כישלון הממשלה הקודמת בהורדת מחירי הדירות, תוך קבירת חוק "מע"מ אפס", הציבה את מצוקת הדיור בראש רשימת הנושאים הבוערים שלהם יידרשו נבחרי הכנסת הבאה לספק מענה הולם. מי שיודעים לפזר הבטחות בשפע ידעו הפעם להרים את הכפפה החמה, אך מה שעדיין לא ברור הוא למי הציבור מאמין יותר? כשלושה חודשים לפני שישראל הולכת לקלפי ערכה מערכת "תכנית חיסכון" את סקר הבחירות הגדול. התוצאות? לא מפתיעות במיוחד.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
את מרבית התקוות סביב יוקר המחייה בכלל ויוקר הדיור בפרט, תולה הציבור בגיבור מהפכת הסלולר, השר לשעבר משה כחלון, שכבר התחייב להביא לרפורמה דומה בענף הדיור. עם זאת, נראה כי רחשי הציבור נתונים דווקא לחיבור בין מפלגות העבודה והתנועה, שמדורגים על פי הסקר כרשימה הגדולה בכנסת עם 32 מנדטים. מפלגת הליכוד מדורגת שנייה עם 24 מנדטים, כשמפלגתו של כחלון שלישית עם 20 מנדטים – כמו גם מפלגת יש עתיד של יאיר לפיד. מפלגת הבית היהודי זוכה לבדה ב-17 מנדטים, בעוד שישראל ביתנו רושמת התרסקות עם 6 מנדטים בלבד.
למרות התגבורת התמיכה במפלגת העבודה, בכל הנוגע לענף הדיור - הבוחרים של הרצוג לא מאמינים שהוא זה שיכול לחולל את השינוי המתבקש. על פי הסקר, רק 35% מהמצביעים לעבודה חשבו שהרצוג יוריד את מחירי הדירות, כמחצית מבוחרי הליכוד או יש עתיד מאמינים שמנהיגי המפלגות שלהם יורידו את המחירים.
במקרה של כחלון – לפחות 84% אחוז מבוחריו מאמינים שהבשורה בפיו. למרות שדורג שלישי ברשימת המפלגות לכנסת ה-20, נתפס כחלון כיחיד שיכול באמת להוביל מהלך שיביא להורדת מחירי הדיור. לפחות 34% ממשיבי הסקר נתנו בו את אמונם, זאת בעוד שהמועמדים יאיר לפיד, נתניהו והרצוג זוכים כל אחד לפחות ממחצית הקולות. 31% אינם מאמינים שאיש מבין כל אלה באמת מסוגל ליצור שינוי.
לסיכומו של דבר, מחפשי הדיור בישראל אינם מגלים אופטימיות באשר למצבו של הענף בעתיד הקרוב. 58% מהם חושבים שמחירי הדירות יעלו עד הבחירות, 30% מאמינים שהמצב לא ישתנה כלל, ורק 12% מאמינים שהמחירים ירדו.
הסקר נערך בקרב 560 משתתפי כנס הנדל"ן שנערך בשבוע שעבר בתל אביב.