אחת הסוגיות המרתקות שמעסיקות בימים אלה את המערכת הפוליטית מאחורי הקלעים, היא המעמד של מפלגת כחול לבן בזמן ממשלת המעבר. במקרה שכחול לבן עוברת את אחוז החסימה, אין מחלוקת שהמצב נשאר כפי שהוא היום ויימשך עד להקמת ממשלה חדשה. אך במקרה שלא, עולות כמה שאלות משפטיות: האם בני גנץ ימשיך לשמש כראש ממשלה חלופי? אם התשובה לכך היא שלילי - האם נתניהו יוכל לפטר את שרי כחול לבן מבלי לקבל את אישורו של גנץ כפי שמחייב החוק?
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
חלק מהמשפטנים סבורים שגם אם כחול לבן לא תעבור את אחוז החסימה הכול נשאר אותו הדבר, ולמעשה מהות ממשלת המעבר היא שאותה ממשלה ממשיכה בתפקידה - כולל ראש הממשלה החלופי והשרים. מנגד, משפטנים אחרים גורסים שהחוק שמסדיר את עניינה של ממשלת המעבר תקף אך ורק לראש הממשלה בפועל, אך לא לראש הממשלה החלופי. אם פרשנות זו תתקבל על ידי היועצים המשפטיים, ונתניהו יחליט לפטר את שרי כחול לבן ללא הסכמה של גנץ, הדבר יגרור ככל הנראה עתירה לבג"ץ שיצטרך להכריע בסוגיה.
ד"ר איתי בר-סימן-טוב, מרצה בכיר בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן ויו"ר משותף של האגודה הישראלית לחקיקה, טוען כי אומנם מדובר בשאלה פרשנית לא פשוטה, אך בהשוואה של סעיפים שונים בחוק יסוד הממשלה, הפרשנות הנכונה היא שדינו של ראש הממשלה החלופי כדינו של ראש הממשלה, והחוק מסמיך אותו להמשיך בתפקידו בממשלת המעבר.
עוד טוען ד"ר בר-סימן-טוב, כי אם גנץ לא יעבור את אחוז החסימה וייקבע שהוא לא ממשיך בתפקידו כראש הממשלה החלופי, יווצר מצב בעייתי מכיוון שהחוק למעשה מתיר לו ולשאר שריו להמשיך לכהן כשרים בממשלת המעבר. כתוצאה מכך, כל השרים וסגני השרים מהגוש שלו, שלפי חוק היסוד מזוהים כבעלי זיקה לראש הממשלה החלופי, ימשיכו לכהן – ולראש הממשלה לא תהיה סמכות לפטרם. אולם, בפועל לא יהיה ראש ממשלה חלופי.
"ראש ממשלה בלי מפלגה ובלי שהציבור בחר בו? אבסורד"
מנגד, ישנם משפטנים שסוברים כי ניתן לפרש את החוק באופן כזה שמותיר את גנץ מחוץ לכובעו כראש הממשלה החלופי. פרופ' יובל אלבשן, דיקן הקמפוסים הרב-תרבותיים בקריה האקדמית אונו, העניק לחוק פרשנות אחרת במאמר שפרסם אתמול בגלובס. "הסעיפים בחוק היסוד שקובעים את המשכיות תפקיד ראש הממשלה עד להקמת ממשלה חדשה מציינים במפורש רק את 'ראש ממשלה' ונמנעים מלציין את 'ראש ממשלה חלופי'", כתב פרופ' אלבשן. "זאת, בשעה שמתקני חוק היסוד הכניסו במפורש במקומות רבים בחוק את 'ראש הממשלה החלופי" לצד "ראש הממשלה'. כך שניתן לטעון שמכלל ההן נשמע לאו".
"אולם יש בעיה בפרשנות זו", מציין פרופ' אלבשן, "נניח שגם הכנסת הבאה לא מצליחה לכונן קואליציה ומתפזרת כמו חלק מקודמותיה לסבב בחירות נוסף, וממשלת המעבר הנוכחית תמשיך לנהל את המדינה חודשים רבים. במקרה כזה, לפי הפרשנות שהסדר ראש הממשלה החלופי ימשיך להתקיים גם אם גנץ אינו ח"כ, הוא עשוי להפוך לראש ממשלה בנובמבר כפי שקובע החוק וזאת בלי להיות ח"כ, בלי מפלגה ובלי שאיש מהציבור בחר בו. הייתכן? זה הרי אבסורד".