הצעת החוק לסגירת תאגיד השידור הציבורי "כאן" אושרה היום (רביעי) בקריאה טרומית. שר התקשורת שלמה קרעי אמר מעל דוכן הכנסת כי "הליכוד הקים את התאגיד, והליכוד רוצה עכשיו להפריט או לסגור אותו". גם חברי סיעת "הימין הממלכתי" והיו"ר גדעון סער הצביעו בעד.

מהתאגיד נמסר בתגובה כי "אישור החוק בטרומית הוא צעד נוסף בדרך להשתלטות על השידור הציבורי, חיסולו, מכירת נכסיו ומשאביו ששייכים לכל הציבור בישראל, והעברתם ישירות לידי בעלי הון פרטיים. הפרטת התאגיד משמעותה - חיסול הדרמות האהובות, סרטי התעודה זוכי הפרסים הבין-לאומיים, שידורי החינוכית שאין ילד בישראל שלא מחובר אליהם, הדיגיטל של כאן שהגיע בשנה האחרונה לקרוב לשני מיליארד צפיות, ביטול השתתפות ישראל באירוויזיון ומניעת שידור המונדיאל בחינם. ההפרטה עלולה להביא לפיטורי מאות עובדים ולפגיעה אנושה בפרנסתם של אלפי עובדי תעשיית הטלוויזיה בישראל".

היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה הביעה מוקדם יותר השבוע התנגדות נחרצת להצעה: "המסר העולה מההצעה ברור וחמור - ביקורת על השלטון או שידור תכנים שאינם מיטיבים עם השלטון יובילו לצעדים נגד גופי תקשורת ולהגבלתם, בלי כל תשתית מקצועית להצדיקם".

תאגיד השידור הישראלי
התאגיד החל את שידוריו ב-2017 על חורבות רשות השידור|צילום: שי אפשטיין

קרעי, שכבר ניסה בעבר לסגור את התאגיד וממחזר כעת את הצעת החוק, טען כי "אין כל סיבה שאזרחי ישראל ימשיכו לממן מכיסם את השידור המיותר הזה. מטרת החוק היא להגביר את התחרות בשוק התקשורת ולעודד שוק חופשי ותחרותי ללא מימון או התערבות ממשלתית". בעניין עובדי התאגיד וההשקעה ביצירה ישראלית אמר כי "אם היועמ"שים יכולים לדרוש לעצמם 24 משכורות כתנאי לפרישתם, גם אני אדרוש זאת עבור עובדי התאגיד. נפעל לתנאי פרישה ראויים וטובים ולמתן אפשרות תעסוקה במגזר הציבורי. השקעה ביצירה ישראלית חשובה בעיניי, ואפעל לשמר ואף להגדיל אותה במסגרת תמיכות".

לפי הצעת החוק של חברת הכנסת טלי גוטליב, הכוונה היא להעביר את גוף השידור הציבורי לידיים פרטיות. כלומר, להפסיק את מימון פעילותו ותכניו בפלטפורמות השונות באמצעות תקציב המדינה, ולהעביר את האחריות להפעלת שידורי הטלוויזיה וכן שידורי הרדיו בכאן רשת ב' (תחנת האקטואליה) לבעלות פרטית. לפי החוק המוצע, מועצת הרשות השנייה תפרסם מכרז לבחירת בעל רישיון לשידורי טלוויזיה באפיקים שבהם שידר התאגיד, כך שהגוף במתכונתו הנוכחית יופרט או ייסגר בהקדם.

ניב סולטן,
ניב סולטן ב"טהרן". הסדרה מבית תאגיד "כאן" זכתה בפרס האמי הבין-לאומי לסדרת הדרמה הטובה ביותר|צילום: יח"צ כאן 11

מתוך
"קופה ראשית", מהסדרות האהובות והמצליחות בכאן 11|צילום: באדיבות כאן 11, יחסי ציבור

"הצעת החוק החמורה והפסולה של שר התקשורת קרעי וח"כ טלי גוטליב לסגירת תאגיד השידור היא איומה ומסוכנת לחופש הביטוי ולדמוקרטיה", נמסר מארגון העיתונאים והעיתונאיות וארגון עובדי התקשורת. "אנו קוראים לכל עובדי מערכות התקשורת, לעיתונאים ולעיתונאיות, למנהלי כלי התקשורת ולעורכים הבכירים, להתאחד עכשיו ולהצטרף למאבק נחוש לעצירת הפגיעה הקשה, האנטי-דמוקרטית, בחופש העיתונות. מה שמתחיל ברמיסת עובדי תאגיד השידור, יגיע בהמשך לכל כלי התקשורת האחרים. את כדור השלג הזה חייבים לעצור, ועכשיו".

גיורא ואלה, מנכ"ל ארגון "אקט" המאגד את עובדי תעשיית הקולנוע והטלוויזיה בישראל, מסר כי "הפרטת תאגיד השידור היא סגירת השידור הציבורי. בגלל פוליטיקה קטנה הם יחסלו את מקור הפרנסה של אלפי עובדים ומשפחותיהם, באמצע מלחמה ומשבר כלכלי. איך הם יסתכלו בעיניים של התאורן שחזר מ-200 ימי מילואים וגילה שאין לו יותר עבודה? איך הם מעזים לקחת מכולנו את 'קופה ראשית', 'כראמל', 'טהרן', 'שלי הכובשת' ועוד אין-סוף סדרות ותכנים אהובים ומוצלחים? זאת בושה, ואנחנו לא ניתן להם לעשות פוליטיקה קטנה על חשבוננו".