בתוך גודש התכנים הטלוויזיוניים, אחת לכמה זמן מגיעה סדרה שמצליחה לבלוט מעל הררים של תוכן בינוני. הפעם זה תורה של "אייל קטן" (Baby Reindeer), שעלתה לנטפליקס רק לפני כשבועיים – וכמעט מיד הפכה לפופולרית וזכתה לתשבחות באירופה, בארצות הברית ובישראל. סוד הקסם שלה, כנראה, טמון בכנות הרדיקלית לצד ההומור ובאופן הרגיש ומלא החמלה שבו הסיפור הלא פשוט – והמזעזע לעיתים – מוצג. 

הסדרה מבוססת על חוויות החיים האמיתיות של יוצר הסדרה, הקומיקאי הסקוטי ריצ'ארד גאד (שגם מככב בה): הברמן דוני דאן, בן דמותו של גאד, נתון להטרדה בלתי פוסקת מצד סטוקרית שפיתחה כלפיו אובססיה. הברמן הגיש לאישה כוס תה על חשבון הבית בניסיון לעודד אותה, והמחווה הזאת מובילה למפולת בחייו ולשרשרת אירועים שגורמת לו להתמודד עם סוגיות כואבות אחרות בחייו. באופן הפשטני ביותר, זה סיפור על מטרידנות – אבל כזה שמוכן להודות שלא מדובר בסיטואציה של שחור או לבן.

אייל קטן,
הסיפור מהמציאות שהתחיל בכוס תה הפך לסדרה - וקיבל עוד תפנית במציאות|צילום: Ed Miller, Netflix

במשך חמש שנים ספג גאד מהאישה שהגיש לה כוס תה יותר מ-40 אלף מיילים, 350 שעות של הודעות קוליות במשיבון, 100 עמודים של מכתבים, 45 הודעות בפייסבוק וארבעה פרופילים פיקטיביים: לפי נטפליקס כל אחד מהמיילים המוצגים בסדרה אכן נשלח גם במציאות. היא מתחילה לזרוע הרס בכל אספקט בחייו ומובילה אותו לנקודות שפל.

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

השקופית בפתח הסדרה שמצהירה כי מדובר בסיפור אמיתי, לצד הכנות שבה מדבר היוצר שלה על הסטוקרית שלו, גרמו לרבים מהצופים לחטוא בעצמם באובססיה כלפי השאלה מי הם האנשים האמיתיים שבהשראתם נכתבו הדמויות ב"אייל קטן". ובראשן – מי היא אותה מרת'ה (בגילומה של ג'סיקה גאנינג), הסטוקרית הקנאית ומעוררת החרדה? והינה שוב חווה גאד סטוקינג, אבל הפעם כזה המוני, שמגיע מצד הצופים. 

הסטוקרית בסדרה מבוססת על מישהי אמיתית, אך היוצר מתחנן: אל תחפשו אותה|צילום: Ed Miller/Netflix, יחסי ציבור

האובססיביות של הצופים ברשת

ברחבי הרשתות החברתיות כבר צצו תיאוריות מבוססות יותר או פחות על זהותן של הדמויות האמיתיות. חלק מהגולשים טוענים כי הצליחו להסיק מי היא אותה מרת'ה של גאד וחושבים שמדובר בפיונה הארווי. טיקטוק נשטף בסרטונים עם הוכחות לכך לכאורה. אחת מהן היא צילום מסך של ציוץ מ-2014 ובו הציטוט שחוזר על עצמו בסדרה: "הווילונות שלי זקוקים לתלייה דחוף". בפרופיל שלה כתבה על עצמה הארווי, בדומה לדמות: "עורכת דין, מוזיקאית, סקוטית". 

@aguitadecoco0000 #CapCut #bebereno #netflixseries #babyreindeer #beberenonetflix #fyp #parati#casosdelavidareal # #seriesnetflix original sound – FNaF

@shapechangers

Wait what? I didn’t know the actual guy on the netflix series was THE SAME GUY who actually went through all of that! Did you know it was the same guy? I knew it was a real story but didn’t realise it was the same guy. Crazy. * i don’t own the rights to this footage, i don’t claim to neither – all credit goes to the youtube account ‘ChortleUK’ where you can see the full video’

original sound – Shape Changers

צופים אחרים יצאו לחקור מי עומד מאחורי דמות תסריטאי הטלוויזיה הבכיר דריאן, שבסדרה עבד עם בן דמותו של גאד ותקף אותו מינית. על פי אי-אלו טענות הגיעו ברשת לידי מסקנה כי מדובר בתסריטאי והקומיקאי הבריטי שון פולי. העליהום האינטרנטי עליו היה כל כך מסיבי, עד שהוא נאלץ לפנות למשטרה: "המשטרה עודכנה וחוקרת את כל הפוסטים המשמיצים והמאיימים עליי", עדכן.

בעקבות הספקולציות והפרסומים הרבים נאלץ גאד לפנות באינסטגרם לקהל הסדרה בניסיון (תמים, יש לציין) להרגיע את הסקרנות, שלטענתו החלה לפגוע באנשים הקרובים אליו. "היי לכולם, אנשים שאני אוהב, שעבדתי איתם ושאני מעריץ (כמו שון פולי) נקלעו שלא בצדק לספקולציה. בבקשה תפסיקו לחפש מי עומד מאחורי כל אחת מהדמויות. זו לא הייתה המטרה של הסדרה".

הדיילי רקורד הבריטי פרסם שיחה עם "האישה שהואשמה בהיותה מרתה האמיתית", בלא פרסום שמה. בריאיון סיפרה האישה בת ה-58 כי פנתה למשטרה בשל איומים על חייה ממעריצים של הסדרה: "אני הקורבן פה, לא ריצ'רד גאד. קיבלתי איומים כתוצאה מהסדרה, למרות שהרבה דברים שהוא טוען שקרו פשוט לא נכונים".

"מישהו כתב לי 'אם אמצא אותך, אני אהרוג אותך'", הוסיפה. "אחרים כתבו שהם מתכננים לעקוב אחריי כמו שעקבתי אחרי ריצ'רד, בקושי ישנתי בלילה. מה אם הם באמת יעשו את זה?". עוד סיפרה כי "הייתי בחברתו פעמיים-שלוש, לא ראיתי אותו כבר 12 שנה ולא עקבתי אחריו, הסיפור הזה הוא פלישה גסה לפרטיות שלי". 

"היא צריכה עזרה – ולא קיבלה"

גאד המחיז לראשונה את האירועים בהצגת יחיד שנקראה גם כן "אייל קטן" (בעקבות הכינוי שהסטוקרית שלו העניקה לו), שבה הדמויות האחרות מופיעות כקולות בלבד. על כך זכה היוצר בפרס אוליבייה היוקרתי. בריאיון שנעשה בבריטניה ב-2019 עם עליית המחזה סיפר גאד כי "מרת'ה" האמיתית לא יצרה עימו קשר. "אולי הסיקור בעיתונות גרם לה להרהר על ההתנהגות שלה. היא צריכה עזרה, אבל היא לא קיבלה עזרה, אז חוסר היציבות שלה פשוט הופנה אליי בטלפון מדי יום".

"אומנם לא מעט פעמים חששתי לביטחון האישי שלי, אבל לא יהיה הוגן לומר שהיא הייתה אדם נורא ושאני הייתי קורבן", הסביר גאד. "כשזה היה בשיא זה היה בלתי נסבל". היוצר סיפר כי "מרת'ה" הייתה מגיעה לסף ביתו, נוכחת בכל ההופעות שלו ולעיתים גם משבשת אותן. כשהצליח ליצור קשר רומנטי, היא הייתה מטרידה את בת הזוג שלו, גם במרחבים הווירטואליים וגם בחיים האמיתיים – מה שבסופו של דבר פגע בו גם במישור הזה. 

Baby Reindeer (צילום: Netflix)
ריצ'רד גאד (משמאל) מתוך הסדרה "אייל קטן", שהפכה ללהיט|צילום: Netflix
"היו לא מעט פעמים שחששתי לביטחון האישי שלי". גאד בסדרה|צילום: Ed Miller/Netflix, יחסי ציבור

אז כמה נאמנה למציאות העלילה שמוצגת בסדרה? בריאיון לגרדיאן סיפר גאד כי הכרונולוגיה וכמה מהאירועים "שונו מעט כדי ליצור שיאים דרמטיים. אבל מבחינה רגשית הכול נכון – עברתי סטוקינג והתעללות קשים. רצינו שזה יבוא לידי ביטוי בממד האומנותי, אבל גם להגן על האנשים שהסיפור מבוסס עליהם".  

"מבחינה רגשית, הכול נכון ב-100%", סיפר גאד בריאיון אחר שהעניק ל-Variety. "הכול שאול ממקרים שקרו לי עם אנשים אמיתיים שפגשתי. אבל כמובן אי אפשר להביא למסך את האמת המדויקת, מסיבות משפטיות ואומנותיות כאחד. יש הגנות מסוימות. אי אפשר להעתיק חיים ושם של אדם לטלוויזיה. היינו ערים לכך שחלק מהדמויות מבוססות על אנשים פגיעים ולא היה לנו רצון להקשות את החיים שלהם. צריך לשנות דברים כדי להגן על עצמך ולהגן על אנשים אחרים".

היוצר הודה: "אני הרבה יותר זהיר עם אנשים עכשיו"|צילום: Ed Miller, Netflix
גאד: "אני מאמין שהאישה שעקבה אחריי הייתה פגיעה מאוד, אבל גם כזו שאפשר להזדהות איתה"|צילום: Ed Miller, Netflix

"יש צורות רבות להצגת סטוקינג בטלוויזיה. לפעמים יש בזה מן המיסטיקה, זה יכול להיות מישהו בסמטה אפלה, מישהו סקסי או מישהו מאוד נורמלי. אבל סטוקריות היא מחלת נפש", הבהיר היוצר באותו ריאיון. "רציתי להראות את העומק של הסוגיה, עם אנושיות וחמלה שלא ראיתי קודם בטלוויזיה. הרבה ממלאכת המטרידנות יכולה להיות להיות משעממת לפעמים – מדובר בפעולה די חזרתית. לכן בטלוויזיה, במיוחד בסדרת מתח, צריך להזיז דברים מבחינה כרונולוגית, כדי להגיע לשיאים אומנותיים. זה צריך להיות גם מעניין מבחינה ויזואלית".  

גאד מנסה עד כמה שאפשר לשמור בסוד על זהותה של "מרת'ה" האמיתית, וכשנשאל כמה היא דומה לדמות שבסדרה הוא ענה כי הן דומות במהותן. "ג'סיקה מגלמת אותה בצורה מדהימה. הייתי צריך לראות מישהי שהיא פגיעה רגע אחד וברגע אחר כועסת. הפכפכה, נואשת וסימפתית. הייתי צריך לראות מישהי שיכולה לתפוס מכלול שלם של רגשות". על השאלה אם הוא חושש שתנסה ליצור איתו קשר בעקבות הסדרה השיב: "בגלל המקום שבו הסתיימו הדברים בחיים האמיתיים, זה לא מדאיג אותי".

אייל קטן (צילום: Ed Miller, Netflix)
היוצר סיפר: "עברתי סטוקינג והתעללות קשים"|צילום: Ed Miller, Netflix

"כמעט יכולתי לחתוך בקו, עם סכין ומזלג, את החרדה שלי", סיפר גאד ל-Times. "יכולתי להרגיש את זה בוקע מהגוף שלי. עברתי כל סוג של טיפול", אמר. "אני הרבה יותר זהיר עם אנשים עכשיו". כמו בסדרה, גם בחיים האמיתיים הוא מתקשה להאשים את "מרת'ה" ותוהה אם היה יכול להתנהל אחרת. "יש עניין של תלות משותפת, של התקשרות, שאדם באמת מאמין שהאדם השני הוא התשובה לכל הבעיות שלו. אני מאמין שהאישה שעקבה אחריי הייתה פגיעה מאוד, אבל גם מישהי שאפשר להזדהות איתה".  

"לא רציתי להשליך מישהי כל כך חולה לכלא", הצהיר גאד. "עברתי שתי חקירות משטרה בחיי והן היו נוראות", אמר על היעדר המענה שלו זוכה מי שמגיש תלונה למשטרה במקרה כזה, תסכול שמוצג גם בסדרה. "בכנות, מה שיש לי להגיד למי ששוקל להגיש תלונה הוא שזה תהליך מסויט שנמשך שנים". בשנים הרבות הללו הצליח היוצר לתעל את הסיפור ליצירה סוחפת, שעכשיו קיבלה תפנית דרמטית נוספת במציאות.