פתיחת שנת הלימודים עדיין בסכנה: מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד, הממונה על השכר במשרד האוצר קובי בר נתן והצוותים המקצועיים משני הצדדים נפגשו היום (שני) לפגישת משא ומתן נוספת במשרד האוצר במטרה לקדם את הסכם השכר ולמנוע שביתה ב-1 בספטמבר. הפגישה ארכה כחמש שעות, אך הסתיימה ללא תוצאות. ראש הממשלה לפיד עקץ: "המורים הוותיקים - לא נטל". שר האוצר ליברמן פרסם תגובה "לכל מי שלא בקיא".

עשרה ימים לפתיחת שנת הלימודים ובזמן שהאיומים בשביתה הופכים ברורים וחזקים יותר, גורם המעורה בפרטי המשא ומתן אמר ל-N12: "שוב מורחים את הזמן במקום להגיע להסכם לפני תחילת שנת הלימודים".

הערב הסתדרות המורים מפעילה מנוף לחץ נוסף - ומורה לא לקיים ימי היערכות ומפגשי היכרות בחינוך המיוחד. המנהלים ועובדי ההוראה בחינוך המיוחד עודכנו כי "כל עוד לא תתקבל הנחיה אחרת, אין לקיים יום היערכות לקראת שנת הלימודים ומפגשים עם הורים לקראת פתיחת שנת הלימודים".

ראש הממשלה יאיר לפיד נפגש עם יו
רה"מ לפיד נפגש עם יו"ר מועצת התלמידים

בזמן שהמשא ומתן עם הסתדרות המורים תקוע, ראש הממשלה יאיר לפיד נפגש עם יו"ר מועצת התלמידים והנוער הארצית רן שי בלשכת רה"מ בקריה בתל אביב והתייחס למשא ומתן למרות בקשת שר האוצר אביגדור ליברמן שלא יתערב במגעים בין האוצר למורים: "אנו לא זקוקים לא למשקיפים ולא למשגיחי כשרות".

"אני לא אוהב את הדרך שבה מדברים על המורים הוותיקים במשא ומתן הזה", עקץ לפיד. "המורים הוותיקים הם אנשים שחינכו פה דורות של תלמידים, שהפקדנו בידיהם את הילדים שלנו. החברה הישראלית צריכה לשאת אותם על כפיים. הם לא נטל על המערכת הם עמוד התווך, הם אנשים שהקדישו את חייהם לחינוך. אין דבר יפה מזה".

ליברמן פרסם תגובה בציוץ בטוויטר: "לכל מי שלא בקיא בפרטים - ראשית, לפי ההצעה שהונחה, כלל המורים, הן הצעירים והן הוותיקים ייהנו מתוספות שכר. שנית, אנו שמים במרכז מצוינות, ולכן כל מורה בעל ותק של שנה או ותק של 20 שנה, שישקיע ויצטיין בעבודתו, יזכה לתגמול משמעותי נוסף בשכרו. לילדים ולנכדים של כולנו מגיע חינוך איכותי".

זועם על המהלך. רן ארז (צילום: פלאש 90 - אוליבייה פיטוסי, חדשות)
"הגענו לדקה ה-90". רן ארז|צילום: פלאש 90 - אוליבייה פיטוסי, חדשות

גם שר הביטחון גנץ התערב, ופנה במכתב לרה"מ לפיד בדרישה לכנס מחר את הממשלה לדיון בנושא פתיחת שנת הלימודים במועדה: "המשא ומתן מתנהל כבר חודשים וטרם הושגו הסכמות. ממשלת ישראל על כל חבריה מחויבת להעמיד את חינוך הילדים בראש סדר העדיפויות. אחריותנו כחברי הממשלה לדאוג לפתיחת שנת הלימודים בתוך הבטחת מערכת חינוך איכותית ומקצועית. לפיכך, אני פונה אליך לכנס ישיבת ממשלה כבר מחר. חינוך ילדינו - חשוב כביטחון אזרחינו".

במקביל לאיומים מצד הסתדרות המורים, גם יו"ר ארגון המורים העל-יסודיים רן ארז מאיים כי אם משרד האוצר לא יגיע עימו להסכמות בימים הקרובים, שנת הלימודים לא תיפתח בתיכונים.

במכתב לחברי ארגון המורים כתב ארז: "הגענו לדקה ה-90 ואם לא ייחתמו הסכמות בימים הקרובים, לא נפתח את שנת הלימודים. אנו אומרים זאת כעת, לא רק לכם, אלא גם לאוצר, לשלטון המקומי ולמשרד החינוך, כדי שאיש לא יגיד שאנו הם המושכים את המשא ומתן עד 31 באוגוסט. אין לנו כל עניין למתוח את ציבור המורים וההורים, ואנו אומרים לכולם, שהכדור נמצא בידי משרד האוצר כבר יותר משלושה שבועות. האחריות כולה אך ורק עליו".

ככל שחולף הזמן, לא ניתן להתעלם מכך שהמשא ומתן מתנהל בתקופת בחירות ולכן גורמים במשרד המשפטים הבהירו אתמול בשיחה עם N12 כי להסכם שייחתם ישנם גבולות גזרה ברורים.

היועצת המשפטית לממשלה אישרה את עצם קיומם של הדיונים מכיוון שמדובר בסכסוך עבודה פתוח במשך יותר משלוש שנים. ההצעה הראשונה שהוצגה על ידי האוצר להסתדרות המורים ניתנה לפני ההכרזה על מועד לבחירות ולכן ניתן לדון בה. כדי למנוע כלכלת בחירות במשרד המשפטים הבהירו שהסכום של ארבעה מיליארד שקלים שהוצג על ידי האוצר הוא הבסיס לדיונים ולא ניתן יהיה לחרוג ממנו בצורה דרמטית מפני שאז הדבר עלול להיחשב ככלכלת בחירות.

"אם השיח היה על הסכם סביב ארבעה מיליארד שקלים, לא יהיה אפשר לזנק בקפיצה משמעותית מהסכומים המדוברים", הסביר גורם במשרד המשפטים. "אם הצדדים לא יצליחו להגיע להבנות ביניהם, קיימת אפשרות של פנייה לבית הדין על-מנת למנות מגשר או להוציא צווי מניעה לשביתה".