בחודש אחד יצאו אלבומים חדשים של רביד פלוטניק, פלד ואקו - שלושה שמות בולטים וחשובים בזירת ההיפ הופ הישראלית. קדמו לכך בתקופה האחרונה הממתקים לאוזניים של הראפר טדי נגוסה וליעם חכמון, כוכב עולה שפריצתו המסתמנת היא ככל הנראה רק עניין של זמן. הפעם בחרנו להתמקד בחמישה אלבומים טריים ומסקרנים בסצנה, ששווים את הפליי שלכם.
רביד פלוטניק // הדרך לשביל הזהב
ביונסה, קנדריק למאר וטיילור סוויפט הם דוגמה למוזיקאים מהשורה הראשונה שנהנים מציפייה דרוכה של הקהל לקראת הכרזה על אלבום - בין אם הם מנחיתים אותו בהפתעה ובין אם הם מכינים את הקרקע עם שלל טיזרים ותוכנית יחסי ציבור סדורה. בארץ אין הרבה שמות שזוכים לכבוד, ואם כבר - אז רביד פלוטניק הוא אחד מהם. שלוש שנים חלפו מאז אלבומו האחרון של אחד משני אומני ההיפ הופ הכי משפיעים כיום בישראל (השני הוא טונה, כמובן). "הדרך לשביל הזהב", אלבומו השביעי של פלוטניק שראה אור בשבוע שעבר, מותח את גבולות הז'אנר שבו גדל הראפר, וממשיך במסעו המוזיקלי והאישי אל תוך השירים שנוגעים בסוגיות כנות ורגישות: החברה הישראלית הכואבת, המשפחה והחברות.
פלוטניק, כמו רבים מחבריו האומנים, התכנס וניסה להגיב למציאות הבלתי אפשרית שישראל מצויה בה מאז 7 באוקטובר ההוא. לצד השירים החדשים שנכתבו בעקבות האסון, האלבום כולל טקסטים מן העבר שחיכו לזמן ולמקום המתאימים. בניגוד לקודמיו, האלבום החדש לא התקבל בהכרח באותה מנת הייפ, אך עדיין ראוי ומסקרן לצלול לתוכו בהאזנה ראשונה.
הופעה קרובה: 20 במרץ, האנגר 11 בתל אביב (לשתי ההופעות הקודמות במועדון "רדינג 3" אזלו כל הכרטיסים)
אקו // פרא
אני בהלם, איזה פרא. אם יש יוצרת שמציבה רף גבוה של גרוב ותחושת התעלות במוזיקה הישראלית לאורך זמן, זו ללא ספק אקו מורגנשטרן - או בקיצור אקו. יותר מעשור שהיא פועלת בגזרת ההיפ הופ, נודעה גם כזמרת סול כריזמטית, וכעת חוזרת עם אלבומה השלישי "פרא".
"שנים שאני שואלת שאלות, מפריחה אותן לאוויר ומשאירה אותן תלויות שם", היא סיפרה עם צאת האלבום. "הכי קלישאות - מי אני, מה אני בחיים וגם ביצירה שלי, שאלות על סגנון ועל יכולת. אולי בפעם הראשונה בחיי אני מרגישה שיש לי יותר תשובות משאלות. האלבום הזה, השירים האלה והמסע ליכולת לכתוב אותם, הם מסע לגילוי עצמי הכי לא מוותר ומתפשר שעשיתי אי פעם". לדבריה, "ה'אני' הזה, הוא שילוב מוזר אבל חינני של בת גלים-מיאמי, של חוצפה ורגישות של פועלת ונסיכה - אקו ואקוליטה". אם בעבר הכול היה מחולק אצלה למגירות, הפעם היא פתחה את כולן, שפכה את התכולה וערבבה. התוצאה לפניכם.
הופעה קרובה: 22 בינואר, מועדון הבארבי בנמל יפו
פלד // כאב ודמעות
הראפר פלד פרץ את תקרת הפלייליסט של אומני היפ הופ לא מעטים. בשנים האחרונות זה קרה כמה וכמה פעמים, ואז הגיע "עזבת ת'בית" עם נסטיה רוד, להיט גלגלצ רשמי, שהעלה ניחוח תחילת-מילניום-שכזה בזכות סמפול השיר "תשובה לאהבה" של קרן לוי ולהקת "זולה ממברס".
פלד, ראפר של כולם ולכולם, הוציא בשבוע שעבר בתורו את אלבומו השישי "כאב ודמעות" בהפקתם המוזיקלית של מיכאל כהן ואורי שוחט. המלחמה המתמשכת והשלכותיה תפסו גם אותו, כמו כולנו, בגרון - וההאזנה לאלבום מלמדת כי הוא נוצר בתקופה שבה קשה לראות עתיד. פלד, שגם הפעם שילב מוזיקת נשמה מפעם, זיקק לתוכו את כל התחושות והמחשבות הקודרות - אך ההתאמות הנדרשות לא הפחיתו מערכם של הטקסטים הנוקבים והביטים המושחזים. במהלכו מתארחים בין השאר יוסי עדן, ממובילי תרבות שירי הדיכאון, הזמרת ספיר סבן, חברי להקת ההיפ הופ "כלא 6" שהתאחדו בשיר "חייל של הכאב", ולסיום - סמפול של אבי ביטר, מלך שירי הדיכאון, בשיר "שאכטה". עצב לצד שמחה, ייאוש לצד תקווה, ככה חיינו נראים, מרגישים - וגם נשמעים.
הופעה קרובה: 6 במרץ, האנגר 11 בתל אביב
טדי נגוסה // נקודה
אחרי שהוכיח באלבומו הקודם שזה בדם שלו, חזר הראפר טדי נגוסה בספטמבר האחרון עם אלבום הסולו הרביעי "נקודה", בו מתארחים בין היתר תומר יוסף, עדן דרסו ואברהם לגסה. אנחנו מרשים לעצמנו להמליץ עליו כעבור כמה חודשים בעקבות שטף הידיעות החדשותיות הקשות שנוטות להאפיל על מוזיקה חדשה שיוצאת במחוזותינו אם היא לא קשורה במישרין למצב. נגוסה (29) מתאר את האלבום כיצירה החשופה ביותר שלו, והיא אכן מתאפיינת בהתפתחות ובהתבגרות מוזיקלית, ובחיפוש של נגוסה אחרי החופש. תאזינו למשל לשיר "תל אביב ללוד", שעוסק במעבר של נגוסה מהמקום שבו גדל לעיר הגדולה.
"המציאות מלאת הכאב והטראומה, ריבוי הדעות והרגשות המוחצנים, הובילו אותי ואת איתמר (ציגלר, המפיק ושותפו של נגוסה ביצירת האלבום) למסע של התבוננות פנימה וחיפוש אחר מילה חדשה, רוח חדשה", הוא שיתף. "היה בי כעס באלבום הקודם כלפי החברה, המשטרה, העולם, אבל הפעם המחאה שמילאה את השירים קיבלה ביטוי ומשמעות חדשים. במקום לחפש איפה לא מאפשרים לי להיות חופשי, התעמקתי וצללתי פנימה וניסיתי להבין איפה אני לא מאפשר לעצמי את החופש שאני כל כך צמא לו".
הופעה קרובה: 13 בפברואר, מועדון "הצוללת הצהובה" בירושלים
ליעם חכמון // עכשיו תורך
בקטגוריית "האומן החדש שאתם עוד לא מכירים", כדאי לשים לב לאלבום הטרי יחסית שהוציא ליעם חכמון, יוצר שעל קו התפר בין זמר לראפר, בהפקתו המוזיקלית של דין אלבז (שגם הפיק את הלהיט "דאמ" ליסמין מועלם). ריליסים רבים זורמים בנהר, אך לא כולם מביאים לידי ביטוי סאונד מקורי, ראפ מלודי וכתיבה בגובה העיניים עם פוטנציאל לא קטן לכבוש לבבות, כפי שמתחיל לקרות בשטח.
12 הרצועות שבאלבום נכתבו בידי חכמון, עם תשומת לב מיוחדת לשיר "השכונה שלי" עם הזמרת ליאל נחתום, שהוקדש לזכר חברו רועי צ'אפל, מפקד פלוגה בסיירת נח"ל, שנהרג ב-7 באוקטובר. בסוף השיר נשמע קולו של צ'אפל מהקלטה בקרב האחרון שבו השתתף בהגנה על יישובי העוטף. במידה רבה, השיר הזה מייצג קול של דור שנלקחו ממנו השנים הכי יפות ואופטימיות, והמחיר הכבד מנשוא - צעירים וצעירות ששילמו בחייהם במלחמה בלתי נמנעת, שנכפתה עליהם ועל החברה הישראלית כולה. מתוך השבר העמוק יצמח דור שנמצא אולי בשנות ה-20 לחייו, אבל עם תודעה מפוכחת של מי שעברו דבר או שניים. האלבום החדש של ליעם חכמון הוא דוגמה אקטואלית לכך.
הופעה קרובה: 29 במרץ, מועדון "גגרין" בתל אביב