הצלמת והאקטיביסטית האמריקנית נאן גולדין השיקה תערוכה חדשה בברלין בסוף השבוע האחרון, וניצלה את המעמד כדי למתוח ביקורת נוקבת על ישראל בעקבות המלחמה הנמשכת בעזה.

גולדין בת ה-71, מהמבקרות החריפות ביותר של ישראל, אמרה כי היא מעוניינת שהתערוכה הרטרוספקטיבית שלה, שנפתחה בגלריה הלאומית החדשה בבירת גרמניה, תשמש "כבמה להגביר את הזעם המוסרי שלי" על "רצח העם בעזה ובלבנון". גולדין, שנולדה למשפחה ממוצא יהודי בוושינגטון הבירה, סיפרה: "סבא וסבתא שלי ברחו מהפוגרומים ברוסיה. חונכתי ללמוד על השואה הנאצית. מה שאני רואה בעזה מזכיר לי את הפוגרומים שסבא וסבתא שלי נמלטו מהם".

גולדין, אומנית מובילה ומוערכת שחייה ויצירתה תועדו בסרט "כל היופי ושפיכות הדמים" (זוכה פרס אריה הזהב בפסטיבל ונציה 2022), התייחסה לעקירה ולחורבן ברצועת עזה, וביקשה מהנוכחים לא לבלבל בין אנטי-ציונות לאנטישמיות. היא גם מתחה ביקורת על ממשלת גרמניה וטענה כי מתעלמים מהאיסלאמופוביה במדינה. "גרמניה היא ביתה של הפזורה הפלסטינית הגדולה באירופה. ועדיין, המחאות נתקלות בכלבי משטרה, בגירוש ובהצמדת תווית שלילית", אמרה.

נאן גולדין (צילום: Reuters)
נאן גולדין|צילום: Reuters

הקהל במקום הריע לגולדין בקול קריאות רמות של "תשוחרר פלסטין", ומנעו ממנהל הגלריה, קלאוס ביסנבאך, להשלים את דבריו - אחרי שציין כי הוא לא מסכים עם גולדין אך מקבל את זכותה להתבטא בחופשיות. מהומה אף נרשמה במקום. הרמן פרזינגר, ראש "הקרן למורשת התרבות הפרוסית", אליה שייכת הגלריה החדשה בברלין, גינה בתוקף את דבריה של גולדין ואת ניסיון הפעילים הפרו-פלסטינים לקטוע את נאומו של ביסנבאך: "זה לא מתכתב עם ההבנה שלנו לגבי חופש הביטוי". לפי סוכנות הידיעות הגרמנית DPA, ביסנבאך פרסם הצהרה לאחר פתיחת התערוכה ובה הדגיש כי הגלריה מתנערת מעמדת המפגינים והבהיר כי המקום "מייצג חופש ביטוי, דיאלוג מכבד ואינטראקציה זה עם זו".

הרטרוספקטיבה של גולדין, שכותרתה "זה לא ייגמר טוב", מציגה סקירה מקיפה של עבודתה לאורך השנים. ימים לאחר פרוץ המלחמה, היא חתמה לצד אלפי יוצרים מקהילת האומנות העולמית על מכתב פתוח שקרא ל"שחרור פלסטין" אך התעלם לחלוטין מטבח חמאס. בדבריה האחרונים נגד ישראל, היא בחרה שלא לציין את 101 החטופים והחטופות שעדיין מוחזקים ברצועה, כבר 415 ימים.