול בדרך. זו אחת הסיבות שבנט בוחן בין היתר (למרות ההכחשות) חיבור עם כחול לבן, בתקווה שצעד כזה יאפשר לו להיות המפלגה השנייה בגודלה אחרי הליכוד. 

השאלה היא מה יקרה אם החלום הזה לא יתממש - בכל זאת שאיפות לחוד, סקרים לחוד ותוצאות אמת לחוד. מה יעשה לדוגמה בנט אם ישיג תוצאה מאכזבת ויצטרך לבחור בין המלכת סער להמלכת נתניהו? בנט, יש לזכור, הוא פוליטיקאי צעיר שחלומו לרשת את נתניהו כמנהיג הליכוד. הוא מבין שהמלכת מנהיג אחר בימין עלולה להפוך לעוד עשור שלם של המתנה. במערכת הפוליטית קוראים לזה "טראומת נתניהו". בימין, זה ידוע, לא מחליפים מנהיגים כל כך מהר.

נפתלי בנט (צילום: Photo by Yonatan SindelFlash90)
סער. האם בנט יבחר להמליך אותו?|צילום: Photo by Yonatan SindelFlash90

מנגד, אצל בנט יש גם בשלות להיפרד מנתניהו. הוא יודע שהמילה של האחרון אינה שווה דבר, וכבר שנים דורש ממנו לקבל כל הבטחה במזומן. הוא גם איבד אמון ביכולת המנהיגות שלו בתקופת הקורונה, וזעם על ההחלטה המודעת של נתניהו לדחוק אותו מהטיפול בעניין - על אף שמדובר בדיני נפשות. 

וכאן נכנס לתמונה עוד משתנה מרתק - בנט לא לבד. הסקרים אומנם מחמיאים ומעידים שכוחו עולה בלי סמוטריץ', אבל הסבבים האחרונים הוכיחו לו עד כמה זה מסוכן להיפרד מהציונות הדתית הקלאסית. אותו סמוטריץ', שמאותת כי הוא מוכן גם לרוץ בנפרד, לא מודר בטעות מחתימת הסכם העודפים. בנט לא שכח להתקשר אליו. הוא מודר כי הוא מעדיף את הברית עם הימין ונתניהו, ואף דורש מבנט להתחייב שיעדיף ממשלת ימין על כל ממשלה אחרת.

דפנה ליאל (צילום: N12)
דפנה ליאל|צילום: N12

כשבנט יצטרך לקבל החלטה אם להשלים את ההסכם עם סמוטריץ', הוא יקבל במידה רבה החלטה על עתיד נתניהו. אם חצי מהרשימה של בנט תעדיף את נתניהו, יהיה לו הרבה יותר קשה לשתף פעולה עם לפיד וליברמן. הוא יכול גם למצוא את עצמה בסיעה מפולגת ביום שאחרי. אם ילך לבד, הוא אולי מסתכן בהיחלשות אבל מרחב התמרון שלו יגדל בהרבה ביום שאחרי הבחירות. 

75 ימים לבחירות, בנט עוד יכול לעבור תהפוכות רבות. הסקרים מראים שהמפלגה שלו פריכה ביותר. יש הבדל אדיר בין מפלגה עם 20 מנדטים למפלגה עם 6. ועדיין הקו המנחה הוא השאיפה של בנט להגיע לתפקיד הרם ביותר - ראשות הממשלה. אם יצליח להגיע לשם, בין אם מיידית ובין אם ברוטציה, זה יהיה פיתוי גדול להפנות עורף לנתניהו. אבל אם ממילא ייגזר על בנט להסתפק בתפקיד של שר, ייתכן מאד שיעדיף עוד פרק זמן תחת נתניהו, כדי לחזור מוכן יותר לקרב הבא על ראשות הממשלה.

סמוטריץ' ובנט, ארכיון (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
מידר את השותף למפלגה מחתימת ההסכם|צילום: יונתן זינדל, פלאש/90