שר החינוך יואב קיש הודיע היום (שלישי) על שלושת הזוכים הראשונים בפרס ישראל לשנת תשפ"ה: הכוריאוגרף שלמה ממן, האומן בלו סימיון פיינרו, והפרופסור להנדסת חשמל יונינה אלדר מהפקולטה למתמטיקה ומדעי המחשב במכון ויצמן למדע.

שלמה ממן, חתן הפרס בתחום תיאטרון מחול ואופרה, הוא כוריאוגרף, יוצר ומנהל אומנותי שהטביע את חותמו בפסטיבל כרמיאל. ועדת הפרס (שהתכנסה בראשותו של ד"ר חיים פרלוק בהשתתפותם של החברים פרופ' שולמית לב-אלג'ם, ד"ר שרית קופמן-שמחון, ד"ר יוסף ברדנשווילי ומר אלדד מנהיים) ציינה בנימוקי הבחירה כי "ממן מקשר בין ריקוד העם הבימתי לבין ריקוד העם ההשתתפותי ותורם לפריחת ריקודי העם כאומנות מחברת ומרפאת בימים מורכבים אלה. שלמה מעמיד במשך שנים רבות דורות של רוקדים ומרקידים. עשייתו היוצרת מתייחדת בחיוניות, אנרגיה, רוך וחן ובמתן ביטוי של רכיבי ריקוד עממי של כלל הקבוצות החברתיות והקהילות בישראל". בימים אלה, מפיק שלמה פרויקט שירים חדשים ומחודשים לריקודי עם של כותבים ומלחינים ישראלים, בביצוע יהורם גאון.

שלמה ממן
שלמה ממן

פרופ' יונינה אלדר, כלת פרס ישראל בתחום חקר ההנדסה ומדעי ההנדסה, היא מדענית בעלת שם עולמי ופורצת דרך בתחום עיבוד אותות ועיבוד מידע. בנימוקי הבחירה בה ציינה ועדת הפרס (שהתכנסה בראשות פרופ' ארנון בנטור ובהשתתפותם של החברים פרופ' יעל אידן ופרופ' עמי מויאל) כי "תחום המחקר המרכזי של פרופ' אלדר עוסק בפיתוח אלגוריתמים לעיבוד אותות ולעיבוד מידע ובינה מלאכותית. בשנים האחרונות היא התמקדה בשיטות דגימה יעילות, בעיבוד אותות ובאופטימיזציה במערכות תקשורת, ברדאר ובדימות רפואי, בבינה מלאכותית, בעיבוד אותות לאופטיקה ובביולוגיה חישובית. היא קראה תיגר על 'משפט הדגימה' הקלאסי ופיתחה תיאוריות חדשניות המאפשרות להפחית את קצבי הדגימה מבלי לאבד מידע, תובנה ששינתה את הדרך שבה מתכננים מערכות רבות בתחום ההנדסה".

עוד לדברי הוועדה, "אלדר היא פעילה ותורמת בקידום החברה הישראלית ושוויון ההזדמנויות באקדמיה (קידום נשים ואנשים עם מוגבלויות פיזיות ונפשיות), ומהווה דוגמה ומופת למדענית המשלבת מחקר פורץ דרך עם יכולת יישום והשפעה חברתית רחבה בכל מגזרי החברה".

פרופ' יונינה אלדר (צילום: רונן אהרוני)
פרופ' יונינה אלדר|צילום: רונן אהרוני

בלו סימיון פיינרו, חתן פרס ישראל בתחום העיצוב והאומנות הבינתחומית, הוא אומן רב-תחומי בינלאומי עטור פרסים. ועדת הפרס (בראשות אבנר בר חמא ובהשתתפותם של החברים ד"ר נורית סירקיס-בנק וד"ר חיים פרלוק) ציינה בנימוקיה כי "פיינרו הפך לאחד האומנים הבולטים בארץ העוסקים במטען הרוחני היהודי, ובכוחם של הסמל ושל האות בתרבות היהודית המיסטית". עוד נימקה הוועדה כי "פיינרו עוסק בשאלת תפקידו של האומן בחברה ומקדיש חלק ניכר מזמנו ליוזמות שעיקרן עשייה אומנותית חוץ-ממסדית - מתוך אמונה כי במאה ה-21 על האומן לצאת מד' אמות הסטודיו, להיות מעורב בחברה ולפעול למען שינוי המציאות באמצעות אומנות החותרת לתיקון ולריפוי".

בלו סימיון פיינרו (צילום: רונלד וקצי)
בלו סימיון פיינרו|צילום: רונלד וקצי

פרס ישראל הוא החשוב והיוקרתי ביותר שניתן בארץ ב-15 תחומים שונים - ממחקר מדעי, דרך מפעל חיים ועד תרבות, ספורט ותקשורת. בשנה שעברה, בעקבות המלחמה, הוחלט להוסיף שתי קטגוריות נוספות לחלוקת הפרס: "ערבות הדדית" ו"תקומה וגבורה אזרחית". הפרסים יוענקו כמיטב המסורת במוצאי יום העצמאות ה-77, ב-1 במאי, עבור ישראלים וישראליות שגילו מצוינות ופריצת דרך בתחומם.