אל כתיבת המחזה "מועדון חברות", הגיעה גליה כהן אחרי שליוותה את אחת מחברותיה הקרובות ביום החתונה שלה. החברה, ששכלה את בן זוגה החייל כמה שנים קודם לכן, לקחה אותה הצידה, באמצע ההמולה, ואמרה לה: "אין יום אחד שעובר מבלי שאני חושבת עליו - ואף אחד לא רוצה לשמוע יותר".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"מצד אחד המשפט הזה זעזע אותי ומצד שני סקרן אותי", מספרת גליה. "בעקבותיו הלכתי ועשיתי תחקיר בן כמה שנים שבסופו כתבתי את המחזה". "מועדון חברות" עוסק ב-4 נשים צעירות, לא נשואות, שכל אחת מהן איבדה בן זוג. "בתחקיר גיליתי עולם עם כל כך הרבה דרמה. בסופו של דבר מדובר בבחורות צעירות, שעוברות את כל מה שבחורות בנות 20 עוברות - מחפשות כיוון, מחפשות אהבה. כאן, במקביל לאלה, הן גם אובססיביות להנצחה של החבר המת".

המחזה של כהן (שכתבה בין היתר בעונה ה-2 של "סרוגים") התקבל לפסטיבל "הקראה מבוימת" של תיאטרון הקאמרי, שנותן צ'אנס ליוצרים חדשים. "זו הייתה הצלחה. זה היה לחלוטין מרשים, מוצלח", היא מתגאה. "הייתה איזושהי התכווננות להרים את המחזה להפקה רצינית, אבל אז הגיעה הקורונה".


כמו עבור רבים, המגפה עצרה את המחזאית מלהגיע ליעד שהיה נדמה כה קרוב - להעלות בתיאטרון גדול את ההצגה שעבדה עליה במשך שנים. "עולם התרבות לא יכול כרגע להמר על יוצרים לא מוכרים, כבר לא יהמרו עליי", היא אומרת. "אבל אני מאמינה בהצגה, אז החלטתי לעשות את זה הפוך: קודם כול נמכור כרטיסים ואחר כך נעלה אותה". עד כה נקנו מאות כרטיסים להצגה, והמטרה היא להגיע ל-2,000. "עם תיאטרון או בלי תיאטרון, ההצגה הזאת עולה".

חשוב לה להדגיש שההצגה מצחיקה. "בפסטיבל בקאמרי הקהל התגלגל מצחוק", היא מספרת. "מה שאני עושה שם זה לקחת את השכול ולהפשיט אותו. המחזה עוסק בסוגיות שממעיטים לדבר עליהן סביב הנושא הזה, אבל כן מעסיקים את הצעירות שחוות אובדן כזה. קוראים לו 'מועדון חברות', כי זו רשת תמיכה של 4 חברות", היא מסבירה. "הן יכולות לדבר על זה שלפעמים החבר המת התנהג לא יפה, או שהיה סקס לא משהו. במקביל על הקושי בלבנות מערכת יחסים חדשה - מול גברים שנדלקים על 'חברה שכולה' או אלה שנבהלים ובורחים ומפחדים להיות בתחרות עם 'הבחור המת'".
מחזה על נשות הנופלים (צילום: רועי ברקוביץ')
גליה כהן. המחזאית מאחורי "מועדון חברות"|צילום: רועי ברקוביץ'

אחת מארבע השחקניות שמגלמות את החברות בהצגה היא דנה פרידר. אל ההפקה הזו היא הגיעה דרך מירב שירום, הבמאית של המחזה (ובגילוי נאות היא מציינת שמדובר בחברה טובה שלה). "היא סיפרה לי שיש תפקיד שהיא מאוד תשמח שאעשה ואמרה: 'שירה היא בול את'. ישר נדלקתי. אני סומכת על הטעם שלה ועל האינסטינקטים החדים שלה - כבמאית וכשחקנית. קראתי את המחזה והיה לי ברור שאני ממשיכה".

"פגשתי קאסט מוכשר וחרוץ", מתארת פרידר. "יש משהו בפסטיבל קריאה שהוא בעיניי תהליך טיהור של עבודה מכל הבחינות. זה גם ניסוי וגם אימון ובדיקת חומרים בשלב בוסרי. זו פריבילגיה כי זה לא קורה בתהליך רגיל של הצגה. זו הייתה חוויה שלא אשכח. הקהל התרגש, וצחק, ובכה והגיב בעוצמה שריגשה את כולנו".

ב"מועדון חברות", פרידר, שנמצאת על הבמה כבר שנים, משחקת את שירה. "היא איבדה את בן זוגה אסף. שירה דמות צבעונית שעוברת תהליכים ב'קול רם'. היא מאוד ישירה, מצחיקה ורגישה. הקשר שלהם היה חזק, תמים, אהבת נעורים שהמשיכה לקשר רציני. האהבה הראשונה של שניהם", היא מאפיינת. "היא כל כך מתגעגעת אליו שהיא נאחזת בכל פיסת מציאות שמזכירה לה אותו, עד כדי כך שלפעמים נדמה לכולם שהיא איבדה את זה. לא אכפת לה מזה".

גם הדמות של שירה, כמו הנשים עימן שוחחה בתחקיר כהן הכותבת, מתמודדת עם מערכת יחסים חדשה שמתפתחת על יסודות של שכול ואובדן. "קשה לה להסתיר מהחבר הנוכחי את הכאב שלה והמקום שיש לה בלב לאסף, בן הזוג שנהרג, מה שלפעמים מקשה על הזוגיות להתקדם. נדמה שהיא צריכה עוד למצוא את הנוסחה של לחיות עם הכאב והאובדן איכשהו, אבל מי בכלל יודע מה הנוסחה לזה?".


כדי להתכונן לדמות, פרידר כתבה מעין יומן על שירה ואסף, שעזר לה להתחבר לאהבה ההיא. "עשיתי תקציר של סיפור הזוגיות שלהם, ושלחתי אותו למירב הבמאית ולפרטנר שלי, אמיר גולדמן האדיר שמשחק את אסף. זה נתן פן נוסף להיכרות שלנו עם הזוג הזה. עזר לי לדמיין אותם, ולהיזכר בעוצמה של אהבת נעורים, מה שעוד יותר שובר כשיודעים את הסוף הטרגי של הזוג".

"לא יצא לי לדבר אישית עם נשים שחוו אובדן כזה", משתפת פרידר. "כמובן שאם יתמזל מזלנו ונמשיך לעבוד על ההצגה זה משהו שברור לי שאעשה. בתור מישהי שחוותה כמה משברים שקשורים ללב בחיים - הנחתי שהכאב העצום של שברון לב הוא פי עשרת אלפים כשמדובר באהבה צעירה שנגדעת בשיא שלה בצורה הזו".

בנוגע לעזרה שלה זוכות הנשים שמאבדות חבר מהמדינה, ולמעמדן בעיניי החברה, אומרת השחקנית: "יש משהו מאוד מפחיד במחשבה שהן איבדו את אהבת חייהן והפכו ל'שקופות'. זה אחד הנושאים הכואבים. זאת נערה צעירה שנשברת לרסיסים וכשזה קורה בגיל כזה צעיר ורגיש כשהכול מתעצב ומתפתח - יכולות להיות לכך השלכות מרחיקות לכת על המשך החיים שלהן ומגיע להן את כל התמיכה האפשרית".

מחזה על נשות הנופלים (צילום: דניאל חסין)
"מועדון חברות"|צילום: דניאל חסין

לצד פרידר משחקות הדר ברוך, רוני נתנאל וסתיו בנית. רפאל עבאס, ערן לחמן, תום חודורוב ואמיר גולדמן משחקים את בני הזוג. גור קורן הדרמטורג של הקאמרי, ניהל את פסטיבל הקראה מבוימת, וליווה את גליה בתהליך היצירה. 

על פי נתונים של עמותת "הותיר אחריו חברה", כ-40% מכלל חללי צה"ל היו בזוגיות. בנות הזוג השכולות אינן מטופלות באופן ישיר על ידי צה"ל, שכן אינן נחשבות בנות משפחה. העמותה תומכת בהן, בשיתוף פעולה עם מערך הנפגעים של צה"ל ובמימון משרד הביטחון. 

לקניית כרטיסים להצגה "מועדון חברות"