תראנה עלידוסתי, אחת השחקניות הידועות ביותר באיראן, נעצרה אתמול (שבת) ימים ספורים לאחר שמתחה ביקורת על הוצאתו להורג של מפגין שלקח חלק במחאת הענק ששוטפת את המדינה בחודשים האחרונים נגד משטרת המוסר באיראן.
עלידוסתי, שכיכבה בסרט זוכה האוסקר "הסוכן", גינתה את תלייתו של מוחסן שקארי, שהוצא החודש להורג בעקבות הרשעתו בתקיפת מתנדב ממיליציית הבסיג' בטהרן באמצעות מצ'טה. זו הייתה הפעם הראשונה מאז פרוץ "מחאת החיג'אב" שאיראן הורתה על הוצאה להורג של פעיל שהורשע בתקיפת כוחות הביטחון. על פי הדיווחים, שקארי הואשם ב"ניהול מלחמה נגד האל" וערעורו לבית המשפט העליון במדינה נדחה.
על פי דיווח בסוכנות הידיעות האיראנית פארס, המזוהה עם משמרות המהפכה, השחקנית בת ה-38 נעצרה בעקבות "היעדר ראיות התומכות בטענותיה". מה קדם למעצרה? עלידוסתי, הידועה כפעילה פמיניסטית, פרסמה בחודש שעבר תמונה שלה באינסטגרם ללא כיסוי החיג'אב המסורתי ונשאה שלט עם הכיתוב "אישה, חיים, חופש" כדי להביע את תמיכתה בתנועת המחאה. עם הוצאתו להורג של שקארי, היא ציינה בפוסט אחר: "השתיקה פירושה תמיכה בעריצות וברודנים", והוסיפה כי "כל ארגון בין-לאומי שצופה בשפיכות הדמים הזו ולא נוקט בפעולה - הוא בושה לאנושות". מאז, חשבון האינסטגרם שלה נמחק.
"אישה, חיים, חופש": מתוך חשבון מעריצים של השחקנית
כמה ימים לאחר תלייתו של שקארי, בוצעה הוצאה להורג נוספת של צעיר בן 23 שהואשם בהריגת שני קצינים ונתלה מעגורן בעיר משהד, וזאת כחלק מהניסיון של איראן לדכא את ההפגנות באמצעות הוצאות להורג פומביות. "כמה מפורסמים באים בטענות ללא ראיות ומעוררים פרובוקציות, ולכן הם נעצרו", דווח בסוכנות הידיעות פארס בידיעה על מעצרה של עלידוסתי. בתוך כך, הוועד למלחמה באלימות נגד נשים בקולנוע האיראני צייץ בחשבון הטוויטר שלו כי בשלב זה לא ברור איזה משרד ממשלתי לקח את השחקנית למעצר.
עלידוסתי, שהשתתפה בתוכניות טלוויזיה פופולריות שונות באיראן, ידועה גם בפעילותה בתנועת #metoo בתעשיית הקולנוע המקומית. בצל המצב במדינה, היא הכחישה את הדיווחים בחודש שעבר שעזבה את איראן ושיתפה כי היא מתכננת להישאר במדינה ולהפסיק לעבוד. "אעמוד לצד משפחות האסירים וההרוגים ואדרוש צדק עבורם. אני אלחם על הבית שלי בעבור כל מחיר כדי לעמוד על זכויותיי", כתבה.
משטר האייתוללות גזר לאחרונה עונשי מוות על כמה איראנים שנעצרו במהומות ברחבי המדינה. המחאה הארצית שיצאה לדרך בחודש ספטמבר לסיום השלטון התיאוקרטי במדינה, הוצתה בעקבות סערת מותה של הצעירה הכורדית מהסא אמיני, אשר נכנסה לתרדמת אחרי שנלקחה למעצר בידי משטרת הצניעות האיראנית בגין אי-עטיית חיג'אב. בתוך כך, לפחות 458 בני אדם נהרגו בעימותים מאז ספטמבר, כך לפי ארגון זכויות האדם "איראן".