מוקדם יותר החודש הכריז הזמר פול מקרטני כי הוא מתכנן להוציא את "השיר האחרון" של הביטלס בעזרת בינה מלאכותית, שסייעה להשלים את קולו של חברו ללהקה, ג'ון לנון. היום (חמישי) הוא חזר בו מדבריו והבהיר ברשתות החברתיות: "שום דבר לא נוצר בדרך מלאכותית".

"היה נהדר לראות את התגובה המרגשת על הפרויקט הקרוב שלנו", כתב מקרטני בן ה-81, "אין נרגשים מאיתנו לחלוק איתכם את התוצר בהמשך השנה". הוא המשיך כי "נתקלנו בבלבול וספקולציות בנוגע לכך ונראה שיש ניחושים רבים שם בחוץ. אני לא יכול לומר יותר מדי בשלב הזה, אבל שיהיה ברור - שום דבר לא נוצר באופן מלאכותי. הכול אמיתי. ניקינו כמה הקלטות קיימות, תהליך שנמשך שנים. אנחנו מקווים שתאהבו את זה כמונו. חדשות נוספות בבוא העת".

 

 

פול מקרטני בהופעה, 2018 (צילום: Scott Audette, AP)
מקרטני בהופעה, ארכיון|צילום: Scott Audette, AP

ההכרזה של מקרטני בריאיון ל-BBC על השיר "החדש" של הביטלס הייתה ברורה יחסית אם כי דלה בפרטים. "זו הייתה הקלטת דמו שעבדנו עליה שהייתה אצל ג'ון, והרגע סיימנו אותה. השיר ייצא השנה", אמר פול. "הצלחנו לקחת את קולו של ג'ון ולזקק אותו באופן טהור באמצעות בינה מלאכותית, כך שנוכל למקסס את התקליט".

מעריצים רבים הבינו מדבריו של מקרטני כי AI סייעה כדי ליצור שיר וקול של לנון, אך לפי הודעתו האחרונה - זה מעולם לא היה המקרה. למרות שכוכב הלהקה לא חשף את שם השיר, קיימת הנחה שמדובר בשיר Now and Then שכתב לנון והוקלט בסוף שנות ה-70. את הדמו שלחה יוקו אונו, אלמנתו של לנון, לחברי הביטלס בזמן שהם עמלו על האנתולוגיה המפורסמת על הלהקה שהופקה ב-1995.

אי אפשר להישאר אדישים. אם מדובר בדואט ה-AI של דרייק ודה וויקנד או בשילוב הכוחות המצמרר אך הלא מציאותי של עפרה חזה וזוהר ארגוב, הבינה המלאכותית מסתערת ובגדול על תחום המוזיקה - ויש לכך משמעות רבה. חלק מהאומנים כבר משמיעים את קולם ומזהירים כי הטכנולוגיה הפופולרית עלולה לתפוס את מקומם, לרמוס את היצירה האנושית ולפגוע בפרנסתם.

גורמים מסוימים בשטח כבר מחליטים לפעול. כך למשל החליטה השבוע האקדמיה הלאומית להקלטות, האמונה על טקס הגראמי, כי בינה מלאכותית לא תוכל לזכות בפרס החשוב אלא יוצרים אנושיים בלבד. פרט לכך, הדואט המזויף Heart on My Sleeve של דרייק ודה וויקנד, שיצר משתמש אנונימי, הוסר משירותי הסטרימינג בשל הפרת זכויות יוצרים. יתרה מזאת, על פי דיווח ב"פייננשל טיימס", חברת התקליטים יוניברסל מיוזיק גרופ, שחולשת על שליש משוק המוזיקה העולמי, דרשה משירותי הסטרימינג למנוע את השימוש של טכנולוגיות בינה מלאכותית בשירי האומנים אותם היא מייצגת.

עוד בריאיון האחרון כינה מקרטני את הבינה המלאכותית "דבר מאוד מעניין": "זה משהו שכולנו מתמודדים ומנסים להתמודד איתו כרגע. מה זה אומר? אני לא שומע את זה הרבה כי אני לא באינטרנט כל כך, אבל אנשים אומרים לי: 'יש קטע שג'ון שר את אחד השירים שלך', וזה לא ככה. הבינה המלאכותית היא דבר מפחיד אבל גם מרגש משום שמדובר בעתיד".