חמישה ימים ל-1 בספטמבר: היום (ראשון) תתקיים פגישת משא ומתן נוספת בין יו"ר ארגון המורים רן ארז לבין משרד האוצר, בניסיון להגיע לפתרון שיאפשר את פתיחתה של שנת הלימודים הקרובה כסדרה. הפגישה צפויה להתקיים ללא נוכחות השרים, כאשר אמש אמר שר החינוך יואב קיש בריאיון ל"פגוש את העיתונות" כי הוא אינו אופטימי בנוגע לתוצאות המגעים, שאינם מתקיימים בדרגים הגבוהים - וכוללים פערים משמעותיים.

מצדו של יו"ר ארגון המורים, רן ארז, אין כוונה להסכים לשכר של 8,500 שקלים עבור המורים, בעוד במשרד האוצר אומרים כי הדרישות של ארז גבוהות. לדבריהם, אם יענו לדרישתו, מורים רבים יינטשו את בתי הספר היסודיים ויעברו ללמד בבתי הספר התיכונים. "במו"מ יש הזדמנות לשר האוצר סמוטריץ' להתעלות על עצמו וללכת לקראת המורים ובכך למנוע את השביתה והפגיעה במערכת החינוך", מסר ארז. 

תלמידים הולכים לבית הספר  (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
חמישה ימים לפתיחת שנת הלימודים, האם היא תיפתח כסדרה?|צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

השביתה, ערב פתיחת שנת הלימודים, אינה הסוגיה היחידה שעומדת על הפרק ודורשת התייחסות מידית מצידו של השר קיש. ישנו מחסור בכיתות לימוד, שמוביל תלמידים רבים ללמוד בקרוונים, חסרים יותר מ-1,500 מורים, נוסף על מחסור בגננות, ישנם מורים המלמדים מקצועות שלא הוכשרו ללמד, ועלייה בתשלומי ההורים בגיל הרך של מאות שקלים בחודש. בשל החלטתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' למנוע העברת תקציבים לחברה הערבית, גם שם צפויים עיצומים ושיבושים בעת פתיחת שנת הלימודים, במחאה על כך.

המתווה של קיש: לדבר על המהפכה המשפטית - מבלי להביע עמדה

לפני שבועיים החליט שר החינוך קיש כי מותר למורים לדבר על המהפכה המשפטית עם התלמידים - אך לא להביע דעה אישית בנושא. זאת, בניגוד להנחיה הקודמת שניתנה לפני 3 חודשים למנהלי בתי ספר, לפיה אין לדבר על הנושא כלל. לפיכך, כעת בנוסף לשביתה המרחפת מעל ראשם, המורים נדרשים להתמודד גם עם דילמה נוספת - כיצד לתווך לתלמידים את הנושא.

מחאת התלמידים/הורים תל אביב (צילום: עמיר טרקל)
מחאת הורים ותלמידים נגד המהפכה המשפטית|צילום: עמיר טרקל

שר החינוך פירסם תוכנית מקיפה שמעודדת מורים לדבר על המהפכה, על הקונפליקטים, על השסעים, וגם על הגורמים המחברים - על הסיבות להישאר יחד. "אני מציע לכל מורה ומורה שייכנסו לכיתה לבקש מכל תלמיד ותלמידה קודם כל להגיד מה הם אוהבים או מה הם מעריכים , או עם מה הם מזדהים בדעה שמנגד", אומר שר החינוך לשעבר, שי פירון. "לנסות לייצר חשיבה רחבה יותר. אני מציע להתמקד באיזה מילים לא אומרים, ובעיקר ללמד שיש פה מחלוקת עמוקה, יש פה תהום פעורה, אבל אנחנו נשארים יחד". 

מנדי רבינוביץ', מנהל בית הספר הריאלי בחיפה, מבקש לחזק את המורים לקראת תחילת השנה החדשה. "אני חושב שחשוב מאוד ששר החינוך יודיע רשמית שהמורים שנכנסים עכשיו למשימה מאוד מאוד מורכבת, מאוד לא פשוטה, יידעו שיש להם גיבוי מלא משר החינוך וממערכת החינוך ומהמפקחים. שגם אם הם ימעדו, או יעשו איזשהו מעשה שהוא לא בדיוק לפי הפרוטוקול או הספר, הם יידעו שהם מוגנים. שאף אחד לא יפגע בהם והם לא יחטפו, ויוכלו להיכנס לכיתות ולדבר בביטחון".