אחרי חמישה חודשים, אנחת רווחה נשמעה בהוליווד: גילדת התסריטאים האמריקנית (WGA) והתאחדות מפיקי הקולנוע והטלוויזיה (AMPTP), המייצגת את האולפנים וענקיות הסטרימינג, הגיעו הלילה (בין ראשון לשני) להסכם טנטטיבי על חוזה עבודה חדש שייחתם לשלוש שנים ומבטיח לסיים את שביתת הכותבים שנמשכת 146 ימים וגבתה מחיר כבד מתעשיית התוכן בארצות הברית.

המשא ומתן תם לאחר חמישה ימים רצופים של דיונים קדחתניים בין הצדדים, לראשונה בנוכחותם של ארבעת מנכ"לי האולפנים הבכירים - מנכ"ל דיסני בוב אייגר, מנכ"ל נטפליקס טד סרנדוס, מנכ"לית NBCUniversal דונה לנגלי ומנכ"ל "האחים וורנר דיסקברי" דיוויד זסלב. השיחות נגעו, בין היתר, לתוספות שכר וסוגיית השימוש בבינה מלאכותית ביצירת תוכן. "אנחנו יכולים לומר בגאווה רבה שההסכם הזה יוצא דופן וכולל הישגים משמעותיים שיגנו על התסריטאים", כתב צוות המשא ומתן של האיגוד במייל שנשלח ל-11 אלף התסריטאים חברי האיגוד. יחד עם זאת, הובהר כי השביתה עדיין בתוקף שכן התסריטאים נדרשים להצביע על אישור ההסכם בטרם ישובו לעבודתם. פרטי ההסכם, כך הם מציינים, לא יפורסמו עד להשלמת הנוסח הסופי בימים הקרובים. "למרות שאנחנו משתוקקים לחלוק את הפרטים שהושגו איתכם, אנחנו לא יכולים לעשות זאת עד שהאות האחרונה תהיה מנוקדת". ההצבעה על אישור ההסכם צפויה להתקיים השבוע, בעוד ההפגנות נגד האולפנים הופסקו.

מתוך
בין ההפקות הרבות שהוקפאו: הסדרה "דברים מוזרים"|צילום: Tina Rowden/Netflix, יחסי ציבור

השביתה יצאה לדרך ב-2 במאי לאחר שתוקפו של ההסכם הקודם עם האולפנים פג והצדדים לא הצליחו להגיע להבנות על רקע השינויים בזירת הטלוויזיה הצפופה, שנוגעת בין השאר להתקצרות העונות של סדרות רבות. התסריטאים טענו לשחיקה בשכר ועל כן דרשו עלייה בתשלום לצד הגנה מפני בינה מלאכותית - אם זו תמלא בעתיד תפקיד מרכזי בהפקות שונות. אך המשא ומתן פוצץ והתסריטאים פתחו בשביתה שזכתה לסולידריות רחבה מצד אלפי כותבים וקולגות שהפגינו לאורך התקופה עם שלטים יצירתיים במיוחד (כיאה לתפקידם) מול אולפני נטפליקס, דיסני, האחים וורנר, פרמאונט, סוני ועוד.

לאחרונה, על רקע הקיפאון שנוצר והקושי הכלכלי של עובדים רבים שנלווה לו, צצו סדקים כאשר השחקנית דרו ברימור החליטה בצעד תקדימי לשבור שביתה והודיעה על חזרת תוכנית האירוח היומית שלה לשידור, ללא שלושת כותביה השובתים. באפקט הדומינו שחוללה תוכניות אירוח נוספות עדכנו כי גם הן ישובו לצלם פרקים חדשים, אך בשל הביקורת הקשה והזעם שעוררו - רוב התוכניות המדוברות, בהן תוכנית הלייט נייט של ביל מאהר, חזרו בהן והודיעו שישובו למסך רק כשיושגו הבנות מול האולפנים.

התסריטאים ישובו לעבוד, השחקנים (כרגע) לא

אך הוליווד עדיין לא מתנהלת על מי מנוחות. ביולי האחרון איגוד השחקנים המרכזי (SAG-AFTRA), המונה כ-160 אלף שחקני קולנוע וטלוויזיה, פתח בשביתה נפרדת לאחר שהמשא ומתן על תנאי ההעסקה שלהם מול האולפנים קרס גם הוא. שביתה משולבת שכללה את איגודי השחקנים והתסריטאים במקביל נערכה בפעם האחרונה לפני 63 שנה, וכמו אז - גם הפעם הדבר הוביל לעצירה כמעט מוחלטת של תעשיית הקולנוע והטלוויזיה בארצות הברית. "אנו מברכים את התסריטאים על השגת ההסכם, עמדנו לצידם מהיום הראשון שבו החלו לשבות", נמסר בהודעה מטעם איגוד השחקנים. "אנחנו נשארים מחויבים להשיג את התנאים הדרושים עבור חברי האיגוד שלנו וממשיכים לשבות ולהפציר במנכ"לי האולפנים וחברות הסטרימינג לשוב לשולחן המשא ומתן כדי לגבש עסקה הוגנת שמגיעה לנו ואותה אנחנו דורשים".