הובא למנוחות: ארונו של הפזמונאי והמשורר יהורם טהרלב הוצב הבוקר (שישי) באולם מסקין שבתיאטרון הבימה, והוא הובא למנוחות בבית העלמין שביגור. מאות באו לחלוק לו כבוד אחרון. בשישי הבא יתקיים בתיאטרון אירוע לזכרו בהשתתפות אומנים רבים.

אומני ישראל נפרדים מיורם טהרלב

הזמרת ירדנה ארזי ספדה לו בטקס האשכבה ואמרה: "תודה על השירים שהענקת לנו שהם מתנות לכל החיים. אני רוצה לקרוא מכאן למקבלי ההחלטות להעניק השנה את פרס ישראל לזמר העברי ליורם טהרלב". שר התרבות חילי טרופר השתתף גם הוא באירוע וקרא ליצירותיו של טהרלב "פסקול של דורות רבים" במדינה.

שר הביטחון בני גנץ שנכח באירוע סיפר כי "שר התרבות ואני שוחחנו על פרס ישראל ליורם טהרלב, אך לצערי לא הצלחנו להשלים את המשימה; לטהרלב היה שילוב בלתי נתפס של הומור ורצינות - הצבת את פס הקול הביטחוני שליווה אותנו עשרות שנים".

טהרלב הלך לעולמו בגיל 83 אחרי מאבק במחלה קשה. הפזמונאי, שחיבר בין השאר את "גבעת התחמושת" ו"הורה" הניח אחריו אישה וארבעה ילדים. רק השבוע יצא אלבום המחווה המלא "יעלה ויבוא" במסגרת "צאן ברזל", שמוקדש כל כולו לשיריו של טהרלב. בין היתר משתתפים בו: יהורם גאון, יובל דיין, שירי מימון, עידן עמדי, גיא ויהל ועוד.

בעקבות העבודה על האלבום הזה, התראיין לפני כמה חודשים טהרלב לחדשות 12, מה שהפך לריאיון האחרון שלו, ואמר: "בוודאי שיש פחד מהמוות. אני רואה אנשים סביבי. מחצית מהאנשים שגדלו איתי כבר לא קיימים. בוודאי שיש פחד".

"כתבתי קרוב לאלף שירים"

את שירו הראשון כתב טהרלב בהיותו בן שבע וחצי, אך המחברת בה שמר את שיריו נעלמה במהלך פשיטת השוטרים הבריטים על הקיבוץ ב"שבת השחורה". באתרו כתב טהרלב כי "נשבעתי לעצמי שמהיום והלאה, כל שיר שאני כותב, אני גם אעתיק אותו לתוך מחברת, אבל גם אלמד אותו בעל פה, שאף אחד לא יוכל לקחת אותו ממני. ומאז כתבתי קרוב לאלף שירים, אבל את השיר הראשון לא הצלחתי להחזיר לעצמי עד היום".

משירי הלהקות הצבאיות ועד האירוויזיון

ב-1964, לאחר שפרש מלימודי הספרות, כתב את שירו הראשון "את, אני והרוח". הוא שלח את השיר למלחין נחום הימן, והשיר ששרו צמד הפרברים יצא לרדיו במהרה. לאחר מכן החל טהרלב לעבוד עם רוב הלהקות הצבאיות בתור הזהב של הלהקות, יחד עם דני ליטאי ויאיר רוזנבלום.

יורם טהר-לב (צילום: דניאל טהרלב)
צילום: דניאל טהרלב

רבים מהשירים שיצרו אז - "שירו של צנחן", "ישנן בנות", "היה לי חבר היה לי אח", "גבעת התחמושת" ועוד - הפכו ללהיטי ענק. על פי ספירתו, כתב טהרלב 132 שירים ללהקות הצבאיות. כמו כן שיתף פעולה עם אריק איינשטיין ("הבלדה על יואל משה סלומון") והחלונות הגבוהים ("אינך יכולה").

בין השירים שכתב לפסטיבלי הזמר והילדים: "על כפיו יביא", "הדגל שלי", "נוח", "יעלה ויבוא" ו"חלקת אלוהים". ב-1982 חיבר את השיר "הורה" ששר אבי טולדנו באירוויזיון, שיר שזכה במקום השני בתחרות היוקרתית. בשנת 1993 חזר שוב שיר של טהרלב לתחרות, אך בהצלחה מועטה: שרהל'ה שרון הופיעה עם "שירו" וסיימה במקום הלפני אחרון.

 

יורם טהרלב (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

במהלך השנים פרסם ספרי ילדים רבים, בהם "גברת אחת מרחוב בצלאל" ו"הדודה שלי מרחוב הנביאים". בשנת 1996 זכה בפרס אקו"ם למפעל חיים בזמר העברי וב-2003 זכה בפרס תמו"ז של תעשיית המוזיקה הישראלית על מפעל חיים.

ב-1963, בזמן לימודיו הקצרים באוניברסיטת תל אביב הכיר את אשתו הראשונה, המשוררת נורית זרחי. לשניים נולדו שתי בנות: רוני ואראלה. ב-1980 נישא ללינדה, ולשניים נולדו בן ובת - דניאל ומיכל. לינדה הלכה לעולמה ב-2011, וב-2014 התחתן שוב עם בתיה קינן.