לולה מארש - עד שתחזור, עד שתשובי
"לולה מארש", אחת הלהקות הישראליות המצליחות בעולם, הוציאה שיר ראשון בעברית שאותו כתבו והלחינו חברי צמד האינדי-פופ יעל שושנה כהן וגיל לנדאו. "מצאנו את עצמנו מתכתבים עם עוקבים מחו"ל ומנסים להסביר להם מה עובר עלינו פה", הם סיפרו. "לפעמים הצלחנו ולפעמים לא, וזה שבר לנו את הלב עוד יותר. לקח הרבה זמן עד שהרגשנו שאנחנו יכולים לגשת לאולפן, וגם כשזה קרה היה קשה למצוא את המילים. בסוף מצאנו, והפעם בעברית".
השניים הקדישו את השיר לכל 136 החטופים והחטופות שעדיין מוחזקים בעזה, למשפחותיהם, למשוחררים משבי חמאס ולחללי המלחמה: "להוריה של החטופה נועה ארגמני, ליאורה ויעקב, הלוואי שנשיר לכם שוב את השירים שלנו שנועה אוהבת - והפעם ביחד איתה. למורן אלוני, שהתפללנו ביחד איתו שמשפחתו תחזור מהשבי וחלקם שבו ומתמודדים עם הכאב. לנועה וליואב, הזוג המהמם מבארי ששרנו בחתונת הבזק שלהם, שהחליטו לחגוג את החיים למרות הקושי". את עטיפת השיר ציירה סבתה של יעל, שושנה, שהלכה לעולמה לפני חודשיים.
תזמורת ירושלים מזרח ומערב, נינט טייב ומקהלת הילדים חבל אשכול - בואי הביתה
"בסוף הגשם יבוא אביב", מיני אלבום קונספטואלי של תזמורת ירושלים מזרח ומערב בניצוחו של מאסטרו תום כהן, מכיל ארבעה קטעים שכל אחד מהם סיפור בפני עצמו אך גם חלק מהסיפור הגדול. הפרויקט מורכב משירים מקוריים וגרסאות כיסוי, שזכו כולם לעיבודים חדשים מבית היוצר של התזמורת.
ברצועה השלישית שבה שבחרנו מתוך האלבום, נינט חידשה עם מקהלת הילדים של קונסרבטוריון המועצה האזורית אשכול את השיר "בואי הביתה" של ברי סחרוף, והפכה אותו לתפילה כואבת לחזרתם בשלום ובמהרה של כל 136 החטופים והחטופות שעדיין מוחזקים בעזה. הקליפ, בבימוי מאור זגורי ומירי לזר, צולם במשכנה החדש והמרשים של הספרייה הלאומית בקריית הממשלה בירושלים.
אביב גדג' - הכוכב השקט
"עולם מופלא איפה אתה", שאלה שרבים מאיתנו שואלים את עצמם לנוכח המציאות הבלתי נתפסת, הוא גם שמו של אלבומו החדש של אביב גדג', לשעבר סולן להקת "אלג'יר". האלבום נכתב והוקלט לפני אירועי 7 באוקטובר אך חלק מהשירים שבו, כמו "שבעת הגדיים" המצמרר שנועל את האלבום, כאילו ניבאו את הזוועות שעתידות לבוא. גדג', תושב עין הבשור, כתב ימים אחרי הטבח על רגעי האימה שבהם ברח עם משפחתו מהעוטף. "לי לא נשארו מילים, רק זעם ודמעות", הוא סיכם. לתחושה הזו נצטרף ונמליץ להאזין לאלבום.
בניה ברבי והחברים מהנובה - זה בסדר
אחד המפגשים של הזמר בניה ברבי עם ניצולי מסיבת הדמים התקיים בקפריסין באתר הנופש לישראלים "היער הסודי", שהוסב בחודשים האחרונים לטובת שיקום וריפוי נפגעי הטראומה. החיבור והאהבה המשותפת למוזיקה במהלך סדנת כתיבה הולידו את השיר "זה בסדר", מתוך אלבומו הבא של ברבי, שבו הוא משתף פעולה עם שורדי הטבח בפסטיבל שבו נרצחו 360 מבלים ועובדים.
אביב גפן ומיאה ליימברג - זריחה שחורה
בשיר "זריחה שחורה" גפן מארח את הנערה מיאה ליימברג בת ה-17, תלמידת כיתה י"ב מירושלים, שנחטפה לרצועת עזה עם כלבתה בלה ושוחררה עימה.
"באותו הערב כשמיאה חזרה עם הכלבה בלה על הידיים שלה, זו הייתה תמונה איקונית שנצרבה בי", שיתף הזמר והיוצר. "תום ורוח נעורים שיצאו מידיים רעות ואכזריות. כשהבנתי שהיא מוזיקאית מירושלים, לא יכולתי שלא לפנות אליה והיא הזדהתה מאוד עם השיר. נפגשנו כמה פעמים ונפעמתי ממנה. מלחמה זו לא בלדה, מלחמה זה כעס, ייאוש ותקווה ובעיקר דאגה על מה שהיה ועל מה שיהיה". את השיר הפיק גפן יחד עם עופר מאירי, המוח שמאחורי "מטרופולין", שעימו שיתף פעולה בשירים "מחר" ו"טיפות".
ג'ימבו ג'יי, אורית טשומה ואברהם לגסה - במקום בו אני גר
"אה וואו", אלבום האולפן הרביעי של הראפר ג'ימבו ג'יי (עומר הברון), היה מוכן בתחילת ספטמבר. הטקסטים שבו, שעוסקים בזוגיות, אבהות וסיר הלחץ שנקרא "עוטף עזה", נכתבו במהלך השנתיים האחרונות בקיבוץ אור הנר שבעוטף, בו התגורר ג'ימבו עם אשתו ושתי בנותיו עד 7 באוקטובר. באותה שבת שחורה המוזיקאי מצא את עצמו נמלט מזירת מלחמה עם משפחתו אחרי שעות מורטות עצבים בממ"ד, והחל מאותו יום השירים באלבום הפכו לתמרור אזהרה שחור שהתנוסס באזור בעשור האחרון, סבב אחרי סבב. כך למשל הסינגל "בומים", שיצא כחודש וחצי לפני מתקפת הפתע, עוסק בצורך לתווך לילדים את המציאות הביטחונית ביישובי הנגב המערבי ובפסטיבל מוזיקה שמתבטל.
את עטיפת האלבום המטלטלת, כאילו שאבה השראה מאחד הפוסטרים של הסדרה "דברים מוזרים", צילם משה נחומוביץ'. הרעיון לכך קדם גם הוא לפלישת חמאס, כאשר הכוונה הייתה להציג מרחב ביתי ומשפחתי שמאוים בידי מציאות אפוקליפטית הנשקפת מבעד לחלון. באלבום, שהוקדש לזכר גיא אילוז שנרצח בשבי חמאס, משתתפים בין היתר זאב נחמה, אלון עדר והראפרים אורית טשומה ואברהם לגסה, שלוקחים חלק בשיר שבו בחרנו, "במקום בו אני גר".
אביתר בנאי - דמיון חופשי
בחודש שעבר שחרר בנאי את האלבום "עוגן במים", שכולו גרסאות כיסוי לשירים ישראליים, שאותם ביצע בשבועות הראשונים למלחמה בשידור חי שקיים מדי חמישי בחשבון הפייסבוק שלו. "ב-8 באוקטובר הייתי אמור להיכנס להקלטות לאלבום חדש עם שירים חדשים", שיתף היוצר, "ב-7 באוקטובר זה קיבל ביטול חזק. עליתי לשידור לייב מהבית וזה היה חלק מאותה תנועה ישראלית מתפרצת להוסיף חיים, אומץ, נחמה, התנדבות וערבות הדדית".
האלבום מכיל בין השאר קאברים מופלאים לשירים "אל תפחד" של אהוד בנאי, "דמיון חופשי" של יצחק קלפטר ו"מה אעשה" של ארז לב ארי. בנאי הוסיף: "הבקשה שלי להנציח את הביצועים האלה היא לא רק כדי לקשור את עצמי ולהתפייס עם שירי נעוריי, אלא, ואולי בעיקר, כדי לזכור דרכם איך אפשר לצמוח מתוך אסון, איך בעת כזו צריך ואפשר להטות את החיים אל הטוב, אל הנחמה ואל המנגינה".
אקו ותזמורת הצ'יל פיל - אין ממה לפחד
מלווה בהרכב הקשתנים "צ'יל-פיל", הראפרית אקו ביצעה גרסה מיוחדת לשיר "אין ממה לפחד" שפתח את אלבומה האחרון - וכמו שירים רבים מאז 7 באוקטובר, המילים לפתע מהדהדות אחרות. הביצוע יצא במסגרת הפרויקט המוזיקלי "אור ראשון", שנולד במטרה להקים מאגר ריפוי מוזיקלי לנפש הישראלית בעקבות הטראומה הקשה שחוו רבים מתחילת המלחמה, ותחושות הפחד, החרדה וחוסר האונים שהיא עוררה בשבועות שלאחר מכן.
בין השירים הנוספים שלקחו חלק בפרויקט: נטע ברזילי בביצוע ל"נערי שובה אליי", יוגי (יוגב גלוסמן) בביצוע ל"מעיין" ואלון עדר ולהקה בביצוע ל"אני ואת אחד". המיזם גם נועד להעלות מודעות ולעודד תרומה למערך סיוע החירום של ארגון "לתת" עבור משפחות נזקקות ואוכלוסיות שנפגעו מהלחימה בדרום ובצפון.
עלמה גוב - מנגינה
היוצרת המסקרנת עלמה גוב, שנסקה בשנה האחרונה בזכות האלבום הנהדר "איך האהבה הזאת חומקת בין האצבעות", שיתפה פעולה עם "מרחב מוגן", פלטפורמה לאומנות רב-תחומית, וחידשה על הפסנתר את השיר "מנגינה" של להקת מוניקה סקס. "היינו במסיבה / עכשיו נוסעים חזרה", כך נפתח השיר - שגם הוא מהדהד אחרת בימים אלה, 13 שנה אחרי שיצא.
את הביצוע של עלמה ואחרים ניתן לרכוש בעלות שניתנת לבחירה באתר "בנדקמפ", חנות מוזיקה מקוונת ופלטפורמה לאומנים להציג בה את יצירתם. כל הרווחים יועברו ליה"ת, האגודה הישראלית לטיפול באמצעות אומנויות, שאנשיה פועלים גם בזמנים אלה לטובת שיקום אוכלוסיות במצוקה נפשית.
נס, סטילה - חרבו דרבו
אחד השירים הפופולריים מתחילת המלחמה הוא "חרבו דרבו" הזועם והלוחמני של הראפרים נס (נסיה לוי) וסטילה (דור סורוקר). זהו השיר הראשון שלהם מאז הלהיט המסחרר "תיק קטן" ובו הם יוצאים נגד כל סלבריטאי העולם שמעזים לבקר את צה"ל וישראל, בהם הזמרת המצליחה דואה ליפה ודוגמנית העל בלה חדיד. אחד מעמודי המעריצים של ליפה אף הביע חשש מהשיר, שלטענתו קורא להרוג את הזמרת. "השיר מספר אחת בישראל קורא לבצע רצח עם בפלסטינים, וספציפית קורא לצה"ל להרוג את דואה ליפה".
יושי - אני רוצה את החיים שלי בחזרה
כמו אומנים רבים אחרים, יושי (יוחאי בלום) העביר את החודשים האחרונים בהופעות מול מפונים וחיילים. במפגש אחד בכיכר החטופים בתל אביב עם משפחתו של אביתר דוד, בן 23 מכפר סבא שנחטף מהמסיבה ברעים ועדיין מוחזק בעזה, נוצר קשר מיוחד. בשיר "אני רוצה את החיים שלי בחזרה" משלב יושי שורה של רפרורים מוזיקליים וטקסטואליים מיצירות ישראליות מתקופות שונות, בהם הקטע האינסטרומנטלי "חלום יעקב" של יהודה פוליקר.
יהודה פוליקר - נוצץ בחשכה
למילותיה של אסתר שמיר, הוציא יהודה פוליקר את השיר "נוצץ בחשכה" שעוסק באור שמותיר אדם אחרי לכתו. השיר נכתב והוקלט לפני כמה שנים, סיפר פוליקר בן ה-73 ביום הולדתו האחרון, אך לדבריו המציאות הבלתי נתפסת נתנה לטקסט משנה תוקף ומשמעות, ולכן החליט לשחרר אותו כעת.
אלון אולארצ'יק - לא כזה גיבור
בדרך כלל, אולארצ'יק כותב את שיריו בעצמו. הפעם, כשהמפיק נועם עקרבי והפזמונאי סהר חגי שלחו לו סקיצה של "לא כזה גיבור", הוא אהב את השיר שהשניים כתבו מההאזנה הראשונה. "המילים הן על אהובה שעזבה את הבית, לאו דווקא על זוועות 7 באוקטובר", כתב הזמר. "אבל הרגש לתקופה הנוכחית קיים שם ללא ספק, מה שכנראה גרם לטייק שירה להיות רגשי כל-כך".
נונו - כשהשמש שוב
הזמרת נונו, שם הבמה של נעמי אהרוני גל, הוציאה שיר שונה ממה שאנחנו בדרך כלל רגילים לשמוע ממנה. את "כשהשמש שוב" כתבה נונו לאביה כשחלה: "כשהוא נפטר השיר הפך לשיר הנחמה של המשפחה שלי. כשהמשפחה שלי - המדינה שלי - באבל גדול, אני רוצה לשיר אותו. זה שיר של תקווה. אני מקווה ומתפללת להשבת החטופים, החלמת הפצועים ולימים טובים יותר. בחרתי שעטיפת השיר תהיה מורכבת מפרחים שציירו העוקבים שלי, תושבי הדרום, הצפון, המרכז וגם המשפחה שלי. זה הכי יפה כשכולנו ביחד".
מיכה ביטון, אהוד בנאי, לאה שבת ושלומי שבת - שיבוא
ביטון, שבמשך שנים נחשב לקול של שדרות, חי כבר יותר מ-30 שנה בנתיב העשרה שבעוטף. בפלישת חמאס בשבת, מיכה וכל בני משפחתו שהו בממ"ד במשך 14 שעות וניצלו בנס, אך המושב איבד במהלך המתקפה 20 מחבריו ובהם כמה ממכריו של מיכה. לאחרונה הוא פנה לאהוד בנאי ולאחים לאה ושלומי שבת כדי לחדש את אחד משיריו המוכרים והמזוהים עימו, "שיבוא".
"מאמין שיבוא יום ופאב 'הגן' החברתי שהקמתי במושב עם חבריי ישוב לנגן מוזיקה עם מיטב האומנים מהארץ, ויהיה בו הרבה אור ואהבה כפי שתמיד היה", הוא משתף.
טל רמון ועמית פרקש - אח יקר
טל רמון ועמית פרקש מכירים מקרוב את השכול. שניהם איבדו את אחיהם, אסף ותום, במהלך שירותם הצבאי. את השיר טל החל לכתוב ב-2009, ומאז הוא נשאר במגירה. אלא שהמציאות הנוכחית הובילה אותו בחזרה לטקסט, אותו סיים והציע לעמית להתארח בשיר.
עמיר בניון - כשתחזור
למילותיה של הסופרת דורית רביניאן, הזמר עמיר בניון הוציא את השיר "כשתחזור".
"הלחן שלו הטעין את מילות השיר ברגש חדש ומצמרר והוא מגיש אותן כמו שרק הוא יודע, כמו תפילה מפצירה שכל מי שאנחנו מצפים להם ישובו במהרה ובשלום הביתה", מספרת רביניאן. "אי אפשר לטעות ביושרה אמנותית כשנתקלים בה. בעמיר תמיד ראיתי אומן אולטימטיבי, בלתי מתפשר, וגם בתהליך היצירה של השיר הזה נכחתי בדיוק בזה: מוזיקאי בחסד".
הפיל הכחול - מלכת השמש
השיר "מלכת השמש" של להקת "הפיל הכחול" נכתב לזכרה של סמ"ר שחף ניסני, ששירתה כתצפיתנית בבסיס נחל עוז ונהרגה במתקפת חמאס. "את משפחת ניסני אנחנו מכירים מאז ומתמיד, גדלנו ביחד באשקלון", מספרים חברי הלהקה, שאחד מהם תושב קיבוץ יד מרדכי שבעוטף והשאר תושבי אשקלון. "אם כל מה שקרה לא היה טרגי מספיק, 7 באוקטובר היה אמור להיות יומה האחרון של שחף בצה"ל. את השיר כתבנו בהשראת סיפורים על שחף ממשפחתה, האחים סיפרו שהיא הייתה השמש של הבית ותמיד ראתה טוב בכל דבר שקורה".
רמי קלינשטיין וילדי עין הבשור - אור
את הביצוע, שהוקלט יחד עם ילדי המושב עין הבשור, כתבה פלג בת ה-10 לזכר המורה שלה למוזיקה, שלומי מתיאס, שנרצח בקיבוץ חולית שבעוטף עזה. קלינשטיין המשיך את עבודתו של שלומי על השיר, ועיבד והפיק אותו לכדי יצירה גמורה.
טיפקס ושני יצהרי - תגיד משהו
אסון 7 באוקטובר תפס את טיפקס, להקת כפיים שעושה שמח, בהכנות לקראת הוצאת האלבום "הכי מצחיק ופרוע שלנו", כך לפי הלהקה שהוקמה בשדרות. הטקסטים ימתינו במגירה, ובינתיים חבריה שחררו לאחרונה דואט עם הזמרת שני יצהרי. "השיר 'תגיד משהו' לקח אותנו לכיוון מוזיקלי שזנחנו קצת מאז 'העצב עבר לגור כאן', ה-EP שלנו שלצערנו חזר להיות רלוונטי".
תמיר גרינברג - Bring You Home
"לא חשבתי שאוציא את השיר הזה", כתב הזמר והיוצר תמיר גרינברג על שירו החדש Bring You Home. "לא חשבתי שהם עוד יהיו שם. כתבתי אותו במקביל לעסקה לשחרור החטופים במחשבה ובתקווה שכולם יחזרו. אני מוציא אותו כדי להדהד את החזרתם הביתה, זו החובה שלנו".
קרן פלס ומירי מסיקה - שתי גדות
עד כמה שזה יישמע מוזר, הזמרות החברות קרן פלס ומירי מסיקה מעולם לא הוציאו שיר יחד ב-20 שנות ההיכרות ביניהן. את השיר "שתי גדות" כתבה פלס למסיקה לפני יותר מעשור, והן ראו לנכון להוציא אותו בימים אלה. "השיר, כמו מסע ההתבגרות הפרטי והקולקטיבי שלנו, עבר גלגול שלם. זה שיר על חברות תמימה במציאות מצלקת, והתחייבות להמשיך לחיות למרות הכול, בשביל כל אלה שכבה אורם". השיר הוקדש לזכרה של יונת אור שנרצחה בביתה שבבארי. בעלה דרור עדיין מוחזק בעזה.
שולי רנד - אני מאמין
שולי רנד הוציא קליפ בשיתוף "יד ושם" שבו הוא מחדש את הניגון החסידי "אני מאמין". את הלחן המוכר לשיר, שעוסק בביאת המשיח, הלחין החזן עזריאל דוד פסטג שגורש בשואה עם משפחתו מוורשה למחנה ההשמדה טרבלינקה. "בקרון בדרך למחנה ההשמדה, פסטג התחיל לזמזם אותו", סיפר רנד בריאיון על ההיסטוריה מאחורי השיר. "זה גילוי אור ותקווה בתוך החושך הכי גדול שאפשר לדמיין. אנשי הקרון התחילו לשיר איתו והוא ביקש כצוואה אחרונה שמי שישרוד יעביר את הניגון לרב בקהילה היהודית בניו יורק. אחד היהודים ששרדו הצליח לקפוץ מהקרון, כתב את התווים, והעביר אותם לרב. כך נוצר השיר".
KAYMA - Dancing on Dust
אורי טולדנו, שבשנים האחרונות פועל כמוזיקאי תחת שם הבמה KAYMA, הוציא את השיר Dancing on Dust שנכתב גם הוא במלחמה.
ג'יין בורדו - לא לבד
להקת "ג'יין בורדו" הוציאה את השיר "לא לבד" שמלווה בקליפ עם ציורים ואיורים מקוריים של האומן אברהם פסו. כמו לא מעט מוזיקאים, גם סולנית הלהקה דורון טלמון התקשתה בשבועות האחרונים למצוא מילים שיתורגמו לכדי יצירה. "אחרי השבת הארורה לא מצאתי מילים להביע את שעל ליבי, כי אם אי אפשר להכיל או להאמין אז איך אפשר לדבר או לכתוב על זה", שיתפה. "לפני שהספיק לעבור שבוע מהטבח הנורא, המילים מצאו אותי. המילים עזרו לראש שלי להבין מה שהלב מרגיש. הלחן סיפק לי נחמה, הפזמון נתן לי כוח".
בוא הביתה - שולה חן
עד להשבת החטופים כולם, בכל ערב ב-17:00 מושמע השיר "בוא הביתה" בביצועה של שולה חן בשורה של תחנות רדיו מרכזיות בישראל.