לאחר מרוץ נגד השעון והארכת המועד האחרון, נרשמו אמש (רביעי) עד חצות 30 מפלגות שמתמודדות על מקום בכנסת ה-23. בגלל הדיונים הקדחתניים על איחוד בימין, הדרמה נמשכה עד לרגע האחרון. כל הסיעות שמיוצגות בכנסת כיום נרשמו, עם שינוי מהותי אחד - האיחוד בין העבודה-גשר ומרצ. היממה הדרמטית כללה גם עריקה של ח"כ גדי יברקן מכחול לבן לליכוד ופרישה של חברי הכנסת סתיו שפיר ומוטי יוגב. לאחר ההתערבות של נתניהו, תמונת המצב מימין לליכוד נותרה דומה לבחירות בספטמבר - איחוד תחת השם "ימינה" וריצה בנפרד של עוצמה יהודית בראשות איתמר בן גביר.
לרשימות המועמדים המלאות לחצו כאן
מה עשוי לקרות מכאן? לאחר הגשת הרשימות, אין אפשרות להוסיף שם של מועמד או לאחד בין מפלגות. עם זאת, מועמדים רשאים להתפטר מהרשימה – והרשימה כולה יכולה להסיר את התמודדותה על ידי התפטרות כל חבריה. כמו כן קיימת האפשרות שמועמדים ייפסלו (בוועדת הבחירות או בבית המשפט העליון) על סמך אי עמידה בחוקים, התנגדות לאופייה של המדינה, הסתה או עבר פלילי בתנאים מסוימים.
איך נראית תמונת המצב בהשוואה לשני סבבי הבחירות הקודמים בשנה האחרונה? בבחירות לכנסת ה-22 בספטמבר התמודדו 29 רשימות: 32 נרשמו אך שלוש - בהן "זהות" ו"נעם" - פרשו לפני יום הבחירות. גם בבחירות הנוכחיות "זהות" ו"נעם" לא מתמודדות. בבחירות לכנסת ה-21, אי אז באפריל 2019, נרשם מספר שיא של 47 רשימות מתמודדות: לבסוף 7 פרשו לפני יום הבחירות. מתוך 40 הרשימות שרצו לכנסת נכנסו 11: רע"ם-בל"ד וחד"ש-תע"ל רצו אז בנפרד, וכך גם "כולנו" בראשות משה כחלון (שחבר לאחר הבחירות לליכוד – ולאחרונה פרש מהחיים הפוליטיים בלי לפרסם הודעה)
גוש השמאל-מרכז: איחוד – ופרישה של חברת כנסת צעירה-ותיקה
בשל החשש מאחוז החסימה, ולמרות ההצהרות על ה"תהום" בין המפלגות, סיכמו השבוע העבודה-גשר על ריצה משותפת עם מרצ. שתי המפלגות, שזכו יחד ל-11 מנדטים בכנסת היוצאת, העמידו לבחירה כמעט את אותם אנשים: עמיר פרץ, אורלי לוי-אבקסיס וניצן הורוביץ בראש. השינוי המשמעותי נרשם כשמרצ החליטה להיפרד מח"כ סתיו שפיר והמפלגה הירוקה – ובכך להשאיר אותה מחוץ לאיחוד: לאחר התלבטויות, החליטה שפיר שלא להתמודד. יתר הח"כים המכהנים משתי המפלגות מופיעים בצמרת הרשימה. ח"כ איציק שמולי הצהיר כי הוא מסכים לעבור לכחול לבן כדי לקדם את עיסאווי פריג' מהמקום ה-11 – אך לבסוף המהלך לא יצא לפועל.
הרשימה המשותפת הציגה רשימה זהה לזו שהתמודדה בבחירות הקודמות: איימן עודה ממשיך לעמוד בראש, כשאחריו יו"ר בל"ד מטאנס שחאדה ואחמד טיבי מתע"ל ועבאס מנסור מרע"ם. גם השריונים לנשים ולנציג יהודי (עופר כסיף) לא השתנו, והמפלגה הכריזה על כוונתה להעלות את אחוז ההצבעה ולהכניס לפחות 15 נציגים (לעומת 13 כיום).
ב"כחול לבן", המפלגה הגדולה בכנסת כיום, הביעו נכונות "לתקן" את הרשימה ולהוסיף לה פוליטיקאיות בולטות, אך לבסוף לא חל שינוי ונותרו רק שתי נשים בעשירייה הראשונה – מיקי חיימוביץ' ואורנה ברביבאי. השינויים ברשימה מתחילים במקום ה-33: אנדריי קוז'ינוב שובץ במקום ה-33 (מטעם תל"ם של בוגי יעלון), לאחר שגדי יברקן הודח בגלל מגעיו עם הליכוד – שהסתיימו בעריקה. יברקן אף טען בשיחה עם עמית סגל שהובטח לו תפקיד של שר – אך בליכוד הכחישו. שינוי נוסף חל במקום ה-36 ברשימה, גם הוא מטעם תל"ם, כאשר מיכל קוטלר וונש החליפה את משה (מוץ) מטלון. סגן ראש השב"כ לשעבר יצחק אילן, שהיה במקום ה-39 בבחירות הקודמות, זעם על הכוונה "לשנמך" אותו למקום ה-45 ופרש בזעם מהרשימה. אילן האשים את גנץ ב"החלטה דיקטטורית וביריונות, מהלך שפל ובוגדני".
גוש הימין-חרדים: שר אוצר בקרוב לשעבר, "עריק" חוזר ואיחוד בדקה ה-90
ברשימת הליכוד לא חלו שינויים גדולים, מלבד עזיבתו של משה כחלון – שהחליט לא להתמודד על מקום בכנסת ה-23 ולהמשיך לכהן באוצר עד שיימצא לו מחליף. כחלון "פינה" את המקום החמישי, שכעת מאוייש על ידי גדעון סער שהתקדם מהמקום השישי. מקומות 6-19 ברשימה הקודמת זזו מקום אחד קדימה, ובמקום ה-20 שובץ גדי יברקן לאחר ש"שב הביתה" לליכוד – מקום אחד מעל שר המשפטים אמיר אוחנה. במקום ה-29 משובצת השרה יפעת שאשא-ביטון מטעם "כולנו", מכיוון שלא התפקדה לליכוד.
לליכוד יש גם שני הסכמים קודמים שפגו – ולא תקפים בבחירות הנוכחיות: בספטמבר פרש פייגלין עם "זהות" והודיע על תמיכה בנתניהו, שהביע כוונה למנות אותו כשר. פייגלין הודה לאחרונה כי ההסכם חל רק על הבחירות לכנסת ה-22. גם הסיכום על איחוד עם הימין החדש של בנט ושקד היה תקף רק לכנסת היוצאת.
מימין לליכוד נרשמה דרמה של הרגע האחרון – שהסתיימה בתוצאה מוכרת: איחוד בין בנט, שקד, פרץ וסמוטריץ' תחת השם "ימינה" – ללא עוצמה יהודית. עם זאת, חלו שינויים בצמרת המפלגה: בנט קפץ מהמקום הרביעי לראשון, פרץ נותר בשני, שקד ירדה מהמקום הראשון לשלישי וסמוטריץ' – מהשלישי לרביעי. מוטי יוגב, שבבחירות הקודמות שובץ במקום החמישי, "דורדר" למקום ה-11 והחליט לפרוש: יוגב הודיע על החלטתו לאחר חצות ותקף בחריפות את התנהלות בנט. שינויים נוספים ברשימה: מתן כהנא (מ-7 ל-5), עידית סילמן (מ-8 ל-7), העיתונאית שרה ב"ק שובצה במקום התשיעי, שירלי פינטו הוקפצה ממקום 15 ל-9 בעוד רוני ססובר עברה מהמקום התשיעי ל-15. בבחירות הקודמות הגישה המפלגה 41 מועמדים – והיום נותרו 16 בלבד.
איתמר בן גביר, שנותר מחוץ לאיחוד למרות ההסכם עם רפי פרץ, הגיש קצת לפני חצות את רשימת "עוצמה יהודית". בן גביר תקף בחריפות את פרץ, שלדבריו "בגד ותקע סכין בגב". עוד טען כי ראשי "ימינה" אינם ראויים להנהגה בעקבות הדחתו.
ליברמן והחרדים: מה שהיה הוא שיהיה?
בש"ס וביהדות התורה הגישו את אותה רשימה לכנסת: לא חל שום שינוי במקומות הריאליים, לאחר שהרבנים החליטו שלא להחיל תיקונים – ולאשר את המועמדים שהוגשו לכנסת הקודמת
גם "ישראל ביתנו" לא ביצעה כמעט שום שינוי ברשימה: אביגדור ליברמן הגיש גם הפעם 25 מועמדים, בשינויים קלים בעשירייה השנייה והשלישית – בהם פרישת המתאבקת אילנה קרטיש שהייתה במקום ה-15. גם הפעם מועמדו של ליברמן שר הבריאות אינו מופיע ברשימה: פרופ' ליאוניד אידלמן, לשעבר יו"ר ההסתדרות הרפואית וכיום נשיא ההסתדרות הרפואית העולמית.
המפלגות הקטנות
21 מפלגות שלא מיוצגות בכנסת הנוכחית הגישו רשימות מועמדים לכנסת הנוכחית – ואלו שמותיהן והאותיות שביקשו:
החזון (י/ק/נ)
אני ואתה - מפלגת העם הישראלית (כן/י/כ/ז)
עוצמה ליברלית-כלכלית (ז/ק)
דעם - כלכלה ירוקה מדינה אחת (ץ)
מפלגת הגוש התנ"כי (יק)
ישראליסט זכויותינו בקולנו לחיות טוב יותר (ק/י)
הלב היהודי (כ/ן)
משפט צדק, לרפורמה במערכת המשפט ולשחרור יגאל עמיר (קץ/נ)
מנהיגות חברתית (י/יר/כן)
מתקדמת - בשיתוף עם תנועת הדרור העברי - (נק/ק/ע/צ)
קול הנשים (נ/קנ)
סדר חדש לשינוי שיטת הבחירות בישראל בראשות עו"ד אביטל אופק (קך)
פעולה לישראל (זך)
הפיראטים לדמוקרטיה לחצו כאן (ףז)
אדום לבן (יז)
קמ"ה - קידום מעמד הפרט (ני)
הברית המשותפת (ינ)
כבוד האדם בראשות עו"ד ארקדי פוגץ' (יף)
שמע בראשות נפתלי גולדמן (קי)
צומת תנועה לציונות מתחדשת (זץ/כן)
כח להשפיע למען העם לחיות בכבוד (נז)
עוצמה יהודית בראשות איתמר בן גביר (נץ)