פחות מיומיים לצלצול הראשון: לאחר שבית הדין לעבודה דחה את בקשת המדינה לצווי מניעה לשביתה של הסתדרות המורים, הפרקליטות הגישה הלילה (רביעי) את הבקשה בשנית. המשא ומתן בין הסתדרות המורים למשרד האוצר התנהל לאורך כל הלילה, אך טרם נחתם הסכם. הצדדים מנסים לצמצם את הפערים ביניהם ולמנוע דיון בצווי המניעה בבית המשפט.

אתמול דחה בית הדין לעבודה את הדרך שבה ביקש האוצר את צווי מניעה. השופט אילן סופר כתב בהחלטה בעקבות תגובת המדינה: "לא ניתן להגיש בקשה לסעד זמני במסגרת תגובה. ככל שהמדינה חפצה בכך - עליה להגיש את הבקשה לערכאה המוסמכת". 

אחרי הביקורת של השופט, הפרקליטות הגישה הלילה בשנית בקשה לצווי מניעה לשביתת המורים לבית הדין האזורי לעבודה. לאחר שהפרקליטות קיבלה את בקשתו של שר האוצר אביגדור ליברמן להוציא צווי מניעה, המדינה הגישה את תגובתה, ובעמדתה נמסר לבית המשפט כי יש לפעול למנוע את השביתה המתוכננת ב-1 בספטמבר. במקביל הממונה על השכר באוצר מסר לשר כי "הגענו למיצוי היכולות להסכמה עם המורים".

המדינה נימקה את בקשתה לצווי מניעה בפנייתה לבית הדין האזורי לעבודה בכך ש"המשא ומתן מתנהל בתקופת בחירות. הממונה על השכר נדרש להציג הסכם בהתאם למגבלות המשפטיות. הסתדרות המורים דחתה את ההצעות והציגה דרישות 'מחוץ לתחום הסבירות' שהממשלה היוצאת יכולה לפעול בו. הצדדים לא מצליחים להתכנס לכדי הסכמות במשא ומתן".

כל זאת - כאשר מזכ"לית הסתדרות המורים נמצאת בדיונים במשרד האוצר. ל-N12 נודע כי עמדת המדינה הוגשה מבלי לפנות ליועצת המשפטית של משרד החינוך. כדי שהבקשה לצווי מניעה תתקבל, מי שאמור היה לפנות לבית הדין לעבודה הוא משרד החינוך, המעסיק הרשמי של המורים. אלא שגם הערב שרת החינוך הבהירה כי "הבקשה להוצאת צווי מניעה אינה על דעתה". במקום ההליך המקובל, הפרקליטות ביקשה בשם האוצר את צווי המניעה כתגובה לעתירה של התאחדות התעשיינים אך השופט הבהיר - זו לא הדרך לעשות זאת.

יפה בן דוד (צילום: החדשות 12)
יפה בן דוד, הצדדים מנסים לצמצם את הפערים|צילום: החדשות 12

בעמדת הסתדרות המורים שהוגשה לבית המשפט נכתב: "יש לדחות את העתירה של התאחדות התעשיינים על הסף. התזמון של הגשת הבקשה בשעה שהצוותים מדווחים על התקדמות במשא ומתן מעלה חשד של ניסיון לחבל בהסכמות או לכפות על הסתדרות המורים את עמדת משרד האוצר".

בעמדת מדינת ישראל נכתב כי על בית המשפט להתערב ולמנוע שביתה: "אין צורך להכביר במילים על הנזקים האדירים שיגרמו משביתה על התלמידים וההורים. הצדדים לא מצליחים להתכנס לכדי הסכמות במשא ומתן ומשכך מתבקש בית הדין לתת צווי מניעה".

בית הדין הארצי לעבודה קבע הערב כי התאחדות התעשיינים תצטרך להגיב לדרישה לדחות את העתירה על הסף עד אמש ב-23:30. נשיא התאחדות התעשיינים ד״ר רון תומר אמר: "אנו שמחים כי ממשלת ישראל תמכה בעתירתנו ושמה סוף לסחטנות של הסתדרות המורים, אשר מונעת את הרפורמות הנדרשות במערכת החינוך. שדרוג התנאים של המורים חשוב והצעת האוצר נדיבה ביותר אך שדרוג שכר לבד לא יפתור את בעיות מערכת החינוך. המדינה הציבה בפני ההסתדרות שורה של הצעות ריאליות ונכונות וזו בחרה לדחות את כולן על הסף. התנהלות זו מעידה שוב כי טובת מערכת החינוך ותלמידי ישראל אינה לנגד עיניהם. אנו מקווים כי בית המשפט יוציא את צווי המניעה לשביתה, ובכך ינטרל את הנזק העצום למשק ולהורים".

ימי הדיונים האחרונים היו אינטנסיביים ונשאו פירות, ובזכות השיחות חלק מהפערים הצטמצמו. יחד עם זאת, יש נושאים שעדיין שנויים במחלוקת ובעיקרם שינויים בלוח החופשות ומנגנון הפיטורים של המורים. במקביל, הסתדרות המורים קראה לבית הדין לדחות על הסף את העתירה נגד שביתה ב-1 בספטמבר. בין השאר ציינה ההסתדרות כי הבקשה "הוגשה בחוסר תום לב ושלא כדין". 

סכנת השביתה במערכת החינוך | סיקור N12:

במשרד האוצר מבקשים מהמורים לחתום על הזזת 10 ימי חופשה לתאריכים אחרים, כאלו שיתאימו יותר ללוח החופשות במשק. מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד הסכימה על תזוזה של 5 ימים והם: ל"ג בעומר, תענית אסתר ואסרו חג (פסח, שבועות וסוכות), חלק מהימים יומרו בחופשת 'גשר' בין יום הכיפורים לסוכות, אך סירבה לשינויים נוספים. 

סוגיה נוספת שלא נפתרה היא מנגנון הפיטורים של המורים. במצב כפי שהוא כיום, על מנת לפטר מורה יש לעבור תהליך מפרך שכולל ביקורים של מפקח כולל מטעם משרד החינוך, לאחר מכן העברת מכתב הפיטורין לראש חטיבת הפיקוח, שני ביקורים של מפקח בשיעורים של המורה ובחינה של ועדה פריטטית. הדבר מוביל לכך שבפועל, עד שמורה מפוטר ממערכת החינוך חולפים בממוצע 300 ימים - כך על פי נתוני דו"ח שפרסם הממונה על השכר באוצר.

_OBJ

במשרד האוצר דורשים לערוך שינוי דרמטי בשיטת הפיטורים, כך שמנהל יוכל לסיים העסקה של מורה בצורה גמישה ופשוטה יותר. בהסתדרות המורים מתעקשים להשאיר בתוקף את פעילותה של הועדה הפריטטית ולהוריד 2 ביקורים של מפקח בשיעורים של מורים צעירים המועמדים לפיטורים, לעומת זאת מורים עם ותק של 15 שנה להוריד מהתהליך ביקור אחד של מפקח לפני מימוש החלטה על פיטורים.

"אנחנו לא חדורי קרב, באנו לפעול למען עובדי ציבור ההוראה והתלמידים", אמרה היום יפה בן דויד כששוחחה עם מנהלת הלשכה של הממונה על השכר באוצר, "זה העתיד של מערכת החינוך במדינת ישראל".

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: הבקשה להוצאת צווי מניעה אינה על דעת משרד החינוך, והמשרד אינו חלק מהבקשה. לאחר שייושבו מרבית המחלוקות והצדדים הגיעו להסכמות רחבות, משרד החינוך ימשיך לעשות את כל המאמצים למצות את המשא ומתן, זאת חובתנו למען ילדי ישראל. איומים משפטיים לא יסייעו בפתרון משבר החינוך.