בין אם מדובר במתנגדי המהפכה המשפטית או בתומכי הרפורמה, הימים מורכבים לכולם. סרטון ויראלי שעלה לרשת אתמול (שלישי) מציג לכאורה תסריט מתוך פרק בסדרת האנימציה הסאטירית "סאות'פארק" שעוסק במרומז במצב הפוליטי והחברתי בישראל. איתי גל, יוצר תוכן שעומד מאחורי הרעיון, בחר לפנות למנוע הבינה המלאכותית ChatGPT במטרה שיסייע ביצירת הקטע: "איך ייראה טייק בסאות'פארק על כל מה שקורה כאן? זו הייתה התהייה שלי".

 

 

בסרטון, שצבר יותר מעשרות אלפי צפיות ביומו הראשון באוויר, מוסבר כי קרטמן (אחת הדמויות הראשיות בסדרה שצוחקת לפוליטיקלי קורקט בפנים) ניגש לקפיטריה בבית הספר ומגלה שהוא יכול לקבל רק פודינג שוקולד אחד בכל הפסקה. הוא מתלונן לצוות הקפיטריה שהוא מעוניין בעוד, אבל הם דוחים אותו. התלמיד הזועם מרגיש שהוא חייב לפעול בעניין. באטרס, חברו לספסל הלימודים, מציע לו לרוץ לראשות מועצת התלמידים על מנת לקבל שליטה מלאה בבית הספר. קרטמן חושב שזה רעיון מעולה ומתחיל להניע את התוכנית שלו.

כך, הוא מחליט לבצע הפיכה בניהול בית הספר. באטרס וקני (הדמות האהובה עם המעיל הכתום שמסתיר את פניו) משתכנעים מהרעיונות של קרטמן ותומכים בו. כראש מועצת התלמידים, קרטמן מוצא פרצה בחוקים וכאנלוגיה למהפכה המשפטית בישראל, הוא מפטר את מנהל המוסד החינוכי ומחליף אותו באמו, כך שהאדם שאמור לפקח על פעולותיו מוטה לטובתו ומאפשר לו לפעול כאוות נפשו.

סאות'פארק (צילום: מתוך הסדרה)
בתפקיד נתניהו - אריק קרטמן|צילום: מתוך הסדרה

קרטמן מקבל כוח בלתי מוגבל שבא לידי ביטוי בחוקים אבסורדיים וקטנוניים שמקדמים אותו בלבד. תלמידי בית הספר, הייצוג העלילתי למפגינים בקפלן אם תרצו, מתחילים למחות על ההפיכה. המנהיג החדש מנסה לעוות את הנרטיב וקורא למפגינים "אנרכיסטים" שרוצים להרוס את בית הספר. במקרה שמזכיר את סערת התספורת של אשת ראש הממשלה שרה נתניהו בכיכר המדינה בתל אביב, הוא מארגן מצב שבו באטרס הולך להסתפר בשירותי הבנים בשיאן של ההפגנות, ומוצא את עצמו נצור בשירותים. קרטמן, שנאלץ לחלץ אותו, מדבר על כך שבאטרס והוא חשים לא בטוחים. קני, שנשלח לייצג את בית הספר בכנס ארצי בדומה לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', ממלמל כל הנאום בלי שאף אחד מבין מה הוא אומר.

בעוד העלילה נמשכת עם עוד ועוד אזכורים לרגעים מסדר היום הציבורי בארץ, יוצר הקטע מספר מה הניע אותו בכלל לעשות זאת. "כבר כמה חודשים שאני מתעמק בעולם ה-GPT. היו כל מיני דמואים וזה הדליק אותי בטירוף. בכל השקה של שירות חדש אני נרשם מתוך הבנה שזה העתיד וזה מגניב אותי מאוד. אני כל הזמן רוצה לבחון את הגבולות כדי להבחין איך אפשר ליצור ולהשתמש בתוכנות הללו בצורה מעניינת ויצירתית יותר".

"תוך כדי צפייה, הבנתי שאנחנו חיים כאן כמו בפרק של סאות'פארק"

יוצר התוכן איתי גל

לטובת מי שלא מתמצא במחולל הטקסטים, פרי פיתוחה של חברת OpenAI שהפך לשם החם בעולם בתחום הבינה המלאכותית, מסביר גל כי רוב המשתמשים משתפים את תוכנת הצ'אטבוט בקונספט שגיבשו ומבקשים ממנה לכתוב טקסטים מסוימים על פיו. "העדכון האחרון ChatGPT4, מודל חדש ששחררו לא מזמן, זה כלי עסקי לכל דבר שאני משתמש בו גם בעבודתי בניהול רשתות חברתיות לחברת הגיימינג הישראלית אוברוולף. הבינו שזה לא צעצוע אלא שירות רציני".

למה דווקא סאות'פארק, אתם שואלים? "העונה ה-26 רצה בימים אלה ותוך כדי הצפייה הבנתי שאנחנו חיים כאן כמו בפרק של סאות'פארק. כל מה שקורה פה במציאות שלנו הוא אבסורדי ברמות. איך יראה טייק בסאות'פארק על מה שקורה כאן? זו הייתה התהייה שלי". גל מוסיף: "בסוגיות אקטואליות אחרונות ה-GPT לא מעודכן. צירפתי קופי פייסט לכתבות ועובדות יבשות מבחינת צעדים שהממשלה נקטה, ולצד זאת גם נכנסתי לעניינים נקודתיים - כמו הביקור של שרה נתניהו במספרה, הנאום באנגלית של סמוטריץ' ועוד. כל מה שביקשתי מהצ'אטבוט היה ליצור פרק סאטירי של סאות'פארק על האירועים האחרונים בארץ, ללא התייחסות ישירה לישראל. כלומר, שזה יהיה השוואתי".

איתי מנצל את ההזדמנות כדי להתייחס לדאגה ולביקורת שהשמיעו בעולם נגד התוכנה, לרבות המוזיקאי ניק קייב שהזדעזע משיר שהיא יצרה "בסגנונו המוזיקלי": "יש כאלה שחושבים שמדובר בטרנד שיישכח עוד רגע ורבים מקבילים את זה לעידן שבו התחילו האינטרנט והאייפון, אבל הבינה המלאכותית לא הולכת להחליף את היצירה האנושית. עובדה שעדיין יש התערבות ושיקולים של בני אדם בתהליך, ולא כל היוצרים יפוטרו ממקום עבודתם בגלל זה. הטכנולוגיה הזו רק עומדת לדרוש מאיתנו יותר ולהצדיק את העשייה שלנו. את ה-GPT אימנו לתכנים רבים מרחבי האינטרנט וכנראה שהוא מבין את הסדרה לעומק אם זו התוצאה ואם היה לו ברור שנתניהו יהיה קרטמן. התוצר הפתיע אותי לטובה ברמת הדיוק וזה הדהים אותי שהוא הצליח ליצור בדיחה סאטירית בכוחות עצמו".

מתוך
מתוך "סאות'פארק"|צילום: ViacomCBS Domestic Media Networks, צילום מסך

לפי התוצאה, נראה שגם התוכנה ביקורתית כלפי נתניהו וחברי הממשלה שסביבו. כשנשאל עד כמה למעורבותו האנושית הייתה השפעה על התוכן, השיב גל: "יש מצב שאם מישהו אחר היה מזין את התוכנה בכתבות מזווית ימנית יותר, ה'פרק' היה נראה אחרת, אבל הכנסתי בעיקר ידיעות מאתרים בחו"ל שדיווחו באופן יבש. נהניתי מהתוצר שזה הביא לי, ואני בסך הכול עשיתי עריכה קטנה".

"יכול להיות שאדם אחר היה מציג את המפגינים כאנרכיסטים והיה יוצא משהו שונה. לא ציינתי שנתניהו עושה עוול לדמוקרטיה ולא הכוונתי אותו לשם. בחלק מהכתבות שהבאתי דובר על המחאות, ובהפגנות יש טענות שליליות כלפי נתניהו. התוכנה כנראה חושבת שאם המוחים אומרים, אז הם גם כנראה צודקים. בסופו של דבר, ה-GPT כתב את הפרק הזה ואני הבאתי לו את התחקיר, ההכוונה הראשונית וההשוואות המתוחכמות האלה. אם אבקש מהתוכנה לכתוב טקסטים רעים על טרנסג'נדרים היא לא תסכים, אז זה כנראה כן הולם יותר רעיונות ליברליים".

חשבת להציע את הקונספט ליוצרי הסדרה?

"אני יכול לנסות, קשה לי להאמין שזה יגיע אליהם באמת. בניגוד ליוצרים רבים אחרים, הם כבר שילבו עלילה שעוסקת ב-GPT באחד הפרקים בעונה האחרונה, שכולם מתחילים להשתמש בו ומפסיקים להתאמץ. לפני כמה חודשים הם אפילו קנו חברת דיפ פייק (טכנולוגיה המתבססת על בינה מלאכותית ליצירת קטעי וידאו שנראים מציאותיים) ומבינים את הכוח של האמצעים האלה ומה שהם עומדים לחולל. אנחנו בימים רגישים ונפיצים ואני מקבל תגובות טובות על הסרטון. מבחינתי זה היה סוג של אמירות קטנות על מה שקרה, תקציר הפרקים הקודמים".