מליאת הכנסת (צילום: AP)
מליאת הכנסת|צילום: AP

ב-22 בינואר יבחרו אזרחי ישראל את נציגיהם לכנסת ה-19. ההליך הדמוקרטי צפוי להיות הרה גורל לעשרות מחברי הכנסת המכהנים כיום, שימצאו עצמם מחוץ לחיים הפוליטיים. השינויים האחרונים, ביניהם חילופי יושבי ראש למפלגות ותיקות, פרישה מרצון ומפלגות שככל הנראה יתרסקו לגמרי ואולי לא יעברו את אחוז החסימה, גורמים לכך שבעוד כחודשיים נראה כמות לא מבוטלת של חברי כנסת עוזבים את המשכן - אולי הגדולה ביותר מזה ידענו זמן רב.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אבל אל דאגה, לא מדובר בקבוצה של אנשים שיצטרפו למעגל האבטלה. רבים מהם כבר חשבו על היום שאחרי ועל חלופה אפשרית אם ייאלצו להיפרד ממשכורת נאה בסך 38,296 שקלים ברוטו.

בסוף השבוע האחרון, אחת מהפורשות, ח"כ רוחמה אברהם, לשעבר סגנית שר הפנים, לא שללה התמודדות על ראשות אחת הערים במרכז הארץ. גם ח"כ כרמל שאמה הכהן מהליכוד, שחושש למיקומו בפריימריז, בודק במשך תקופה ארוכה אפשרות לרוץ לראשות העיר רמת גן וח"כ זאב ביילסקי מקדימה, שיחזור, ככל הנראה, תוך עשרה חודשים, לעמוד שוב בראשות העיר רעננה. ההיסטוריה מלמדת כי פורשים נוספים מהכנסת צפויים לנחות היישר למשרות מרופדת בעולם העסקים, עם תנאים נוחים לא פחות ועם כוח לא מבוטל.

הייאוש נעשה יותר נוח

אין תמונה
שרונה מן

אם תשאלו את ח"כ לשעבר יגאל ביבי, הוא יספר לכם שמצבם של מרבית מחברי הכנסת הפורשים אינו מזהיר ביום שאחרי. ביבי, שמשמש כיום יו"ר עמותת חברי הכנסת לשעבר, טוען שלא משתלם כלכלית, כדבריו, להיות חבר כנסת. אבל על הקביעה הזאת אפשר בהחלט לחלוק.

הנה כמה עובדות מעניינות: מדי שנה צובר כל חבר כנסת חדש כ- 2% ממשכורתו לפנסיה. במילים אחרות, חבר כנסת שיפרוש מהמשכן לאחר קדנציה מלאה בת ארבע שנים בגיל הפרישה יזכה לתוספת נאה לפנסיה של כ- 3000 שקלים מדי חודש. הטבה מפליגה נוספת (ויש שיאמרו תמוהה) לפורשים היא מענק ההסתגלות של כ- 150 אלף שקלים שנועד לרפד את הנחיתה "הקשה" למציאות.

בנוסף, הטבות נלוות כמו טלפון נייד בחינם, מימון טלפון נייח והמשך מינוי לעיתון יומי ימשיכו להיות מנת חלקו של הח"כ הפורש לאורך כל שנות חייו.

על כל הקביעות האלו, חולק ביבי, וטוען כי בכל זאת ל- 300 חברי המועדון שלו קשה בראש ובראשונה מבחינה נפשית לעכל את העובדה כי הם אינם נבחרי ציבור עוד. אחת ההוכחות החזקות ביותר לטענותיו, מגיעה בדמותו של ח"כ מאיר שטרית. שטרית בן ה-64, שרחוק שלוש שנים מגיל הפרישה, מסרב להיפרד מהכיסא, ואולי גם מכל הנלווה אליו. בימים אלה, לאור התרסקות מפלגת קדימה בסקרים, הוא שוקל לרוץ בראש מפלגת הגימלאים.

כל התחזיות מראות שבחודשים הקרובים ביבי יצטרך להגדיל את מספר הכיסאות הפנויים במועדון שלו - כמעט חמישים חברי כנסת לערך צפויים להצטרף לשורות הארגון. אבל לא מדובר ב"'קבוצת תמיכה" שגרתית: בנוסף לכיבוד קל, עיון בעיתונים וחיזוק הדדי, חברי הכנסת לשעבר יוכלו לתכנן יחד מה יעשו בעתיד. ובזמן שיחשבו - הכסף ימשיך לזרום לחשבון הבנק.