שיר פלד השתחררה ממג"ב לפני 14 שנה, אך רק בשנים האחרונות היא התחילה להבין שהשירות הצבאי השפיע עליה הרבה יותר משחשבה ושהיא סובלת מפוסט-טראומה. ביחד עם רונה לי שמעון, ששיחקה מסתערבת בסדרה "פאודה" הן נפגשו על הסט כחלק מתערוכת צילומים שנפתחת במוזיאון ארץ ישראל, שבה אומנים ופוליטיקאים מצטלמים עם הלומי קרב, כאלה שסיימו את שירותם הצבאי ונשארו מאחור, ללא טיפול מספק.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"הייתי המסתערבת הראשונה ביחידה של משמר הגבול. אז זה גם היה ניסיוני אז הכל ככה למדו עלינו על הדרך", סיפרה פלד. "במשך הרבה דברים לא דיברתי על מה שעשיתי בצבא ובטח לא פוסט-טראומה, ויום אחד אני מדליקה טלוויזיה ורואה את רונה לי בדמות נורית. ופשוט קיבלתי מכה מטורפת. ופלאשבקים".

"העניין עם פוסט טראומה, זה שהיא לא נראית לעין", שיתפה רונה לי על שלמדה. "קשה להוכיח אותה וקשה לסנגר עליה, והצעירים שסובלים ממנה לוקח להם זמן כמו לשיר לקח זמן ופתאום זה נדלק. כשהם מבינים שהם במצב הזה הם נתקלים בבירוקרטיה כל כך מסורבלת וזה התמודדות מאוד קשה".

קמפיין הלומי קרב (צילום: n12)
קמפיין הלומי קרב|צילום: n12

במסגרת אותה תערוכה נפגש הזמר איתי לוי עם ירון אדל, סטארט-אפיסט שהיה קצין בנח"ל ולחם במלחמת לבנון, שם איבד בקרב חייל ומאז אובחן כפוסט טראומטי. "אני לא אוהב את המילה הלום קרב, זו מילה מכובסת בעיני", הסכימו השניים. "זה מושג מקטין, אני לא יושב בחדר ובשוק הלום. כמות הגברים הישראלים שמסתובבים ברחוב, ויש להם פוסט טראומה למרות שהם לא יודעים היא אדירה".

יותר מ-5000 חיילים מוכרים היום כנפגעי פוסט טראומה, לצד רבים אחרים שלא אזרו כוחות להתמודד עם הקשיים, הבירוקרטיה , והבושה הגדולה לשתף את סיפורם. אחרי כל כך הרבה שנים של חיילים שנשלחים להגן על המולדת, אולי הגיע הזמן שהמערכת ששולחת אותם לשדה הקרב, תטפל בהם גם אחרי שהמערכה הסתיימה.