שר החינוך יואב קיש שלח אתמול (שני) מכתב לראשי האוניברסיטאות ובו כתב בין היתר כי הוא מאשים אותם ב"אחריות ישירה לפגיעה הקשה בחופש הביטוי באקדמיה", זאת בשל ה"התנהלות הכוחנית", לדבריו, שהופנתה כלפי חה"כ שמחה רוטמן בעת השתתפותו בפאנל באוניברסיטת תל אביב. ועד ראשי האוניברסיטאות, לא נשאר חייב וענה לשר במכתב חריף: "מכתבך נאחז קלושות באירוע נקודתי אך תכליתו 'כתב אישום' בוטה וחסר תקדים נגד אוניברסיטאות המחקר בישראל".

במכתב ששלח קיש, המכהן גם כיו"ר המועצה להשכלה גבוהה, הדגיש כי "אין בו פליאה" על המצב שאליו הובילו, כלשונו, ראשי האוניברסיטאות. "מצד אחד אתם נלחמים על 'חופש ביטוי ודמוקרטיה' ולטענתכם הנפת דגל אש"ף היא חלק מזכויות לגיטימיות, אבל במקביל בחודשים האחרונים פעלתם נחרצות לסתימת פיות של אנשי ימין, הדרת עמדות שנוגדות לעמדתכם ונתתם לזה גיבוי ולגיטימציה".

בדבריו, התייחס קיש להצעת החוק שקידמה חה"כ לימור סון הר מלך ומטרתה הרחקת סטודנטים שיניפו דגלי פלסטין מן האקדמיה. ההצעה, גררה כאמור ביקורת נוקבת מטעם האוניברסיטאות עצמן, שהתייחסו אליה גם במכתב שפרסמו עתה: "האם זהו רק צירוף מקרים כאשר חברים בקואליציה שלך מעלים הצעת חוק שכל תכליתה להפוך את האוניברסיטאות למשטרה מפקחת שצריכה 'לצוד' סטודנטים בחשדות כאלה ואחרים, והדיון בה 'נידחה לחודש' במקום שתוסר לאלתר מסדר היום?". 

סטודנטים ערבים מפגינים באוניברסיטת תל אביב (צילום: תומר נויברג, פלאש 90)
הפגנה של סטודנטים ערבים באוניברסיטת תל אביב|צילום: תומר נויברג, פלאש 90

"ייאמר לזכותך כי 'הנחת על השולחן' את האג׳נדה שלך באופן ברור: אתה מבקש אוניברסיטאות מחקר כנועות ונשלטות אשר ידירו רגליהן מהמרחב הציבורי ויחששו לבקר את הממשלה או להיות שותפות לכל שיח ציבורי שאינו נוח לך או לפוליטיקאים אחרים", הוסיפו ראשי האוניברסיטאות. "מכתבך חושף היטב את הלך הרוח הכללי השורר נגד האקדמיה בקואליציה בה אתה חבר".

"קשה להשתחרר מהתחושה שאתה, וחלק משותפיך, רואים באקדמיה אויב אידאולוגי שיש להכניעו או לייבשו", הדגישו ראשי האוניברסיטאות במכתבם, שבו התייחסו גם לשביתת הסגל הבכיר, שמוחה על תנאי השכר והקיפאון במו"מ עם משרד האוצר. "האם זהו רק צירוף מקרים שלמרות שמזה מעל שבוע, מתקיימת שביתה של הסגל האקדמי הבכיר באוניברסיטאות – וקולך לא נשמע?".

"הנהלות אוניברסיטאות המחקר בישראל עושות כל שביכולתן לשמור על שיח חופשי ופתוח בקמפוסים מימין ומשמאל, ולאפשר לסטודנטים, לבטא את דעותיהם באמצעות שלל תאים פוליטיים מכל קצות הקשת (אותם אגב, הצעת החוק לעיל דרשה שנסגור). אנו גאים בחופש הביטוי המגוון של הסגל האקדמי והסגל המינהלי במוסדותינו", הוסיפו בוועד ראשי האוניברסיטאות וציינו, "אנו תקווה שהשכל הישר יגבר ונוכל לקיים שיח אמיתי על מנת להתמודד עם האתגרים העצומים העומדים בפנינו ולטובת מערכת ההשכלה הגבוהה ומדינת ישראל" .