סרטה הדוקומנטרי של רחל לאה ג'ונס מספר את סיפורה של עו"ד לאה צמל, שייצגה פלסטינים המואשמים בפעולות טרור ורצח ישראלים. לאור מועמדותו לקבלת פרסי אופיר של משרד התרבות והספורט, התאגדו 109 משפחות שכולות ושלחו מכתב לשר התרבות, בדרישה לבטל את מועמדותו של הסרט וכתבו: "מדובר בפרקליטת השטן אשר לא בוחלת בשום אמצעי כדי לייצג את מי שרצחו את היקרים לנו מכל".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"כאשר משרד ממשלתי תומך במועמדות לפרס לסרט שמאדיר עו"ד שתומכת ברצח חיילים וישראלים ומגינה על מחבלים בבתי משפט בחירוף נפש, זו יריקה ובגידה בנו המשפחות השכולות. עצם המועמדות מהווה ביזוי יקירנו שנרצחו על ידי חבריה של עו"ד לאה צמל", אמרו בזעם הרצל ומירב חג'אג' הוריה של סגן שיר ז"ל שנרצחה בפיגוע ארמון הנציב בשנת 2017.

משפחת חג'אג' היא אחת מ-109 המשפחות השכולות ששכרו מכתב דחוף לשר התרבות, ח"כ חילי טרופר, בדרישה שיבטל את מועמדותו של הסרט הדוקומנטרי על פועלה של עו"ד לאה צמל לפרס הקולנוע היוקרתי "פרס אופיר". 

"אנו מצפים ממדינת ישראל וממשרד התרבות והספורט להציב קו אדום וברור לוועדות הפרסים הלאומיים ובמיוחד לפרס אופיר", אמרו הוריה של סגן חג'אג' ז"ל. "מי שתומך בטרור ובמחבלים שרוצחים ישראלים לא יוכל להיות מועמד ולא לקבל פרס או תקציבים ציבוריים על דם ילדינו. אנו קוראים לשר התרבות טרופר להתערב במשבר שנוצר. זו בושה וחרפה".

"אין מדובר בעורכת דין מן השורה אלא בפרקליטת השטן אשר לא בוחלת בשום אמצעי כדי לייצג את מי שרצחו את היקרים לנו מכל", נכתב במכתב הבהול שנשלח הבוקר לשר טרופר והגיע לידי N12. "נזכיר שכבר ב-1977, שופטי בית המשפט העליון ציינו את דעתם עליה כאשר בין היתר נאמר כי לאה צמל היא חלק מ'המזדהים עם אויבי המדינה המבקשים את חורבנה'. עד כדי כך היא מזדהה עם מחבלים רוצחי חפים מפשע".

 

חילי טרופר על השנה המיוחדת בחייו (צילום: מתוך
שר התרבות חילי טרופר|צילום: מתוך "גלית ואילנית", קשת 12

עוד נכתב: "לא יעלה על הדעת שמשרד התרבות והספורט שנותן חסות לטקס יאפשר ליוצרי סרט זה את המועמדות לסרט התיעודי הטוב ביותר ואת האפשרות לייצג את ישראל בטקס האוסקר הבינלאומי. יוצרת הסרט רחל לאה ג'ונס לא הסתירה את הזדהותה עם מושא הצילום שלה ואמרה בין השאר שהיא מזדהה פוליטית עם צמל ובחרה לעשות סרט המספר על פעילותה של צמל. האם תיעוד יצוג של רוצחי היקרים לנו מכל ראוי לפרס?! האם אתה כמי שחונך לאהבת העם והארץ מוכן לחתום, כשר התרבות של מדינת ישראל על כך שאותה פרקליטת שטן תזכה לכבוד וזאת על חשבונם של אלפי משפחות שכולות? האם דם ילדנו, הורינו, בעלינו, נשותינו והיקרים לנו הינו הפקר?!".

גם מיכל סלומון, שאיבדה את בעלה אלעד ז"ל בפיגוע בחלמיש מסרה: "המועמדות לפרס אופיר של סרט תיעודי על פרקליטה של מחבלים היא יריקה בפרצופן של המשפחות השכולות. המשפחות הללו פוגשות את עו"ד צמל בבתי המשפט, תוך שהיא מייצגת ומזדהה עם אויבי המדינה אשר רצחו את יקיריהן. הכיצד משרד התרבות ומדינת ישראל מעודדים ומחבקים אותה?! כלל האזרחים צריכים לצאת למאבק כדי למנוע את מועמדות הסרט לפרס".

 

עוררה סערה, עו
עו"ד לאה צמל|צילום: נתי שוחט, פלאש 90, חדשות

המכתב הקשה נחתם על ידי 109 משפחות שכולות, חברי וחברות הפורום "בוחרים בחיים" של המשפחות השכולות ונפגעי פעולות האיבה. בין המשפחות שחתמו על המכתב נמצאות גם משפחת קוקיא, שאיבדו את יקירם רון שנרצח בפיגוע דקירה בערד. דבורה גונן, אמו של דני גונן שנרצח במעיין הסמוך ליישוב דולב בשנת 2015, וגיא יחזקאל בעלה של קים לו ונגור-יחזקאל שנרצחה בפיגוע הדקירה בברקן בשנת 2018.

טקס פרסי האקדמיה לקולנוע, "פרסי אופיר", מתקיים מדי שנה בחודש ספטמבר, כארבעה חודשים לפני ההכרזה על המועמדים לפרס האוסקר האמריקאי. הזוכה בפרס "הסרט הטוב ביותר" נשלח כנציגה של ישראל להתמודד על מועמדות לזכייה באוסקר, בקטגוריית "פרס האוסקר לסרט הזר הטוב ביותר". מתוך זוכי פרס האופיר בקטגוריית "הסרט הטוב ביותר" לאורך השנים, 10 סרטים נבחרו להיות מועמדים לפרס אוסקר בקטגוריית "הסרט הזר הטוב ביותר".

תנועת "אם תרצו" אשר מלווה את פורום "בוחרים בחיים" של המשפחות שכולות מסרה בתגובה כי "לא יעלה על הדעת שסרט אשר מציג באור יקרות פרקליטת מחבלים יזכה למועמדות בפרס האוסקר הישראלי הנערך בחסות משרד התרבות והספורט. הפקת הסרט נולדה בחטא ובמימון משרדי ממשלה והאפשרות שיזכה בפרס היוקרתי בחסות המדינה הוא אות קין לשרים האחראים למחדל. אם היה מדובר בטקס פרטי הייאוש היה יותר נוח, אבל כאשר משלם המיסים משתתף פעיל בטקס הדבר חמור שבעתיים. אנו מצפים משר התרבות לפעול בנושא ולא להסתפק בדיבורים בלבד. אם הוא לא מסוגל לשמור על כבוד אזרחי ישראל והמשפחות השכולות ליבו אינו נמצא במקום הנכון."

ממשרד התרבות והספורט נמסר: "המשרד מבין את כאבם של המשפחות השכולות. לצד זאת, חשוב להדגיש כי פרסי אופיר נקבעים ומחולקים על ידי חברי האקדמיה ולא על ידי המשרד עצמו. למשרד אין שום נגיעה בהליך הבחירה שנתון כולו בידי חברי האקדמיה וועדת הפרס. למשרד אין כל סמכות להשפיע על התכנים או להתערב בבחירתם".