תלמידים בשלוש כיתות בבית הספר היסודי "ניצנים" שברמת גן קיבלו אתמול (שלישי) עונש חריג, השעיה מהלימודים, לאחר שבעת הישמע קול האזעקה נכנסו למקלט בבית הספר ולא נשארו בכיתותיהם וישבו מתחת "קו החלון". לפי הנהלת בית הספר, נוהל חדש של פיקוד העורף קבע שבערים ירוקות כמו רמת גן, במקרים בהם לא ניתן להגיע למקלט, יש להיצמד לקיר ולשבת מתחת לקו החלון, מכיוון שזה המקום המוגן ביותר.

במכתב חריג ששלחה הנהלת בית הספר אחרי האירוע להנהגת ההורים, נכתב שהרקע לענישה היא העובדה שהילדים לא נשמעו להנחיות ולא התפנו למרחב המוגן המיועד להם. לדברי ההנהלה, הילדים ירדו למקלט ויצרו עומס רב שגרם לצוואר בקבוק בכניסה למקלט, מה שבפועל מנע את סגירתו בעת האזעקה. לאחר המקרה, החלטת בית הספר הייתה ששלוש הכיתות הללו לא יגיעו ללימודים היום ומחר כעונש כיתתי.

 

תרגיל בבית ספר, ארכיון (צילום: AP)
ילדים בעת תרגול של אזעקה בבית ספר, ארכיון|צילום: AP

בהתאם להנחיות פיקוד העורף, לאחר הפסקת האש, חזרה רמת גן כמו ערים נוספות באזור המרכז למתווה הירוק - מתווה שגובש יחד עם נציגי העירייה, הנהגת ההורים העירונית, פיקוד העורף ומשטרת ישראל. עיקרי ההנחיות שגובשו בין הגופים הופצו בקרב ההורים בבית הספר ובהם הוכתב כיצד יפעלו תלמידי בית הספר, על פי חלוקה לשכבות וכיתות לימוד, עם הישמע האזעקות. בהנחיות של בית הספר, הוגדר כי חלק מהתלמידים יתפנו למקלטים, חלק ישהו בחדרים פנימיים, אחרים יתפנו לחדר המדרגות ונוספים ישהו בכיתותיהם מתחת לקו החלון.

ההורים כועסים ומאוכזבים מהחלטת בית הספר

ההורים לתלמידים בבית הספר מתוסכלים מאוד מהענישה הקולקטיבית והמחמירה שהוטלה על ילדיהם: "כהורה לילדה שעמדה במרחב המוגן שהוקצה לה ולא רצה עם קבוצת ילדים מבולבלים ומבוהלים למקלט, אני חשה אכזבה עמוקה מהנהלת בית הספר. במקום לנהל עם הילדים שיח על הבהלה שאחזה בהם, הם בחרו בענישה קולקטיבית שמעבירה להם מסר שלא רואים אותם, שלא סומכים עליהם ושהם אינם מוגנים". היא המשיכה והאשימה בשיחה עם N12: "הנהלת בית הספר בחרה להאשים את ההורים ולהעניש את הילדים על לא עוול בכפם - במקום לדרוש פתרונות מיגון מהרשויות, כאלו שיאפשרו לילדים להרגיש בטוחים באמת".

אב לתלמיד אחר סיפר כי תקופה ארוכה הוא לא שלח את בנו לבית הספר בגלל בעיות המיגון: "בבית הספר יש מקלט שיכול להכיל רק 450 ילדים, וגם זה עם פתח צר וירידה תלולה. בנוסף, הוא נפתח לעוברי אורח כמקלט ציבורי ולכן בפועל רק 250 תלמידים 'נהנים' ממנו. צעקנו, התרענו, ביקשנו - וכולם מתנערים מאיתנו. מתייגים אותנו כהיסטריים ושמים פלסטרים להשתיק אותנו כמו הצבת מרחב מוגן שמספיק ל-60 ילדים, כשבבית הספר יש 750 תלמידים".

ההורים בבית הספר מודאגים מהיעדר היכולת של בית הספר לספק מיגון ראוי לכלל התלמידים. "הילדים יכולים גם לשכב על הרצפה בחצר עם ידיים על הראש כי 'אלו הנחיות פיקוד העורף'. 500 ילדים עם פתרונות של ישיבה מתחת לחלונות ובחדרי מדרגות. איך אני אמור להיות שקט כשהילד שלי או יושב מתחת לחלון או נרמס בדרך למקלט", הוסיף האב.

אמש התקיים דיון בין הנהגת ההורים להנהלת בית הספר ובסיומו הופץ מכתב להורים שהגיע לידי N12: "אנו קוראים לכולם לכבד ולשמור על הנחיות בית הספר. נבקשכם להסביר לילדים מהו המקום הבטוח עבורם כפי שנקבע על ידי בית הספר, בהתאם להנחיות פיקוד העורף. זאת על מנת לשמור גם על ביטחונם שלהם וגם על ביטחונם של חבריהם, כולם". 

תגובת העירייה: "הילדים פעלו בהנחיית הוריהם"

מעיריית רמת גן נמסר בתגובה: "אותם תלמידים, פעלו בהנחיית הוריהם, בניגוד מוחלט להנחיות החירום לפינוי מסודר בעת אזעקה בהתאם לתכנון מוקדם ומאושר על ידי פיקוד העורף. הם סיכנו את חייהם ואת חייהם של תלמידים נוספים בבית הספר, כשהם עושים דין לעצמם ולא פועלים בהתאם להנחיות פיקוד העורף כפי שהוגדרו, ואף תורגלו באותו הבוקר, כבכל יום. מבדיקה שנעשתה על ידי הנהלת בית הספר התלמידים אמרו באופן מפורש כי ההורים שלהם ביקשו מהם בשעת התרגיל להתנהג על פי הנהלים, קרי להישאר בכיתה, ובמקרה אמת - לא לפעול על פי הנהלים, לצאת מהכיתה, לרוץ ולהקדים ילדים אחרים בדרך למרחב מוגנים שלא מיועדים להם. כל זאת תוך סכנה לצווארי בקבוק, רמיסה, אי סגירת דלת הדף וילדים שנותרים חשופים תחת כיפת השמיים. יובהר כי מדובר בהפרה מסכנת חיים של ההנחיות שניתנו להם, באופן מכוון ובזדון. התלמידים, וגם הוריהם, הוכיחו במעשיהם חוסר אמון משווע בהנחיות פיקוד העורף ובצוות החינוכי, תוך שהם כאמור מסכנים את חייהם ואת חיי חבריהם לספסל הלימודים. על כן החליט הצוות החינוכי כי בשלב זה לא ניתן לקחת עליהם אחריות בשעת אזעקה בבית הספר והוחלט כי הם ילמדו מהבית. עיריית רמת גן מקיימת מאמצים רבים להרחבת אמצעי המיגון במוסדות החינוך בכלל העיר, ואף בבית הספר המדובר הותקן ביום חמישי האחרון ממ"ד נייד תיקני חדש ונוסף".