המוסד יצא נגד יוצרי הסרט "קללת לילהאמר", שחוזר לפיאסקו הגדול והמהדהד ביותר בתולדות ארגון הביון הישראלי וישודר הערב (ראשון) ב-HOT8. "הדברים כפי שמובאים בסרט מציגים את האירועים באופן חלקי ובאור שגוי ומטעה", נמסר בתגובה ממשרד ראש הממשלה בשם המוסד.
לא טעות בזיהוי: האמת על חיסול המלצר בנורווגיה ומה קרה ללוחמים מאז
זה קרה ביולי 1973 בעיר לילהאמר שבנורבגיה, אז חיסלו אנשי המוסד את אחמד בושיקי, מלצר מרוקאי שגר בעיר ולא היה קשור לטרור הפלסטיני, בעוד היעד המקורי לחיסול היה עלי חסן סלאמה ("הנסיך האדום"), ממפקדי "ספטמבר השחור" והאיש שעמד מאחורי תכנון רצח הספורטאים הישראלים שנה קודם לכן באולימפיאדת מינכן. שישה מהסוכנים, בהם מפקד הפעולה אברהם גמר, נעצרו מיד, נשפטו ונכלאו למספר שנים בכלא באוסלו. המבצע זכה לתשומת ליבה של התקשורת העולמית והסב נזק גדול לישראל.
לילהאמר היה חלק ממבצע "זעם האל" לחיסול ראשי המחבלים שהשתתפו בטבח הספורטאים באולימפיאדה. מתוך 14 מבצעים שהסתיימו בהצלחה, לילהאמר נכשל. הסרט, כך לדברי היוצרים עמנואל נקש, גידי מרון ונעם טפר, עוסק ב"קללה" שדבקה כמעט בכל מי שהשתתף במבצע. עוד במהלך הסרט נטען כי החיסול לא נבע מטעות בזיהוי - אנשי הארגון ידעו שהם עומדים לחסל את האדם הלא נכון, ויידעו על כך את ראש המוסד ואת מפקד אגף המבצעים במוסד, שהורו להם למרות זאת להמשיך במבצע כמתוכנן.
לקראת עליית הסרט, מהמוסד נמסר כי "המוסד למודיעין ותפקידים מיוחדים פעל במשך שנים לבוא חשבון עם הטרוריסטים האחראים לרצח 11 הספורטאים הישראלים באולימפיאדת מינכן ב-6 בספטמבר 1972. למען הצדק ההיסטורי ובשמם של אלו שאינם בין החיים להשמיע את קולם חשוב להבהיר כי פרשיית לילהאמר הייתה תקלה מבצעית מצערת, אשר המוסד תחקר עמוקות, והפיק לקחים רבים אותם מיישם גם בחלוף 50 שנה. הדברים כפי שמובאים בסרט מציגים את האירועים באופן חלקי ובאור שגוי ומטעה".
"מייק הררי ז"ל, מפקד קיסריה, אשר פיקד על מבצע חיסולו של המחבל עלי חסן סלאמה, לקח אחריות מיידית על האירועים בלילהאמר, ואף הגיש מכתב התפטרות לראש המוסד דאז, צבי זמיר. בקשתו להתפטר לא התקבלה על ידי ראש הממשלה, גולדה מאיר ז"ל, והוא המשיך לפקד על יחידת קיסריה ולהובילה לשלל הצלחות מבצעיות, שהשפעתן על ביטחונה של מדינת ישראל ניכרת עד היום".
"המוסד פועל בנחישות, אומץ לב, ומתוך תחושת שליחות עליונה להגן על ביטחון מדינת ישראל ואזרחיה. המוסד מוקיר את לוחמיו שפעלו ופועלים מחוץ לגבולות המדינה תוך סיכון חירותם וחייהם ורואה בהם עמוד התווך לפעילותו".
יוצרי הסרט מסרו בתגובה על דברי המוסד: "לא טעות בזיהוי - כשל מודיעיני ומבצעי שלא נחקר בכוונת מכוון ומפקד המבצע שקיבל אחריות, הטיל את האשמה על לוחמיו וסילק את אלה שדרשו להגיע לחקר האמת".
"מייק הררי אכן ראוי לכל שבח, שכן היחידה המבצעית שוקמה לאחר מלחמת יום הכיפורים. בעת שהתראה נדרשה למדינת ישראל כאוויר לנשימה ביצעה היחידה בניצוחו של הררי שישה מבצעים שניתן להתפאר בהם. בעת שהררי לקח אחריות וטען כי סיבת הכשל המבצעי נובעת מטעות בזיהוי ישבו ארבעה מחברי צוות המעקב (אברהם גמר, סילביה רפאל, דן ארבל ומריאן גלדניקוף) בכלא הנורבגי. ארבעת הלוחמים דיווחו למפקדם לפני הביצוע כי האובייקט שאחריו הם עוקבים אינו עלי חסן סלאמה".
"למצער, הארבעה לא נחקרו לפני שמייק הגיש את דוח החקירה לראש המוסד עוד לפני מלחמת יום כיפור. ומן הסתם טענתו לפיה מדובר בטעות בזיהוי הייתה נסתרת בעליל. ייתכן מאוד שאחת הסיבות לטענת "טעות בזיהוי" הינה שמייק הררי הוא שחתום על דו"ח החקירה שהוגש. זאת, על פי עדותו של ראש המוסד דאז צבי זמיר, שעימו שוחחתי לפני ואחרי ביצוע התחקיר שעליו מבוסס הספר 'לילהאמר תיק פתוח'".
"לאחר חזרתו של אברהם גמר מהכלא, נמסר לו שהנושא נחקר והסיבה לכישלון היא טעות בזיהוי. גמר וגם תת-אלוף יוסף לונץ (לונצי) שעמד בראש מחלקת המבצעים ביחידת קיסריה דרשו לחקור את הכישלון בלילהאמר, אך הררי סירב ביודעו היטב כי אין אמת בטענה שהכשל נבע מטעות בזיהוי. הררי קיבל אחריות, אך הטיל את האשמה על צוות הלוחמים שנשא על כתפיו צלב במשך יובל שנים".
"דבר נוסף, הכשל המודיעיני שנבע מטיפול לקוי בידיעה שהעבירה אמינה אל מופתי והיה הטריגר למבצע לילהאמר לא נחקר בעת שדוח החקירה שעליו חתום מייק הררי הוגש לראש המוסד. הביטוי 'תקלה מבצעית מצערת' בו משתמשים המגיבים אינו נכון בעליל. מדובר בתקלה מודיעינית מצערת שאירעה הן באגף הצומת והן באגף המבצעי שעליו פיקד מייק הררי – לוחם של היחידה המבצעית קיסריה שנשלח לביירות שבוע לפני הביצוע התמקם במלון בו התאמן עלי חסן סלאמה ומילא דו"ח מידי יום בו נכללה עובדת הימצאותו של עלי חסן סלאמה בביירות. הלוחם חזר ממשימתו ביום שבת ה21- ליולי בשעה 15:00 ומילא עם מפעילו דו"ח מפורט בו הידיעה: עלי חסן סלאמה נצפה בביירות בשעה 11:00 – הדו"ח הועבר למטה היחידה המבצעית בערבו של המבצע, אך פוענח והגיע לסגן מפקד היחידה רבע שעה לאחר שירו באחמד בושיקי".
"לא טעות בזיהוי הובילה לכשל המבצעי. מדובר בכשל מודיעיני ומבצעי שלא נחקר בכוונת מכוון ומפקד המבצע לקח אחריות, הטיל את האשמה על לוחמיו והצליח לסלק את אלה שביקשו להגיע לחקר האמת", סיכמו היוצרים.