לשחר שטראוס חשוב לקדם קריירת משחק עצמאית, בלי טיפת עזרה מאביו המפורסם, השחקן זהר שטראוס. השבוע למשל, עלתה העונה השישית של סדרת הילדים המצליחה "ילדי בית העץ" המשודרת בכאן חינוכית. שטראוס הצעיר, שנחשב ותיק בקאסט, ניגש לבד לאודישנים לפני כמה שנים, הסתגר עם עצמו בחדר כדי ללמוד את הטקסטים לצילומים, ומפה לשם - הוא כבר משתתף בארבע עונות של התוכנית. בגיל 16 הוא מרשה לעצמו לחלום על המסך של הגדולים, רק אל תתייחסו אליו בתור "הבן של".

"התשוקה למשחק תמיד הייתה שם", הוא משתף בריאיון ל-N12. "נהגתי ללכת עם אבא שלי לפרמיירות, להצגות ולימי צילום, ותמיד הסתקרנתי לגבי מה שקורה מאחורי הקלעים. כשהייתי בן 11 והבנתי שאני ממש רוצה להתחיל לשחק, אבא בדיוק צילם את הסדרה 'אילת'. הוא נעדר לזמן ממושך מהבית כי הצילומים נערכו באילת, אז הצטרפנו אליו לנופש של כמה ימים. בשלב מסוים יצא לי לדבר עם אחד מעובדי ההפקה שפשוט שאל אותי - למה שלא אקח חלק בסדרה. בסופו של דבר, הייתה לי דקה שהופעתי וזה היה הרגע שהבנתי שאני מתחבר לתחום ואוהב אותו". 

שחר נרשם לסוכנות לייצוג אומנים, ובשנה לאחר מכן קיבל את האודישן ל"ילדי בית העץ", שכבר רצה שתי עונות לפני כן. "לא הלכתי עם אבא", הוא אומר. "התכוננתי עם אמא לאודישן, ורק בשלב המאצ'ינג (בדיקת ההתאמה עם שחקנים אחרים), זו הייתה הפעם היחידה שהוא התלווה אליי. פתאום ההפקה קלטה אותו ולא הבינה מה הוא עושה שם. הם היו בהלם שאני הבן שלו כי זה סוד שנחשף רק לאחר מכן. אני מעדיף שזה יהיה ככה כי אני אוהב להפריד בין העולמות".

שחר שטראוס,
"הורים אומרים לי שזו הסדרה היחידה שהם רגועים בקשר אליה". שחר שטראוס ב"ילדי בית העץ"|צילום: כאן חינוכית

אך זה לא תמיד מתאפשר, בטח כשהשניים עוסקים באותו התחום. ב-2019 השתתף שחר בסרט "אול אין" בכיכובו של זהר, לאחר שחיפשו נער שישחק את הדמות של אביו בצעירותו - ומה מתבקש יותר מאשר בן שחקן שייכנס לנעלי אביו.

איך אבא הגיב כשאמרת לו שאתה רוצה להיות שחקן?

"הוא שיער שזה יגיע מתי שהוא. אף פעם לא הסתרתי. יחד עם זאת, כל עולם הפרסום והמשחק, בעיקר של העצמאים, הוא מאוד קשוח ומסובך. יש הרבה חוסר ידיעה ויש שנים של חוסר מעש. במידה מסוימת הוא נרתע מהמהלך הזה כי הוא מכיר את התחום מקרוב, אבל הוא גם ידע שלשכנע אותי הוא לא יצליח".

זהר ושחר שטראוס
"אבא ידע שהוא לא יצליח לשכנע אותי". זהר ושחר שטראוס

"הוא אמר לי: 'שחר, תסתכל עליי. אתה יודע שיש מצבים שאני לא יודע מה לעשות, שאני לא יודע איפה לעמוד, ואתה לא רוצה שאלה יהיו החיים שלך בהכרח'. הוא רצה שאני אראה שזה לא רק הצד המוכר של זוהר, כיף ופרסום, אלא גם פרנסה בנוסף לתחביב. אני דואג למקם את הלימודים בראש סדר העדיפויות שלי, וחוץ ממגמת תיאטרון אני גם מרחיב ביולוגיה כדי להשאיר דלתות פתוחות".

כבר יצא לך להיתקל בתגובות: "יהיה לך קל יותר כי אתה הבן של"?

"כן, גם בחיים האישיים שלי מאנשים שסובבים אותי וגם בטוקבקים. זה קרה בלי שאף אחד יודע מה באמת קורה. אני מכיר את עצמי, מכיר את אבא שלי ויודע להבליג על העניינים האלה. מסוג הדברים שאני מדפדף הלאה כי אין להם חשיבות".

"אבא שלי אמר לי: 'שחר, תסתכל עליי. אתה יודע שיש מצבים שאני לא יודע מה לעשות, ואתה לא רוצה שאלה יהיו החיים שלך בהכרח'"

שחר שטראוס

התפקיד הגדול הראשון והיחיד עד כה של שחר הוא דמותו של אופק בסדרה הקומית "ילדי בית העץ", זוכת פרס האקדמיה לטלוויזיה, שרצה על המרקע כבר במשך שש עונות ונהנית מביקורות חיוביות - הן מצד הצופים הצעירים והן מצד ההורים המשגיחים. למי שעדיין לא התחיל בינג', במרכז הסדרה עומדת חבורת ילדים שנפגשת מדי יום בבית עץ הממוקם בחורשה הקרובה לביתם, ומשם היא יוצאת להרפתקאות שונות הנוגעות לבעיות היום-יומיות של הנוער. תוך כדי העלילה, בכל פרק משתלבים אומנים אורחים שמבצעים שיר שקשור לנושא הפרק.

שחר שטראוס,
שחר שטראוס, "ילדי בית העץ"|צילום: כאן חינוכית

התוכנית נוצרה בהשראת פרויקט מוזיקלי בעל אותו שם שיצא לדרך ב-2015, כשהסופר רן כהן אהרונוב חבר לאחיו, המוזיקאי יאיא כהן אהרונוב, ממקימי "הדג נחש", והשניים עבדו ביחד על אלבום שלם עם שירים מקוריים בביצועים של זמרים שונים - מקרולינה ועד אברהם טל. ואז הגיע עוד אלבום, ועוד אומן אורח, ובמקביל הסדרה נעשתה פופולרית מעונה לעונה.

"כל הורה שיוצא לי לפגוש אומר לי שזו הסדרה היחידה שהוא רגוע בקשר אליה כשהילדים שלו יושבים מול הטלוויזיה", מספר שחר. "סגל הכותבים הבין שאפשר לקחת את תחומי העניין של הילדים, לשלב ולעשות מהם משהו חינוכי. אני חושב שהם מצליחים לגעת בלב של ההורים והילדים ויודעים איך לדבר על נושאים רגישים כמו קבלת האחר והשונה".

שחר שטראוס,
"עולם המשחק - קשוח ומסובך, אני יודע שיש שנים של חוסר מעש"|צילום: כאן חינוכית

התחלת בגיל 12, היום אתה כבר בן 16. ממש מתבגר תוך כדי הסדרה. יש בך כבר רצון לטרוף את המסך של המבוגרים?

"האמת שכן. לא יצא לי להשתתף במשהו כבד. גם העולם של המבוגרים מדבר אליי, אולי לנסות קולנוע או תיאטרון שאף פעם לא חוויתי".

צו ראשון הוא עדיין לא קיבל, אבל המחשבות על השירות הצבאי כבר התחילו להעסיק אותו: "אני לא פוסל כלום. יש לי הרבה חברים שרוצים להיות לוחמים ואני אלך לאן שהחיים ייקחו אותי. קצת מדגדג לי בראש למלא תפקיד תורם ומשמעותי יותר למדינה מאשר תיאטרון צה"ל".

בינתיים הוא מתכונן לבגרות דיאלוגים עם חבר ממגמת תיאטרון בבית הספר בליך ברמת גן. השניים בחרו להיבחן על המחזה הסאטירי "אנגינה פקטוריס" - שבו מופיע זהר שטראוס לצד דבל'ה גליקמן בתיאטרון צוותא. "זו השנה השביעית שהם מציגים ורציתי לקחת דיאלוג משם כי אני הולך להצגה עם אבא מאז שהייתי קטן". גם הפעם הוא לא מסתייע בו כדי להיערך לבגרות: "בבית אני יודע לבקש עזרה. אבא מלמד משחק, אפשר לנצל את זה, אבל בכל מה שקורה בחוץ אני מעדיף להסתדר לבד ואוהב לעשות את הדרך שלי. מאחל לעצמי שאהיה במקום טוב ונוח לי".