שר התרבות והספורט מיקי זוהר לא הוזמן לטקס האקדמיה הישראלית לקולנוע להענקת פרסי אופיר שייערך מחר (שני) בתל אביב. "השר לא התכוון כלל להשתתף השנה בטקס פרסי אופיר עקב המצב במדינה", נמסר מטעמו.

"זוהר סבור כי בזמן שהחטופים והחטופות עדיין נמקים בשבי החמאס וחיילי צה״ל הגיבורים מחרפים נפשם בחזיתות השונות - זה לא ראוי כי ישתתף בטקס חגיגי שכזה. השר גם לא הוזמן לטקס", נכתב בנוסף. על פי הדיווח של העיתונאי רן בוקר, השר אף "לא ידע" כי הטקס צפוי להיערך השבוע. בשנה שעברה הוזמן זוהר לערב הגדול של הקולנוע המקומי אך לא הגיע בשל "אילוצים קודמים". שר התרבות לשעבר חילי טרופר נכח בטקסי אופיר בשנים שבהן כיהן.

העובדה שהשר לא הוזמן מגיעה על רקע מתיחות הולכת וגוברת בין אנשי התעשייה והיוצרים לבין השר, שמתכנן רפורמה בקולנוע הישראלי שלטענת רבים יפגע אנושות בענף. ביולי האחרון נערך דיון סוער במעמד השר בוועדת החינוך, התרבות והספורט. זוהר אמר במהלך הדיון: "יש תחום אחד בתרבות שדועך וזה הקולנוע". הנוכחים תקפו בתגובה: "מתי היית בקולנוע בפעם האחרונה?", "אתה לא יודע שהקולנוע מצליח יותר מכולם". 

במסגרת השינויים הצפויים שמעוררים התנגדות, סרט שיצליח בקופות יעניק לקרן תמיכה ניקוד גבוה יותר מסרט שלא הצליח. יותר ניקוד בשנה מסוימת - משמעו תקצוב גבוה יותר בשנה הבאה. "הקולנוע הישראלי לא מצליח לעלות לשלב הבא. אני רוצה להפוך את תעשיית הקולנוע לכזו שמזכירה את תעשיית הקולנוע בעולם", אמר זוהר על הרפורמה בריאיון ל-N12 בחודש מאי. "אנחנו לא מביאים כמות קהל לאקרנים, ואנחנו רוצים יותר צופים בסרטים ישראלים". 

"הרפורמה הזאת, גם אם יתקנו בה תיקונים כאלה ואחרים, משמעותה הוא הרס של ממלכת הקולנוע הישראלי שנבנתה בעמל רב והגיעה להישגים פנומנליים", אמר גורם בכיר בענף. "נכון שהשר מדבר על זה שהוא רוצה לשרת את הציבור ואת האינטרס הציבורי, אבל האינטרס הזה הוא דבר הרבה הרבה יותר מורכב מרק 'כמה צופים ישראלים הגיעו'. ההישגים המסחריים הופכים לחזות הכל, לזה יינתן המשקל הכי כבד. זה צמצום בוטה וביטול של חופש הביטוי". 

מהאקדמיה נמסר: "לנוכח אירועי השנה האחרונה, טקס פרסי אופיר שיצוין מחר, בדומה לטקס פרסי הטלוויזיה שצוין במרץ האחרון, יתקיים במתכונת מצומצמת ובלתי פורמלית ואף אינו מועבר בשידור חי בטלוויזיה. מאותה סיבה החליטה האקדמיה גם שלא להעניק פרס מפעל חיים לראשונה מזה 32 שנה. כולנו תקווה שבשנה הבאה נוכל לחזור ולקיים את הטקס במתכונת 'רגילה' וחגיגית. יש לציין כי לאורך השנה האקדמיה ומשרד התרבות משתפים פעולה באופן הדוק בשלל פעילויות".