סער והנגבי במטה הליכוד (צילום: מטה הליכוד)
סער והנגבי במטה הליכוד|צילום: מטה הליכוד

בעוד שהמוני בית ישראל מממשים את זכותם הדמוקרטית ומשלשלים את פתקי ההצבעה לקלפיות השונות ברחבי הארץ, יצאו חברי-הכנסת מטעם המפלגות השונות לשטח. בשעות הצהריים התייחס יושב-ראש מטה הבחירות של הליכוד, השר גדעון סער, לאחוזי ההצבעה הגבוהים, יחסית, שנרשמו עד כה -  והתייחס גם לטענה שלפיה הנתונים המרשימים משרתים דווקא את מחנה השמאל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"השאלה היא כמובן איפה מצביעים", פתח סער את דבריו. "אנחנו פועלים להעלאת אחוזי ההצבעה בקרב תומכי הליכוד", הוסיף, אך הדגיש כי הוא מרוצה מהעבודה שמתבצעת בשטח. "אנחנו בהחלט מוטרדים מכך שבריכוזים שבהם השמאל חזק יש אחוזי הצבעה גבוהים יותר", ציין השר. "לכן, אנו פועלים להעלות את אחוזי ההצבעה בקרב מצביעי הליכוד וישראל-ביתנו כדי לשקף בצורה הטובה ביותר את הדעות בעם", הוסיף.

המנצחת הגדולה בפער גדול, יחימוביץ' (צילום: מאקו, מיכאל שוודרון)
יחימוביץ' מצביעה|צילום: מאקו, מיכאל שוודרון

הוא המשיך ואמר, כי לדעתו, שיא ההצבעה יהיה מאוחר יותר, עם חזרתם של אזרחי ישראל מהטיולים שאליהם יצאו בשל יום השבתון. "ברגע זה, אחוזי ההצבעה גבוהים מאוד באופן יחסי ממה שאנו רגילים בשנים האחרונות בשעות האלה. יחד עם זאת, בדרך כלל אחר הצהריים יש גל גדול של מצביעים. אני מניח שכפי שנראה אחוז ההצבעה כרגע, יכול להיות שנגיע ל-70 אחוזי הצבעה".

נכון לשעה 14:00: 38.3% הצביעו

עמדות ספירת הקולות כבר מוכנות (צילום: חיים ריבלין)
עמדות ספירת הקולות כבר מוכנות|צילום: חיים ריבלין

אנשי ועדת הבחירות מתרוצצים במהלך היום בכנסת, עם הדפים הצהובים בידיהם ועליהם הנתונים הראשונים ממעל לעשרת אלפים הקלפיות שנפתחו בשעה 07:00 ברחבי הארץ. נכון לשעה 14:00, עודכן אחוז ההצבעה ל-38.3%.

בוועדה יודעים לספר בסיפוק על אחוזים גבוהים ביחס לבחירות הקודמות ב-2009. נכון לשעה 10:00 נרשמו 11.4% הצבעה, וזאת לעומת מהנתון המקביל של קצת יותר מעשרה אחוזים בבחירות הקודמות. בוועדת הבחירות קיוו כי הנתון הראשון הזה ינבא במשהו את אופי ההליך גם בהמשכו עד ליעד שהציבו - 70 אחוזי השתתפות.

ספירת הקולות בוועדת הבחירות, אתמול (צילום: חדשות 2)
הדיווחים זורמים מכל רחבי הארץ. ועדת הבחי|צילום: חדשות 2

מפכ"ל המשטרה יוחנן דנינו הגיע בשעות הצהריים המוקדמות לביקור במטה הוועדה, וסיפר על מוכנות המשטרה ליום החגיגי הזה. "מעל עשרים אלף שוטרים פרוסים כעת ברחבי הארץ", עדכן דנינו, "תפקידם לראות שהיום יעבור בצורה טובה וכל אזרח יוכל לממש את זכותו להצביע בצורה טובה וחופשית וכך נמשיך לפעול במהלך היום. כמדינה דמוקרטית אני מאחל שאחוז ההצבעה יהיה גבוה ושיהיה בהצלחה למדינת ישראל".

בחלק מהקלפיות נרשמו גם תורים (צילום: עדי סופר, תנועת אשדודים)
בחלק מהקלפיות נרשמו גם תורים|צילום: עדי סופר, תנועת אשדודים

ממגוון קלפיות הגיעו אולי פניות באשר לאי הסדרים הקלים שנרשמו ברחבי הארץ. במספר קלפיות דווח על תגרות, מחסור בפתקים, נסיונות זיוף ותורים שמשתרכים, אבל באשר להפרות הסדר ציין המפכ"ל דנינו כי "באופן יחסי אנחנו רואים מספרים נמוכים בהרבה של הפרעות ממערכות בחירות שאנחנו מכירים. כל עניין כזה טופל במהירות יחסית. אבל בסך הכל, היום מתנהל יפה".

_OBJ

בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט עדכן הסטטיסטיקאי הראשי של הוועדה, הפרופסור אבי דיסקין, על התקדמות הליך הבחירה. "אל החדר שבו אנחנו נמצאים מגיעים דיווחים גם על תקלות וגם על שיעורי הצבעה. אם אתה רואה שמתעכבים אחוזי הבצעה אתה רואה שמשהו חורג. המערכת עובדת נכון לעכשיו יוצא מן הכלל. אני מקווה שתהיה עליה באחוזי ההצבעה. בשנים הקודמות ראינו שינויים לאורך השעות, זה לא עניין לינארי אבל זו בהחלט עליה די ברורה לגבי השעה עשר בבוקר".

_OBJ

באשר לקולות הקוראים לישראל לעבור לשיטת הצבעה ממוחשת משיב הפרופסור דיסקין - "אני מאוד מקווה שמדינת ישראל אף פעם לא תעבור להצבעה ממוחשבת. אנחנו יודעים שבעבר, כולל בפריימריז של מפלגות, זה נכשל ויש סיכוי יותר גדול לזיופים. החישובים מועברים למחשבים, אבל תמיד יש גיבוי ידני לכל הצבעה. כך עושים בכל העולם הדמוקרטי".

_OBJ

בירושלים לא נרשמו הפרעות להצבעה התקינה. יושב ראש הכנסת ראובן (רובי) ריבלין שהצביע בבירה קרא לאזרחי ישראל לצאת ולהצביע, ואמר כי "לצערי, הציבור הישראלי איבד את האמון ביכולת שלו להשפיע על סדר היום. צריך לזכור שזהו היום החשוב ביותר בדמוקרטיה הפרלמנטרית. ביום הזה קובע הציבור מי יהיו נציגיו בארבע שנים הקרובות ומי ישפיע על גורלו. אין לאף אזרח את הפריווילגיה להשתמט מהצבעה ביום זה".