לא בטוח שאפשר לקבוע שהקרנת הבכורה של "לרוץ על החול", סרטו הראשון של אדר שפרן, הייתה חגיגית לאור המצב. היא כנראה כן סיפקה מפלט אסקפיסטי למפוני כפר עזה שמתארחים מתחילת המלחמה בשפיים והיו הראשונים לצפות בסרט בהקרנה מיוחדת שנערכה בקיבוץ בטרם הופץ לקהל הרחב בסוף השבוע שעבר. 

"ההקרנה הייתה מלאה", מספרת קים אור אזולאי, שזהו סרט הקולנוע הראשון שלה ונגיע אל הדמות שאותה היא מגלמת בהמשך. "לא הייתי במקום עם התקהלות גדולה כזו כבר במשך תקופה. שמחתי לראות אנשים שצמאים לזה, ודווקא מפונים מהעוטף. זה רק מוכיח שגם בימים אלה לקולנוע יש ערך, אפילו אם מדובר בשעה וחצי שבה הקהל משתיק את הטלפונים, מתנתק מהטירוף ומנסה ליהנות מסרט שיסיח את הדעת".

"לרוץ על החול", דרמה קומית חברתית, מביאה את סיפורו של אומארי (שונסאלה שון מונגוזה), פליט אריתראי המיועד לגירוש מישראל אחרי חמש שנים שהעביר בשטיפת כלים. ברגע האחרון בשדה התעופה, הוא מצליח לחמוק ומוצא את עצמו באולם מקבלי הפנים בנתב"ג, כשלפתע אוהדי מכבי נתניה עטים עליו. הם הרי בטוחים שהוא שחקן החיזוק הניגרי המדובר שגויס כדי להציל את קבוצת הכדורגל האהודה עליהם. זהו סיפור על האנשים השקופים שחיים בינינו בשגרה ובמלחמה, על הגזענות ברחוב הישראלי ועל תחושת שייכות, אך גם סרט שמספק מנת הומור משובחת על הכדורגל המקומי.

זהו למעשה הסרט הישראלי הראשון שמוקרן בבתי הקולנוע מתחילת המלחמה. על פניו, מה הקשר - ובמחשבה שנייה, ניתן למצוא בו חוטים מקשרים בין משבר הגירה אחד של מבקשי מקלט שמתנגדים למשטר באריתריאה למציאות בלתי נתפסת שנכפתה על כ-120 אלף ישראלים שהפכו בחודשיים האחרונים לפליטים בארצם.

"השם שלי בכלל לא עלה בחדר"

בזמן שהמתינה לעלות לבמת הפסטיגל לפני כשנתיים, קים אור אזולאי קיבלה הודעה מסוכנות השחקנים שבה היא מיוצגת, "שרית ולורנס", על אודישן לסרט ישראלי חדש שלימים יקבל את השם "לרוץ על החול". הבמאי אדר שפרן הרים טלפון לקים וסיפר לה שהם נמצאים בשלבי ליהוק אחרונים לדמותה של נטע קמינסקי, שמנהלת עם אביה את מכבי נתניה. עם עלייתו לאקרנים של הסרט, אזולאי - ששיחקה בת 26 בגיל 19 - קטפה את התפקיד הראשי הראשון שלה על המסך הגדול.

מתוך לרוץ על החול (צילום: סרטי יונייטד קינג)
נטע (קים אור אזולאי) ואומארי (שון מונגוזה), מתוך "לרוץ על החול"|צילום: סרטי יונייטד קינג

"קיבלתי את ההודעה על האודישן לסרט לפני בדיוק שנתיים, כשהייתי מתחת לטריבונה בפסטיגל ורן דנקר שר ברקע", נזכרת קים, היום בת 21. "אני לא אשכח את הרגע הזה. אדר הבמאי התקשר אליי ואמר לי שהם עדיין לא פיצחו את הדמות של נטע והם חשבו עליי ברגע האחרון. רק אחרי שניתקתי את השיחה הבנתי מה הוא אומר לי - את בת 19, ראיתי את כל השחקניות בנות 25 עד 30 לתפקיד הזה, חלקן מוכרות וידועות שהגיעו להיבחן, ולא היה חיבור. מאותו הרגע משהו נדלק בי ואמרתי לעצמי שאני חייבת להוכיח לכולם ולעצמי שאני יכולה לקחת את האודישן הזה".

"הם ראו את כל השחקניות בנות 25 עד 30 לתפקיד הזה, חלקן מוכרות וידועות, ולא היה חיבור. מאותו הרגע משהו נדלק בי"

 

וכך קרה. "היה לי כל כך חשוב לקבל את התפקיד הזה", היא מספרת. "קודם כל, בגלל הדרך שבה זה קרה. השם שלי בכלל לא עלה בחדר, אף אחד לא חשב עליי. בסוף, ברגע האחרון, זה קרה. חוץ מזה, מדובר בדמות הנשית המרכזית היחידה בסרט, וזה התפקיד הנשי הבוגר הראשון שלי. אני מרגישה שהסרט הזה מבהיר עד כמה חשובה נוכחות של אישה בכל חדר. אני חושבת שנטע מביאה לקאסט רגישות, אופטימיות וחוכמה".

מתוך לרוץ על החול (צילום: טל זליקוביץ', סרטי יונייטד קינג)
עם אבא שימי, בעלי מכבי נתניה (צביקה הדר). מתוך "לרוץ על החול"|צילום: טל זליקוביץ', סרטי יונייטד קינג

נטע קמינסקי, שאותה מגלמת אזולאי, היא נתנייתית גאה, בת יחידה לשימי (צביקה הדר), בעלי מכבי נתניה, בעוד האמא עובדת ונופשת במיאמי הרחוקה. אביה רואה את טובת הקבוצה ואותה בלבד, ובשלב מסוים נטע מחפשת את הקול שלה כדי לקבל החלטות בעצמה. אומארי, שבן לילה הופך ממבקש מקלט לכוכב גדול למרות שבינו לבין כדורגל אין דבר, מצליח לשרוד דרך חייו החדשים, לעזור לקבוצה ואפילו למצוא אהבה.

מתוך
מתוך "לרוץ על החול"|צילום: טל זליקוביץ', באדיבות יונייטד קינג

בלי ספוילרים, הטריילר כבר רומז לכך שנטע ואומארי מתקרבים. "אני לא בטוחה שהם מתאהבים", אומרת קים, אולי כי לחלק מהצופים רומן בין שתי הדמויות יישמע חלילה קיצוני. "משהו בנטע משתנה לאורך הסרט. בשלב מוקדם יחסית היא רואה את אומארי האדם, ולא אומארי הפליט האריתראי מדרום תל אביב. אלה אנשים שבמקרה הטוב נחייך לעברם כשהם מנקים את הרחוב ובמקרה הרע נתעלם מהם ונמשיך בחיינו. בבניין שלי למשל יש כמה עובדים אריתראים בחברת ניקיון, ובכל בוקר מאז הסרט אני שואלת לשלומם. לא בהכרח התעלמתי מהם לפני, אבל הסרט הדהד בי את ההבנה עד כמה האנשים האלה שקופים, וזו בדיוק הסיבה למה אני גאה לקחת חלק בו. הסרט הזה יכול לשנות משהו באנשים, גם בטיפוסים הכי גזענים".

מתוך לרוץ על החול (צילום: דניאל מילר, סרטי יונייטד קינג)
מתוך לרוץ על החול|צילום: דניאל מילר, סרטי יונייטד קינג

הביקורות על הסרט חלוקות בדעתן, אך כולן החמיאו להופעתה של אזולאי. פידבק אחד נגע לליבה במיוחד: "לפני הפצת הסרט היו הקרנות אקדמיה ובאחת מהן הבמאי אבי נשר תפס אותי ואמר לי 'וואו, את מעולה. את מחזיקה מסך'. זה לא היה מובן מאליו בכלל, וגם הבמאי רני בלייר שכתב בפייסבוק שנתתי הצגה מרשימה. אחרי שהסרט יצא, אחד ממבקרי הסרטים ביוטיוב אמר: 'בואנ'ה, חשבתי שהיא עוד כוכבת רשת שמקבלת תפקידים, אבל היא ממש טובה'. זה עושה לי לבכות כי בשביל רגעים כאלה אני כאן".

"בגלל שיש לי חשבון אינסטגרם חזק והדרך שלי הייתה לא קונבנציונלית - כלומר, לא שיחקתי בסדרה אחת והתפוצצתי, אלא השתתפתי בכל מיני סדרות ובמקביל ניהלתי עמוד מוביל במדיה חברתית, אז העדיפו לקטלג אותי בתור כוכבת רשת ולא שחקנית. אם אתה מסתכל על קורות חיי עד כה, אני חושבת שיש לי רזומה יפה כשחקנית. עד היום לא קיבלתי קרדיט, ואני מרגישה שהתפקיד בסרט נותן את החותמת".

קים אור אזולאי (צילום: Benjo Arwas)
סטיילינג: שלו לבן, איפור: Nicole Chew, שיער: Virginie Pineda|צילום: Benjo Arwas

ההספק המרשים של קים לא יפתיע את המעריצים שעוקבים אחריה כבר קרוב לעשור. היא התחילה את דרכה המקצועית בשלב מוקדם מאוד, כאשר בגיל 14 הייתה בין המשפיעניות הראשונות שזיהו את הפוטנציאל העסקי ברשתות החברתיות עם מותג כובעים בבעלותה. בהמשך היא השתתפה בסדרות נוער רבות שהילדים מכירים - מ"כפולה" לצד נועה קירל, דרך "מקיף מילאנו" שעונתה החדשה תעלה בסוף דצמבר בכאן חינוכית, ועד הסדרה החדשה "פול ספיד" שמשודרת בימים אלה בערוץ טין ניק לצופי HOT, בה היא מגלמת מדריכת רכיבה באקדמיית אופנועים יוקרתית באיטליה. היא גם משמשת כפרזנטורית ישראלית ראשונה של רשת האופנה "אמריקן איגל", ורק לפני חודשים בודדים, שמרגישים כמו נצח, היא הייתה אחת המתמודדות הבולטות בתחרות הריקודים הסלוניים "רוקדים עם כוכבים".

קים אור אזולאי (צילום: Benjo Arwas)
סטיילינג: שלו לבן, איפור: Nicole Chew, שיער: Virginie Pineda|צילום: Benjo Arwas

אמריקאן איגל, קים אור אזולאי (צילום: גיא כושי ויריב פיין)
קים אור אזולאי בקמפיין ל"אמריקן איגל". איפור: לירז פיינמן, שיער: אדיר אמרגי|צילום: גיא כושי ויריב פיין

הרגשת שהיית צריכה להיאבק בתדמית כוכבת הרשת?

"אני לא חושבת שאני צריכה להתבייש בחשבון חזק שאני מנהלת באינסטגרם. אני גם פעילה ברשת וגם שחקנית, וזה כנראה מה שיגרום לי לקבל תפקידים. אין מה לעשות, הרשתות החברתיות הן כלי חשוב בימינו. אבל כשנכנסים לאינסטגרם שלי ורואים 600K, ישר אומרים - 'בגלל העוקבים שלה לקחו אותה'. זה לא נכון, אני קורעת את התחת. אני שחקנית מהקרביים שחיה את זה בכל רגע בחיים שלי ועובדת קשה בשביל להוכיח את זה. לכן, אני מודה לצוות הסרט שהימר עליי ובענק. אני גאה בתפקיד שלי ובא לי לעמוד עם מקרן על עזריאלי כדי שכולם יראו אותו".

קים אור אזולאי (צילום: Benjo Arwas)
סטיילינג: שלו לבן, איפור: Nicole Chew, שיער: Virginie Pineda|צילום: Benjo Arwas

"אני חיה חיים טובים ומגיעה להישגים מרשימים, אבל בתעשייה צריך לפעמים שהסיפור יהיה מלווה באירוע כואב לב. אני לא מספקת את זה"

 

קים מצביעה על עניין מהותי אחד שמבחינתה לא מובן מאליו בפסיפס האנושי שמרכיב את התעשייה: "אפשר להיות אדם מבית רגיל ונורמטיבי ולהצליח. למה לא עשו עליי כתבת שישי כבר שנה? כי אין לי משהו כואב לב לספר. ברוך השם, חמסה, שכל החיים לא יעשו עליי כתבות. לא קרה לי משהו טרגי, אני לא באה מבית מפורק, אני חיה חיים טובים ומגיעה להישגים מרשימים. אבל בתעשייה צריך לפעמים שהסיפור יהיה מלווה באירוע חריג או יוצא דופן ואני לא מספקת את זה. אני, קים אור אזולאי, בת לרויטל וחיים, שנייה מתוך ארבעה אחים, עם בן זוג שאני הכי אוהבת בעולם כבר ארבע שנים, עובדת ועושה את מה שאני אוהבת. זה מה שאני רוצה להוכיח לעצמי, שאני יכולה להגיע לכל ההישגים שאני מכוונת אליהם - והם גדולים מאוד - ולהישאר בריאה בנפש ובגוף".

ההישגים הגדולים, הוליווד?

"הכי הוליווד שבעולם. באותה נשימה שבה רציתי להצליח בארץ, ככה גם בחו"ל מתחשק לי לייצג אותנו. אני רואה את גל גדות ושירה האס, ולא משנה שהן משתתפות בהפקות אמריקניות קלאסיות, בסוף הן מביאות גאווה ישראלית".

מקיף מילאנו - קים אור אזולאי (צילום: כאן חינוכית)
קים אור אזולאי, מתוך "מקיף מילאנו"|צילום: כאן חינוכית

בשבועות הראשונים למלחמה תעשיית הטלוויזיה והקולנוע המקומית הוקפאה כמעט לחלוטין, וקים ככוכבת ילדים ונוער קיימה שיחות זום רבות עם ילדים מרחבי הארץ. "הייתי בספרד אצל בן הזוג שלי (הכדורסלן יפתח זיו, שמשחק בגראנדה בליגה הספרדית), וכשחזרתי לארץ נסעתי לבקר מפונים מהצפון ומהדרום. זה עזר לי לפתח חוסן בצל המצב כי הבנתי שדרך עזרה לאחר אני גם מסייעת לעצמי. זו המתנה שקיבלנו בתחום הבידור, אנחנו יכולים לשפר לאנשים את היום".

הקהל שלך צעיר והתכנים קשים מדי. על מה דיברת איתם?

"השאלות שלי היו רגישות מאוד וכלליות מאוד כי הבנתי שאני לא יכולה לשאול כל דבר. באחד הזומים הראשונים למשל נפגשתי עם ילדים מהדרום. שאלתי את אחת מהם, שסיפרה לי שהיא פונתה לירושלים בגלל המצב, אם היא נמצאת עם ההורים שלה. לא הספקתי לסיים את השאלה ורציתי לקחת את המילים בחזרה כי זו מציאות הזויה שבה אני בכלל צריכה לחשוב אם לאותה ילדה יש אמא ואבא. לכן התפקיד שלי מול הילדים הוא לעזור להם לעבור את התקופה הזו בדרך מעט שפויה יותר, להציע להם לשתף אחרים, לדבר על הרגשות שלהם או להיפגש עם חברים, כי לי הם כנראה יקשיבו".

"מתחילת המלחמה אני מנסה להרים מעט את המורל בדרך שלי, וגם הסרט שלנו 'לרוץ על החול' הוא צורך אסקפיסטי חיוני. הוא מספק שעה וחצי של בידור וניתוק, שזה עניין שאנשים נוטים לזלזל בו כי מאמינים שלא צריך להתנתק מהמצב. בסוף, אנחנו הולכים לישון עם עצמנו והנפש שלנו נשארת בתוך הגוף שלנו. אם נדאג לה, זה לא אומר שאנחנו שוכחים מהמצב, זה סוג של תחושת אשמה שמלווה חלק מאיתנו. כולנו כואבים כל יום, ואם לי עושה טוב לעשות ספורט כי זו הפעילות שעוזרת לי לשחרר מתח, זה מה שאעשה. אם אני קמה, רואה הכול שחור ולא רוצה לעשות כלום, אז אני אשב בבית ואבכה. אנחנו צריכים לשמור על עצמנו".