עיתונאים, אנשי תקשורת וחברי כנסת השתתפו הבוקר (רביעי) בכנס חירום כחלק מהמאבק על חופש הביטוי והעיתונות החופשית בישראל.

האירוע התקיים בחדר הוועדה לביקורת המדינה בכנסת, על רקע החקיקה שמגבשת הממשלה במטרה לפגוע בכלי התקשורת בישראל. זאת בזמן שהמלחמה עודנה נמשכת ו-101 חטופים וחטופות עדיין מוחזקים ברצועת עזה. בין המהלכים הקואליציוניים העצימים: חוק הרייטינג שיעניק לממשלה ולשר התקשורת בפרט שליטה מוחלטת בשיטת מדידת הרייטינג בערוצי הטלוויזיה, הצעת החוק לסגירת תאגיד השידור הציבורי "כאן", והחוק להשתלטות על תקציב התאגיד, כך שייכנס לתקציב המדינה, יאושר בידי הממשלה בכל שנה ויהפוך לכלי סחיט פוליטית. שלוש ההצעות כבר אושרו בקריאה טרומית, ולכך מצטרפות החלטת הממשלה שאישרה פה אחד לנתק את הקשרים הפרסומיים עם עיתון "הארץ", וכן הצעת שר התקשורת שלמה קרעי לסגור את תחנת גלי צה"ל.

בכנס, בהובלת ראש האופוזיציה יאיר לפיד, השתתפו חברי כנסת מסיעות הבית ונציגים ממערכות התקשורת השונות, בהם עיתונאי חדשות 12 עודד בן עמי, מרב בטיטו ("ידיעות אחרונות"), סמי פרץ ("דה מרקר") ודוד ורטהיים ("וואלה" ו-103FM). "אם יפגעו בנו, המדינה הזאת כל כך חולה, כל כך עצובה, כל כך עלובה - שהיא לא תצליח להתקיים", אמר בן עמי. "אנחנו חייבים לעצור את הפגיעה בתקשורת החופשית, כי בלעדיה אין לנו סיכוי להתקיים".

כנס התקשורת החופשית בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
כנס התקשורת החופשית בכנסת|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

שר התקשורת שלמה קרעי הגיע בהפתעה לקראת סיום הכנס, שבו ספג את עיקר הביקורת. לפיד סיכם עבורו את עיקרי הדברים: "איש סביב השולחן הזה לא מאמין שיש לך עניין בדמוקרטיה או בחופש הביטוי. הם חושבים שכל המהלך שלך מכוון מלמעלה כי קיבלת הוראה לחנוק את התקשורת הישראלית ולגרום לזה שהביקורת על השלטון תיעלם".

קרעי עורר מהומה כשטען "אני לא יודע מה המניעים מאחורי הכנס". עוד קודם לכן התייחס למאבק נגד סגירת התאגיד, או "הפרטת" התאגיד הציבורי, כלשונו: "חופש הביטוי הוא ערך נעלה גם בעיניי, תתפלאו. לא רק שאנחנו לא מתכוונים לפגוע ביצירה הישראלית, אנחנו נגדיל את ההשקעה בה. קמפיין התאגיד מתמקד בסדרות שלו, רובן מצוינות ולא עליהן אני מדבר. חדשות ואקטואליה אפשר להפריט, במקום שיהיו 280 מיליון להפקות מקור - יהיו 400 מיליון. לא תהיה יותר רשות שנייה ולא יהיו קנסות על חוסר מגוון. אני עובד אצל הציבור, לא אצל התקשורת. הציבור רוצה מגוון דעות".

המפיק והבמאי לירן עצמור האשים את קרעי: "101 חטופים, יש מלחמה. במה אתה מתעסק? לך תשחרר חטופים ותנצח במלחמה. במה אתה מתעסק? בלהתעלל בנו, בבמאים וביוצרים?". הרוחות התלהטו, והדיון הסתיים בצעקות וביציאתו של קרעי מהדיון. לא לפני שאלעד זמיר, ראש המטה של קרעי, התפרץ על לפיד: "אתה לא תעשה פה מה שבא לך. זה לא מעניין אותך בכלל, תתבייש!". לאחר מכן, זמיר התנצל על דבריו: "אני לא מעריך את לפיד, שבינו לבין ערכי דמוקרטיה או חופש ביטוי אין דבר וחצי דבר. אבל כמי שעובד בכנסת כ-20 שנה, אין מקום בכלל ליועצים של ח"כים או שרים לצעוק על חברי כנסת בזמן דיון. זה לא בסדר, ואני מתבאס שעשיתי זאת. יש לנו 120 נבחרים וזכות הדיבור והוויכוח שמורה להם בלבד בין כותלי הבית הזה, ואני בעצמי מטיף לזה כל העת".

כנס התקשורת החופשית בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
אלעד זמיר, יועצו של קרעי|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
כנס התקשורת החופשית בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
לירן עצמור בכנס|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"המחשבה שתחת שלטון ישראלי ייסגר ערוץ שידור כמו התאגיד היא בלתי נסבלת", אמרה במהלך הכנס מפיקת הטלוויזיה הבכירה טמירה ירדני, בעליה של חברת "טדי הפקות". "כמה עלוב אפשר להיות. כמה פחדן. ניהלתם מלחמה עקובה מדם. מאות האנשים הצעירים נפלו בשביל משטר טוטליטרי ודיקטטורה? אתם תביאו עלינו כליה".

שדרנית הרדיו מיכל אסולין, שמגישה את התוכנית "אגן הים התיכון" בתחנת כאן גימל בתאגיד, שיתפה: "זו הפעם השלישית שאני חווה את איום הסגירה על הבית שלי. בפעם הראשונה ברשות השידור. גרמו לפיטורים ולשברון לב של אלפי עובדי הרשות. ועדיין הקימו את התאגיד והייתה הבנה שיש צורך בשידור ציבורי. כמה שנים אחר כך ניסו שוב לסגור את התאגיד, ועכשיו זו הפעם השלישית שאני בחרדה לפרנסה שלי ושל הקולגות שלי. אבל יותר מזה, אני חרדה לחופש הביטוי בדמוקרטיה הישראלית".

כנס התקשורת החופשית בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
קרעי ושדרנית הרדיו מיכל אסולין|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

לפיד אמר בפתח הדברים: "שתי התכונות הבסיסיות של הדמוקרטיה, התכונות שמבדילות אותה מכל צורת משטר אחרת, היא היכולת לבקר את עצמה והיכולת לתקן את עצמה. שתיהן בלתי אפשריות בלי תקשורת חופשית. שתיהן נמצאות תחת התקפה. בשנתיים שחלפו מאז הקמת הממשלה הנוכחית, ירדה מדינת ישראל 15 שלבים במדד חופש העיתונות. בשנת 2024, ירדנו למקום ה-101 מתוך 180 מדינות. אנחנו מתחת לקטאר. זה לא מספיק לממשלה. היא רוצה שנרד עוד".

"הם התחילו בניסיון להשתלט על מדידת הרייטינג, משם הם עברו לכאן 11, התחילו כבר בחקיקה לסגירת התאגיד. ניסו למנות לערוץ 13 מנכ"לית מטעמם, מאיימים לסגור את גלי צה"ל דרך משרד הביטחון, הממשלה הצביעה פה אחד על ביטול כל הפרסומים הממשלתיים בעיתון הארץ", המשיך לפיד. "אם אפשר להוריד את הפרסום הממשלתי ל'הארץ' בגלל אמירות פוליטיות, אתם באמת חושבים שאי אפשר להוריד פרסומות לערוץ 12? אם אפשר לחוקק נגד התאגיד, אפשר לחוקק נגד ערוץ 13. האם יש משהו בהתנהגות של הממשלה הזו שגורם לכם לחשוב שהם יעצרו? שיש להם קווים אדומים?". לפיד הוסיף כי "הממשלה הזו לא רוצה איזון, היא רוצה תקשורת כמו בהונגריה, כמו ברוסיה. מרוסנת, מבוהלת, כנועה ובידורית. זו התקפה מתוכננת, מתוזמרת, שמגיעה הכי מלמעלה".