ועדת פרס נובל הכריזה היום (חמישי) על הסופרת הצרפתייה אנני כזוכה לשנת 2022 בקטגוריית הספרות. הוועדה נימקה את בחירתה: "הפרס מוענק על האומץ והחדות שבה היא חושפת את השורשים, הניכור והמעצורים הקולקטיביים של הזיכרון האישי". תחילה לא הצליחה הוועדה לבשר לארנו על זכייתה, אך זמן קצר לאחר מכן הגיעה תגובתה: "זה כבוד גדול ואחריות ענקית".
ארנו נולדה בשנת 1940 בצרפת וחיברה בין היתר את הספרים: "לא קמתי מהלילה שלי" המגולל את סיפור האלצהיימר של אמה, ו"האירוע" שבו היא מספרת על ניסיונה לבצע הפלה בשנות ה-60. בספריה היא חוקרת את החיים של הפרט דרך מיניות, מעמד ורקע חברתי. "ביצירות המופת שלה היא מצליחה לתאר היטב את משפחתה, את עצמה - הסגנון שלה ייחודי", הוסיפו. "היא מתארת היטב דמויות של אם, אב ויחיד בחברה. יש לדעתה מקום מיוחד בחברה, שהשיגה בעקבות סגנונה הייחודי".
BREAKING NEWS:
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 6, 2022
The 2022 #NobelPrize in Literature is awarded to the French author Annie Ernaux “for the courage and clinical acuity with which she uncovers the roots, estrangements and collective restraints of personal memory.” pic.twitter.com/D9yAvki1LL
הפרס, שהוענק לראשונה לפני 120 שנה, נחשב ליוקרתי ולחשוב ביותר בעולם הספרות. לצד עיטור הנובל היוקרתי, מוענק לזוכים גם פרס כספי בשווי של כמיליון דולר. ביום שני האחרון הוכרז כי המדען השוודי סוואנטה פאאבו, שחקר את הגנום של מיני אדם נכחדים, זכה בפרס נובל בפרואה. פאאבו הקים דיסציפלינה מדעית חדשה לגמרי, פליאוגנומיקה, שחשפה הבדלים גנטיים שמבדילים בין בני האדם החיים לבין מיני האדם שנכחדו.
בשנה שעברה זכה בפרס עבולראזק גורנה מזנזיבר. גורנה נולד בשנת 1948, גדל והתחנך באי זנזיבר אך הגיע לאנגליה כפליט בסוף שנות השישים. עד פרישתו האחרונה הוא היה פרופסור לספרות אנגלית ופוסט -קולוניאלית באוניברסיטת קנט, קנטרברי. הוא פרסם 10 רומנים וכמה סיפורים קצרים. בנושא הצרות שהפליט עובר. הוא החל לכתוב כשהיה בן 21 ולמרות שסוואהילית הייתה שפתו הראשונה, אנגלית הפכה לכלי הספרותי שלו.