פרסום ראשון: האוניברסיטה העברית, שבבעלותה אוצרות רבים שמוחזקים בספריה הלאומית, העבירה בסוף השבוע מכתב לשר החינוך יואב קיש שבו יצאה נגד התיקון לחוק שיאפשר לשר לשלוט לכאורה במינויים בספרייה. אנשי האוניברסיטה שיגרו איום משמעותי, וכתבו לשר כי היא "לא תהסס לדרוש את החזרת כל הספרים, האוצרות שנמסרו לספריה מכוח ההסכם ועל בסיס החוק שחוקק בהסכמתה - ולהפסיק את המימון אשר היא מעבירה לספריה הלאומית" - כך דיווחנו אתמול (שבת) ב"חדשות סוף השבוע".

הכתבים והאוצרות הללו מהווים כ-33% מהספרייה, והם כוללים בין היתר את כתבי ניוטון, ארכיון ש"י עגנון, העותק המקורי של "התקווה" שכתב נפתלי הרץ אימבר, הגדת רוטשילד (שנחשבת להגדת הפסח העתיקה ביותר בעולם), כתבי הרמבם ונוספים.

במכתב הזכירו אנשי האוניברסיטה את החוק שהסדיר את מעמדה של הספריה הלאומית, שהייתה בבעלות מלאה של האוניברסיטה העברית בירושלים עד לשנת 2008. ״על בסיס חוק זה״, נכתב, ״נחתם בין הספריה לאוניברסיטה הסכם מקיף אשר מכוחו העבירה האוניברסיטה החזקה בספרים, באוספים ובאוצרות שהיו שמורים אצלה - ומכוחו מתקצבת האוניברסיטה את הספריה במיליוני שקלים מידי שנה״.

עוד כותבים אנשי האוניברסיטה לשר החינוך קיש כי ״החוק נוסח בהסכמת כל השותפים לדוח הבדיקה והמעורבים בניהול הספריה ותקצובה, באופן שמבטיח ניהול אקדמי מקצועי, תוך ניתוק מכל אינטרסים פוליטיים ועצמאותה של הספריה. בהתאם נקבע מנגנון מינוי חברי המועצה והדריקטוריון, ונקבע סעיף 7 לחוק שכותרתו אי תלות״.

האוניברסיטה העברית בירושלים (צילום: 123RF‏)
האוניברסיטה העברית במסר לשר קיש, ארכיון|צילום: 123RF‏
הספרייה הלאומית, ירושלים (צילום: פלאש 90)
הספרייה הלאומית בירושלים|צילום: פלאש 90

״לאחרונה נודע לנו כי יש בכוונתך לפעול לתיקון חוק הספריה הלאומית לרבות המבנה הקבוע בחוק והגופים שנקבעו בו, באופן שיבטל את מנגנוני העצמאות והניתוק של הספריה מהממשלה״. זאת, לטענתם, מבלי לקיים איתם כל הידברות ומבלי להגיע למתווה שמוסכם עליהם.

 אנשי האוניברסיטה מבהירים במכתב כי כל שינוי בחוק אשר לא יתואם איתה ו״לפי הבנתנו יביא לפגיעה בעצמאות הספרייה, מהווה שמיטת וביטול הבסיס עליו מושתת ההסכם״.

השר קיש סירב להגיב לידיעה