בתום משא ומתן קדחתני לאורך הלילה: משרד האוצר והסתדרות המורים הודיעו הבוקר (רביעי) כי נחתם הסכם בין הצדדים, ובמסגרתו יועלה השכר למורה מתחיל ל-9,000 שקל, למנהל מתחיל יינתן שכר של 19 אלף שקל וכן יינתנו מענקי התמדה והצטיינות. העלות הכוללת של ההסכם עם המורים: 4.5 מיליארד שקל. טרם נמצא המקור התקציבי – יידרש לכך אישור הממשלה. בינתיים, בתיכונים עדיין קיימת סכנת השביתה: יו"ר ארגון המורים רן ארז ל-N12: "איתנו המו"מ מתקיים בעצלתיים, לא בטוח שמחר ילמדו בתיכונים".
השינויים בלוח החופשות: שלושה ימי אסרו חג יהפכו לימי לימודים – בסוכות, בפסח ובשבועות. במקומם יתווספו שלושה ימי חופשה בתקופה שבין כיפור לסוכות. עוד יומיים של חופש יתבטלו לחלוטין, על חשבון ל"ג בעומר ותענית אסתר. במקומם יוכלו המורים לצאת לימי חופשה לבחירתם. נוסף על כך, "בית הספר של החופש הגדול" יוארך משלושה שבועות לחודש.
הסעיפים המרכזיים בהסכם בין האוצר למורים
- שכר עובד הוראה מתחיל יועלה ל-9,000 שקל ויהיו תוספות של 1,100 שקל לכל הפחות לעובד הוראה. כמו כן, יינתן מענק התמדה של עשרת אלפים שקלים לאחר שלוש שנים במערכת.
- שכר המנהלים המתחילים יועלה ל-19 אלף שקל.
- התאמת לוח החופשות: מוסדות החינוך יעבדו בימי אסרו חג, ל"ג בעומר ותענית אסתר. ימי אסרו חג יועברו לגשר בין יום כיפור לסוכות, ולמורים יינתנו שני ימי חופשה לבחירה.
- "בית הספר של החופש הגדול" יוארך משלושה שבועות לחודש ויכלול גם את כיתות ד'.
- עידוד המצוינות: יינתן סל גמולי תפקיד גמיש למנהל, כך שמורים מצטיינים יוכלו לקבל גמול בין 400 ל-1,000 שקל בגין ביצוע יוזמה ולקיחת תפקידים. כמו כן, מתן אפשרות לחוזים אישיים למומחים מחוץ למערכת.
- שיפור השכר בגין תפקידים נוספים:
- גמול חינוך לא יפחת מ-1,000 שקל או יהיה אחוזי (הגבוה מן השניים).
- גמול ריכוז שכבה וסגן מנהל שני לא יפחת מ-1,100 שקל או יהיה אחוזי (הגבוה מן השניים).
- גמול ניהול גן לא יפחת מ-1,500 שקל או יהיה אחוזי (הגבוה מן השניים).
- גמול הייעוץ יוגדל מ-12% ל-18%.
- יוסף גמול למחנכות ומנהלות גן המשלבות בכיתתן ילדים עם צרכים מיוחדים.
- יועלה שיעור המשרה המינימלי עד ל-100% בהדרגה.
- ייועל הליך הפיטורים.
- תוארך התקופה לקבלת קביעות לשלוש שנים.
- שקט ומיצוי עד סוף שנת 2026.
שנת הלימודים תיפתח מחר כסדרה עם מערכת חינוך חזקה יותר ואיכותית יותר.
— אביגדור ליברמן (@AvigdorLiberman) August 31, 2022
לאחר חודשים ארוכים של משא ומתן הצלחנו להביא לשינויים עמוקים שלא נראו מעולם במערכת החינוך בישראל.
בראש ובראשונה, שונה העיקרון מתגמול אך ורק על פי ותק לתגמול גם על מצוינות, השקעה והישגים. pic.twitter.com/ys7FEnSzhw
רן ארז, יו"ר ארגון המורים, ל-N12: "המשא ומתן איתנו מתקדם בעצלתיים וכרגע, אם לא יהיה הסכם, תהיה שביתה בבתי הספר התיכונים. אני אפילו לא יודע מה להגיד למורים כרגע – ההתקדמות איטית והכול תלוי בשיח עם האוצר. באוצר לא ענו לנו כי הם היו עסוקים עם הסתדרות המורים. עד אתמול בערב ניהלנו שיחות עם השלטון המקומי, שהוא המעסיק הישיר שלנו. השיחות מול משרד האוצר מתנהלות דרך השלטון המקומי ולא בשיח ישיר איתנו. אנחנו רוצים להסדיר את תנאי העבודה של המורים עם המעבר לחמישה ימי עבודה בשבוע – לא להרוויח כלום אלא לשמור על מה שהיה עד כה".
מאוחר יותר, משרד החינוך וארגון המורים הודיעו שהגיעו להסכמות על יישום הרפורמה במקצועות המח"ר. "הצדדים פועלים יחד מול משרד האוצר לקדם את ההסכמות ביתר המחלוקות אשר עדיין מצויות על השולחן, בהן קיצור שבוע הלימודים לחמישה ימים שמקדמת שרת החינוך", נכתב בהודעה. על פי הודעת משרד החינוך וארגון המורים, הרפורמה תחזק את המקצועות ההומניים, ותשפר את שיטת הבגרות, תוך שמירה על תנאי העבודה והשכר של המורים. על אף ההסכמה, לארגון המורים נותר סכסוך העבודה מול משרד האוצר.
ראש הממשלה יאיר לפיד כתב: "אני שמח ששנת הלימודים תיפתח כסדרה ומברך את שר האוצר אביגדור ליברמן, את שרת החינוך יפעת שאשא ביטון ואת מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד, על העבודה הקשה וההגעה להסכם טוב, שיחזק את מעמד המורה בישראל וישפר את רמת החינוך שמקבלים ילדי ישראל. השקעה במערכת חינוך טובה עם מורים צעירים ומורים ותיקים שמתוגמלים כראוי היא השקעה בילדינו ובעתידה של מדינת ישראל".
שר האוצר ליברמן הודה לשרת החינוך שאשא ביטון ולמזכ"לית ההסתדרות והתייחס להסכם שנחתם: "שנת הלימודים תיפתח מחר כסדרה עם מערכת חינוך חזקה יותר ואיכותית יותר. לאחר חודשים ארוכים של משא ומתן הצלחנו להביא לשינויים עמוקים שלא נראו מעולם במערכת החינוך בישראל. בראש ובראשונה, שונה העיקרון מתגמול אך ורק על פי ותק לתגמול גם על מצוינות, השקעה והישגים. ההסכמות כפי שהושגו שמות במרכז גם את המורים, אבל גם את התלמידים, ההורים ומתחשבות במשק הישראלי כולו".
"הצלחנו להביא לסנכרון ימי החופשה בין אלו של התלמידים לאלו של ההורים", הוסיף ליברמן וציין: "מדובר בצעד ראשון בדרך לסנכרון עמוק יותר. ממחר, למנהלים תהיה גמישות ניהולית רחבה יותר, שתתבטא בשימור עובדי הוראה איכותיים ומתוגמלים בהתאם. הצלחנו לצמצם באופן דרמטי את פערי השכר בין מורים מתחילים למורים ותיקים באמצעות העלאה בעשרות אחוזים של שכר המורה המתחיל. אנחנו מסכמים תקופה מורכבת שבסופה אנחנו מעניקים ודאות להורים ולתלמידים לפחות לארבע השנים וחצי הקרובות".
שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה.
— יפעת שאשא ביטון (@sbyifat) August 31, 2022
ילדי ישראל- עשינו זאת למענכם, למען צוותי ההוראה ולמען עתיד מערכת החינוך
שרת החינוך שאשא ביטון הגיבה על ההסכם: "לאחר מאמצים רבים הצלחנו להגיע לידי הסכם מיטבי שיאפשר את פתיחת שנת הלימודים ויבטיח את היציבות לשנים הבאות. הסכם זה, לצד תהליכים מקצועיים שקידמנו בשנה האחרונה, יחזקו את מערכת החינוך ויצעידו אותה קדימה. מערכת חינוך חזקה, יציבה, עם עובדי הוראה איכותיים היא אינטרס של כולנו למען עתיד הילדים שלנו. אני רוצה להודות לשותפיי להסכמות החשובות, שר האוצר, מנכ"לית משרד החינוך, מזכ"לית הסתדרות המורים והממונה על השכר באוצר וכל צוותי המשא ומתן".
"אחרי מאבק ארוך הצלחנו להביא בשורה אמיתית לעובדי ההוראה, לשמר את תנאי ההעסקה שלהם ולשפר את שכרם לטובת מערכת החינוך", אמרה מזכ"לית הסתדרות המורים בן דויד לאחר החתימה על ההסכם. "זה רק צעד ראשון שאנו מציינים בטיפול השורש שמערכת החינוך בישראל זקוקה לו".
בארגון הגננות מבית ההסתדרות הלאומית זעמו על ההסכם: "אנחנו בהלם, השתמשו בנו וזרקו. הגננות נותרו בחוץ וילדי הגנים הופקרו. המאבק שלנו רק מתחיל". גם בהנהגת ההורים הארצית לא מרוצים מההסכם: "ברור לכול כי הסכם השכר אשר נחתם עם הסתדרות המורים אינו יורד לעומק הצורך בשינוי הדרוש לשיפור איכות החינוך במדינת ישראל ואינו נותן מענה למשבר המתמשך ולאסון החינוך המתרחש במדינת ישראל זה שני עשורים. נוסף על כך אנו מצירים שאיש בקרב מקבלי ההחלטות לא ריחם גם על תלמידי התיכון והם לא יתחילו מחר את שנת הלימודים. המדינה חייבת להכיר במשבר החינוך כאסון לאומי".
במקביל להכרזה על ההסכם שנחתם, התבקשה דחייה של הדיון בבית הדין האזורי לעבודה. במשך הלילה התנהל משא ומתן אינטנסיבי ובו נכחו שר האוצר ליברמן ושרת החינוך שאשא ביטון. לאחר שבית הדין לעבודה דחה את בקשת המדינה לצווי מניעה לשביתה של הסתדרות המורים, הפרקליטות הגישה הלילה את הבקשה שנית. סמוך לשעה 09:00 יצאו שר האוצר ומנכ"לית משרד החינוך דלית שטאובר ממשרד האוצר בתום שיחות ממושכות לאורך הלילה.
הסוגיות שהיו במוקד המו"מ
במשרד האוצר ביקשו מהמורים לחתום על הזזת עשרה ימי חופשה לתאריכים אחרים, כאלו שיתאימו יותר ללוח החופשות במשק. מזכ"לית הסתדרות המורים בן דויד הסכימה על תזוזה של חמישה ימים, ואלה והם: ל"ג בעומר, תענית אסתר ואסרו חג (פסח, שבועות וסוכות). חלק מהימים יומרו בחופשת "גשר" בין יום הכיפורים לסוכות, אך היא סירבה לשינויים נוספים.
סוגיה נוספת שהייתה במוקד השיחות היא מנגנון הפיטורים של המורים. במצב כפי שהוא כיום, על מנת לפטר מורה יש לעבור תהליך מפרך שכולל ביקורים של מפקח כולל מטעם משרד החינוך, לאחר מכן העברת מכתב הפיטורין לראש חטיבת הפיקוח, שני ביקורים של מפקח בשיעורים של המורה ובחינה של ועדה פריטטית. הדבר מוביל לכך שבפועל, עד שמורה מפוטר ממערכת החינוך, חולפים בממוצע 300 ימים – כך על פי נתוני דוח שפרסם הממונה על השכר באוצר. בהסכם שנחתם לבסוף נכתב בצורה לקונית כי יהיה "ייעול בהליך הפיטורים".
במשרד האוצר דרשו לאורך המשא ומתן לערוך שינוי דרמטי בשיטת הפיטורים, כך שמנהל יוכל לסיים העסקה של מורה לא טוב מספיק בצורה גמישה ופשוטה יותר. בהסתדרות המורים התעקשו להשאיר בתוקף את פעילותה של הוועדה הפריטטית ולהפחית שני ביקורי מפקח בשיעורים של מורים צעירים המועמדים לפיטורים. ולעומת זאת, בתהליך הפיטורים של מורים שלהם ותק של 15 שנה יופחת ביקור אחד של מפקח לפני מימוש ההחלטה על פיטורים.