סכנת סגירה מרחפת מעל ארבעה מוסדות תרבות ייחודיים בחולון, בעקבות החלטת ראש העירייה שי קינן לקצץ בתקציב ולבטל את סבסוד המוזיאונים. פורום מוסדות תרבות ואומנות גינה היום (שלישי) בחריפות את המהלך של קינן, שבעקבותיו עלולים להיסגר המוזיאון הישראלי לקריקטורה וקומיקס, מרכז תיאטרון הבובות, מוזיאון חוסמסה יד ל"הגנה", ומוזיאון הרצפלד, שבו פועל הארכיון העירוני.

הקמתו ב-2007 של המוזיאון לקומיקס הייתה בגדר הגשמת חלום עבור קהילת הקריקטוריסטים והקומיקסאים בישראל. מוקד עלייה לרגל שמספק מענה ומסגרת קבועה ומיועדת לכל יוצרי וחובבי המדיום. "לא רק שאין עוד אחד כזה בארץ, יש רק 17 כאלה בעולם כולו", מספר המאייר ואומן הקומיקס מישל קישקה בשיחה עם N12. "זה מוזיאון שיש ממנו נדירים ומעטים, בעיקר במדינה עם היסטוריה קצרה כמו שלנו. זה מפעל היסטורי ולאומי שאי אפשר לוותר עליו בגלל גחמה של ראש עיר".

שי קינן, ראש עיריית חולון (צילום: מתוך הפייסבוק)
ניצח בבחירות האחרונות לראשות עיריית חולון והחליף את מוטי ששון אחרי 30 שנה. שי קינן|צילום: מתוך הפייסבוק

"חולון מוצבה כעיר של מוזיאונים, ולומר על מוזיאון שהוא גרעוני זה מגוחך", מסביר קישקה, ומתייחס לאמירה שהשמיע קינן, איש ליכוד, באוזנו של שר התרבות מיקי זוהר. "המוזיאונים לא כאן כדי לעשות כסף, אלא פה בשירות הציבור ולכן גם מתוקצבים על ידו. מדובר במקום מפגש לבתי ספר, לחוגים ולתערוכות. באיגוד הקריקטוריסטים רצינו להפיץ מידע ולגייס דעת קהל נגד הסגירה המתוכננת של המוזיאון, וראינו שנצטרך יותר משני עמודים כדי לציין את כל הסדנאות, הסיורים והתערוכות שנפתחו שם או את מספר הילדים שנהנים מפירות הקיום של המוזיאון, לרבות הדרכות ואפשרויות לרב שיח, מגוון דעות, הקשבה, הומור וביקורת. זה דבר שלא קיים במערכת החינוך באופן הזה, ולכן הוא חיוני. גדולי הקריקטוריסטים תרמו את העזבון שלהם לארכיון המוזיאון מרוב שהוא יקר".

מישל קישקה (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90)
מישל קישקה|צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90

מיכל קורמן, ראש תחום התוכן החינוכי במוזיאון לקומיקס וחברת ועד עובדי מוסדות התרבות בחולון, בארגון "כוח לעובדים", סיפרה על היעדר שקיפות מוחלט מצד העירייה באשר לעתיד המקום: "אף אחד לא דיבר או עדכן את הנהלת המוזיאון. ההחלטה על הסגירה נודעה לנו בעקיפין ביום חמישי, כשבתי ספר התקשרו לשאול למה החל מחודש פברואר נעצרת הפעילות אצלנו. אף אחד לא ידע על מה מדובר. זו הייתה ראש מנהל החינוך בעירייה שהעבירה את ההודעה לבתי הספר בעיר, לא גורם איזוטרי. בתי הספר פוקדים אותנו המון, וזה לא נכון לומר שתושבי חולון לא מגיעים. אנחנו גם שולחים יוצרים מטעמנו למוסדות שונים, שיתוף הפעולה עם העירייה היה הדוק, ויש כאן אירועי קהילה, חוגים מסובסדים וקייטנות לחולונים במשך שנים".

"זה קורע את הלב", אומרת קורמן, שעובדת במוזיאון מ-2009. "המוזיאון שלנו אומנם קטן יחסית אבל מגיעים אליו ממקומות שונים בעולם והוא מהווה נכס לאומי ממעלה ראשונה. יש בו ארכיון יחיד מסוגו בארץ שכולל אוסף של כל אבות הקריקטורה הישראלים - מיעקב פרקש (זאב) ועד פרידל שטרן. מסה אדירה של יוצרים שהם ההיסטוריה המאוירת של מדינת ישראל. אני לא חושבת שראש העיר מודע בכלל לאוצר שמכיל המקום הזה, ולכן אנחנו שוקלים את צעדינו לרבות סכסוך עבודה". הילה זהבי, מנהלת הארכיון והאוספים במוזיאון, מספרת כי "מתקשרים אלינו יוצרים ותושבים מודאגים. שלא לדבר עלינו, אנחנו לא יודעים מה יקרה איתנו מחר".

"זה לא מאבק נגד הסגירה אלא למען התרבות הישראלית", מוסיף קישקה. "מה שאני יודע על ראש העיר זה שהוא לא ביקר במוזיאון. הוא לא מכיר את הקהילה שלנו או את הפעילות שלנו, ולכן אתה לא יכול באבחת מכחול או מקלדת למחוק מוזיאון".

המוזיאון לקומיקס בחולון (צילום: מיכל קורמן)
צילום: מיכל קורמן

"במקום לומר: 'אני מתקמצן ורוצה לקחת את התקציב הזה למקומות אחרים', ראש העיר בא ללכלך"

"קיבלנו הודעה על הפסקת הפעילות ב-31 בינואר, סגירה מוחלטת והעברת המפתחות בסוף פברואר, אפילו לא יודעים למי", סיפר הבובנאי אילן סביר, מנהל המרכז לתיאטרון בובות. "שלחנו רשימת שאלות וביקשנו שיאפשרו לנו לקיים את העונה, יש לנו התחייבויות כלפי סטודנטים ומורים שלומדים ומלמדים כאן, יש לנו קבוצות ופעילויות, אבל התשובה שקיבלנו ממנכ"ל העירייה הייתה קצרה - מתנצלים, ראש העיר מתעקש".

המרכז הייחודי לתיאטרון בובות בחולון הוקם ב-2006, אותו סביר מנהל מיומו הראשון. המקום הפך לחלק ממורשת העיר בשני העשורים האחרונים ופועלים בו בובנאים (האנשים שמאחורי הבובה) עם תשוקה לאומנות הסיפור ולחוויה תרבותית עשירה לילדים. אתם בוודאי יכולים לתאר לעצמכם שלא קיים עוד מרכז לתיאטרון בובות בישראל הקטנה. וגם לא מוזיאון לקומיקס או מוזיאון חוסמסה שמביא את סיפור ההגנה על העיר חולון במלחמת העצמאות. וגם לא מוזיאון לתולדות חולון שמשמש כארכיון חי בבית הרצפלד.

המרכז לתיאטרון בובות בחולון (צילום: אילן סביר)
המרכז לתיאטרון בובות בחולון|צילום: אילן סביר

"לא הבנו באמת למה רוצים לסגור אותנו", הודה סביר. "בשיחה שקיים ראש העיר עם שר התרבות מיקי זוהר, הוא אמר שהוא סוגר 'מוסדות גרעוניים'. לא היינו גרעוניים מעולם. במקום לומר: 'אני מתקמצן ורוצה לקחת את התקציב הזה למקומות אחרים', הוא בא ללכלך. חלק ניכר מהתקציב שלנו מגיע מעיריית חולון, אבל התקציב שלנו רק הלך והצטמצם לאורך השנים. במרכז פועל גם בית ספר לתיאטרון בובות, גם מוזיאון וגם פעילות הוליסטית שבה אנחנו מארחים הצגות של אחרים. כשאנחנו פותחים פעילויות בחינם, רוב מוחץ של תושבי חולון מגיעים לכאן. זה מרכז ארצי ייחודי, אין עוד אחד כזה. הם עומדים למחוק מורשת תרבותית, והפתרון מבחינתם זה כנראה לזרוק הכול לפח. זה מה שמזעזע אותנו".

פורום מוסדות תרבות ואומנות, המאגד עשרות מוסדות וארגונים ברחבי הארץ, פנה אל משרד התרבות בקריאה לשמור על המוזיאונים והאוספים הנדירים שבתוכם, ולמנוע פיטוריהם של עשרות עובדות ועובדים שקיבלו בימים האחרונים זימון לשימוע. "אנחנו חמישה עובדים במשרד, והולכים הביתה לאבטלה ולחרדות", התריע אילן. "לא יודעים מה יקרה איתנו ומה יקרה עם אוסף הבובות. אני עובד כאן 20 שנה, לא ציפיתי למכתב תודה אבל גם לא לאופן שבו הדברים נעשו. מתקשרים אלינו נכדים בקשר לבובות של הסבתות שלהם, ושואלים מה הולך לקרות עם זה. עם כולם צריך לדבר ואת כולם צריך להרגיע, אבל בניגוד לראש העיר אני כן עונה לטלפונים. אנחנו מקווים שתהיה רשות אחרת שתרצה לאמץ את המהות. לצערי, אני לא יכול להרשות לעצמי להיות אופטימי בשלב הזה. אין שביב של תקווה".

מעיריית חולון נמסר בתגובה: עיריית חולון מעלה על נס את תחום התרבות והאמנות, ופועלת רבות על מנת לקדם תחומים אלה ובמיוחד להנגיש אותם לכלל תושבי העיר, ולכלל אזרחי ישראל. בתוך כך, ראש העיר מגבש מדיניות אסטרטגית עבור המוסדות העירוניים - תוכנית שעליה הוא שוקד במלוא המרץ. מעבר לכך, אין כלל חשש או איום על עצם הקיום של תרבות בחולון.

ממשרד התרבות והספורט נמסר: המשרד אינו מתערב בהחלטת הרשויות בקשר לתקצוב הגופים.