המחאה עולה שלב: שורה ארוכה של יו"ר ועדי עובדים מובילים במשק הישראלי התכנסו היום (שלישי) במרכז קק"ל שבנס הרים במטרה להוריד את המחירים שגובים אומנים ישראלים בתמורה להופעות באירועי חברות. לטענתם, הסכומים המופקעים שלהם נתנו יד עד כה - ממשיכים להרקיע שחקים והם לא מתכוונים להמשיך לשתף עם כך פעולה: "אם צריך - נחרים אומנים".
הביקורת על שכר האומנים מושמעת בכמה מועדים בשנה, כשהמרכזיים שבהם - מסיבות פורים באירועי חברות ובמות השמחה המיועדות לציבור הרחב ביום העצמאות. ב"תוכנית חיסכון" נחשף מחירון האומנים עם הסכומים שהם גובים עבור הופעה המסתכמת בכ-40 דקות. ברשימה ניתן למצוא בין היתר את עדן חסון שדורש 257 אלף שקלים, עומר אדם עם 234 אלף שקלים ושרית חדד עם 164 אלף שקלים. אם מדובר בהופעה פרטית, המחיר יורד ברוב המקרים ב-50%.
ישראל גולדשטיין, יו"ר ועד עובדי קק"ל שיזם ומוביל את המחאה בשיתוף ועדי עובדים של הוט, אל על, כלל ביטוח, משרד החינוך, הפניקס ועוד, אמר בשיחה עם N12: "אני מקיים אירועים כבר כמה שנים. עד הקורונה גם אני השלמתי עם המחירים, וכשהגיעה הקורונה האומנים רק חיפשו איפה לעבוד וקיבלתי פניות. מיד אחר כך המחירים קפצו - לא ב-100%, אלא ביותר מ-200% ואפילו ב-300%. אומנים ששכרתי ב-80 אלף שקלים, פתאום מרשים לעצמם לגבות יותר מ-300 אלף שקלים. זו הייתה נורה אדומה ובעקבות כך פנינו לוועדים השונים שחווים כולם אותו הדבר".
לדבריו, במקרים רבים המחיר אף לא כולל את עלויות המעטפת - הבמה, התאורה וההגברה. "ואז האומן בא בדרישות; 'אם ההופעה באילת, אני רוצה שתטיס אותי, אני רוצה סוויטה, אני רוצה הסעה'. אתה מכפיל את המחיר רק על מה שמסביב. אם הם היו מתכללים את הכול במחיר שהם דורשים, עוד היינו יכולים לנהל משא ומתן, אבל זה עושק. אולי הם חושבים שהכי קל לשחרר כסף מהוועדים, ולכן אנחנו באים מאוחדים כדי לשים לזה סוף". גולדשטיין הבהיר: "אנחנו לא רוצים לפגוע באומנים, אני מציע להם להתחבר אלינו כדי שנוכל לגבש מחירון אחיד - אתם תיהנו מאיתנו ואנחנו נוכל לקחת אתכם יותר".
בסיכום הישיבה חתמו היו"רים השונים על מזכר הבנות המשמש בסיס להסדר בדבר התשלום לאומנים. במסמך נכתב: "אנו, ראשי ועדי וארגוני העובדים, תומכים בהזמנת אומנים ישראלים לאירועי חברה ותרבות שאותם אנו נוהגים לקיים לעובדים במקומות העבודה. במהלך התקופה האחרונה, התקבלו הצעות מחיר בסכומים חסרי תקדים עבור קיום אירועים אלה. החלטנו לפעול במשותף כדי לאזן בין הזכות של האומנים להתפרנס בכבוד, לבין החובה שלנו לשמור על קופות הוועדים ולקיים לעובדים אירועים בעלויות סבירות". בתוך כך, הוחלט לא להזמין אומנים שמבקשים יותר מ-90 אלף שקלים עבור הופעה בודדת.
באופן מעט מפתיע, נרשמה תמיכה גם מצד כמה זמרים ובהם ישי לוי ורגב הוד. "אני זמר פעיל שדואג לפרנסתו", שיתף הוד שנכח בפגישה היום. "אני כאן כדי לומר - ניתן להתפרנס במחירים שפויים. אין ספק שכולם היו רוצים לגרוף מאות אלפי שקלים על הופעה אחת, אבל אם זה מגיע מכספי ציבור של עובדים - זה פשע. במחירים ריאליים אפשר לעבוד ולהביא הרבה עבודה לנגנים ולאנשי הסאונד". על השאלה מה נחשב סכום ריאלי מבחינתו, השיב הזמר: "70-65 אלף שקלים, אני בעצמי נמצא בסכומים האלה". על התעריפים הגבוהים שלוקחים חבריו לתעשייה אמר הוד: "אם נותנים, לוקחים. ברגע שלא נותנים לא לוקחים".
מן הצד השני, אומנים טוענים כי יוקר המחיה לא פוסח עליהם וגם הם מתמודדים עם עלויות מאמירות של ציוד. "העלויות נופלות עלינו בפעמים רבות, הזמרים לא מרגישים את יוקר המחיה במקרה הזה", טוען גולדשטיין. "מדובר בכספים של עובדים שמופרשים מהמשכורת שלהם לטובת אירועי רווחה ותרבות. אם אומן מגיע לבדו, בלי להקה אפילו, לא צריך לשלם לו 150 אלף שקל או יותר". ישראל פרץ, יו"ר ועד עובדי עיריית בית שמש, ציין בישיבה: "אם נצטרך להגיע למצב הזה, נחרים אומנים ביחד".
"זו מחאה מוצדקת ונכונה, זה מטריד אותנו ויש לנו כוח ארגוני גדול", הוסיף אלירן קוזליק, יו"ר ועד עובדי חברת טבע. "האומנים שכחו שמי שבנה אותם זה הציבור, והם באים להופיע אצלנו כדי לשווק את עצמם. המחירים שהם גובים - אסטרונומיים. אני יכול לספר שברמה האישית ביטלתי הופעות. הסכומים לא הגיוניים, יש אומנים אחרים ברמה לא פחות טובה שלוקחים פחות ועושים שמח, הרי בסוף הקונספט של אירוע מוצלח זו האווירה, האוכל והמוזיקה. זו אהבת הקהל, ומי שיבוא לקראתנו, נלך לקראתו".
ועדי העובדים ינסו להכתיב את הטון, אך הדבר עשוי להיתקל בקושי. בין היתר, לנוכח הרף והביקוש שמציבות המסיבות הכה מושקעות של חברות ההייטק. בפורים האחרון למשל, חברת WIZ ערכה מסיבה בקונספט דיסני, שעל פי הערכות עלתה כ-4 מיליון שקלים וקיבצה כוכבים כמו נינט טייב ורן דנקר שביצעו דואט משותף, שרית חדד, מרגול, ברי סחרוף, נועה קירל ונטע ברזילי.