אסטרואיד שעלול לפגוע בכדור הארץ (צילום: NASA/Goddard/University of Arizona)
רוצים לפחד באמת? לאסטרואיד הענק בֶּנוּ יש סיכוי של 1 ל-2,700 לפגוע בנו|צילום: NASA/Goddard/University of Arizona

הרשת כמרקחה: האסטרופיזיקאי הפופולרי ניל דגרס טייסון הזהיר כי אסטרואיד עלול לפגוע בכדור הארץ ב-2 בנובמבר – יום לפני הבחירות בארה"ב. נשמע מלהיב? נשמע מפחיד? תשכחו מזה. לא יהיה שום דבר. לא, גם לא כדור אש בשמיים – לפחות לא בשמיים שלכם.

האסטרואיד המדובר הוא 2018VP1. לא צריך להיות אסטרופיזיקאי כדי להבין לפי השם שהוא התגלה, ובכן, כבר ב-2018. סימולציות ממוחשבות של המעבדה להנעה סילונית (JPL) של נאס"א העניקו אז סיכוי של 0.41%, כלומר 1 ל-240, שהאסטרואיד 2018VP1 יפגע בכדור הארץ ב-2 בנובמבר – ואילו בסוכנות החלל האירופית נותנים לו סיכוי של 1 ל-400.

במקרה של אסטרואיד ענק, סיכוי של 1 ל-240 או 1 ל-400 היה מעורר דאגה רבה, וכנראה גם ניסיון ליירטו או להסיטו מהמסלול. אבל 2018VP1. הוא אסטרואיד קטנצ'יק, בקוטר של בין 2 ל-4 מטרים, משהו בין מקרר למכונית. ועצמים בגודל מקררים ומכוניות לא ממש "מתנגשים" בכדור הארץ – הם נשרפים באטמוספרה. כן, אפילו אם יפגע בכדור הארץ, הוא יהפוך לכדור אש (בוליד). 

המסלול של VP1  2018 (צילום: JPL Small-Body Database Browser)
המסלול של 2018VP1|צילום: JPL Small-Body Database Browser

 עוד באותו נושא:

ולפני שאתם שואלים: לא, אתם לא תוכלו לראות את כדור האש חוצה את השמיים. גם אם מסלול האסטרואיד יחצה את מסלול הארץ, הוא צפוי לחדור לאטמוספרה שלנו בחלק הכי פחות מיושב של כוכב הלכת ארץ: מעל האוקיינוס השקט. האוקיינוס השקט הוא מקום גדול כידוע, אבל אפילו במקרה 2018VP1 יתפוצץ דווקא מעל אזור מיושב, כמו מזרח רוסיה, יפן או מערב ארה"ב, כלומר בקצוות מסלול הכניסה האפשרי שלו, התרחיש הגרוע ביותר הוא כמה חלונות שבורים וכלבים מבוהלים. ולאסטרונומים החובבים בינינו: האסטרואיד צפוי להגיע מכיוון השמש, כך שלא תהיה אפשרות לצוד אותו עם טלסקופ.

בקיצור, לאנושות לא נשקפת כל סכנה מצד 2018VP1. למעשה, הסיבה שאנחנו בכלל מדברים על 2018VP1 היא שהטכנולוגיות החדשות מאפשרות לנו לזהות אסטרואידים קטנים ועמומים יותר ויותר. תחשבו על זה רגע: ב-2018 אסטרונומים הצליחו לראות מקרר במרחק של 450,000 ק"מ – זה יותר מהמרחק מכאן לירח. במקרה של אסטרואיד או כוכב שביט מסוכן בקוטר של מאות מטרים, או חס וחלילה קילומטרים, שיתקרב לכדור הארץ – אנחנו נדע עליו מאות שנים מראש. כפי שאמר ניל דגרס טייסון עצמו: "אם סוף העולם יגיע ב-2020 – זאת לא תהיה אשמתו של היקום".